CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Dulu Mencarut, Sekarang Ustaz Hina Orang Asli Pula

23-11-2021 02:53 PM| Diterbitkan: ameenarara| Dilihat: 3753| Komen: 60|Original author: ameenarara

Description: Seorang pengguna Twitter telah memuat naik video ceramah Ustaz Husam yang secara terang-terangan merendah-rendahkan kaum orang Asli hingga menjadi bahan jenaka dalam ceramahnya.
Seorang pengguna Twitter telah memuat naik video ceramah Ustaz Husam yang secara terang-terangan merendah-rendahkan kaum orang Asli hingga menjadi bahan jenaka dalam ceramahnya.


Foto: Sumber Internet


Video itu mendapat komen daripada pelbagai pihak dan salah seorang daripada mereka meminta maaf kepada pengguna Twitter tersebut kerana ayat-ayat ustaz itu telah mencemarkan nama baik agama Islam.


Untuk pengetahuan, Ustaz Husam tidak lagi mempunyai tauliah untuk memberi ceramah seperti surat yang didedahkan di bahagian komen twitter tersebut kerana beberapa isu yang tidak baik dan sudah ditegur berkali-kali oleh para ustaz yang lain.

Foto: Twitter

Ada juga yang pernah mengikuti ceramah ustaz ini namun selepas sering kali membawa isu politik berlebih-lebihan daripada menyampaikan ilmu agama, maka dia tidak lagi mendengar ceramah ustaz tersebut.

Foto: Twitter

Seorang lagi netizen turut berkongsi kisah benar tentang kaum orang Asli yang pernah dipaksa untuk menukar agama dan diminta untuk menghentikan amalan tradisi budaya mereka ditambah pula memanggil mereka sebagai sakai dan jakun.


Menurut netizen tersebut, sejak sekolah lagi mereka telah ditekankan bahawa orang bukan Islam akan masuk ke neraka dan memaksa mereka untuk membaca Al-Quran dan belajar rukun Islam dan rukun Iman. Cara yang digunakan oleh mereka ini tidak mesra dan telah menyemai rasa benci dalam hidupnya tentang agama Islam.

Ustaz mulut celupar perlu dibanteras kerana golongan inilah yang membawa fitnah pada agama. - CARI

Bagus
1

Marah
1

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (2 people)

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote exclusive_vvip 23-11-2021 02:59 PM
I penah baca kisah ni..tapi versi Pak Pandir, bukan org asli..Ustaz ni punnnn, asal citer jenaka olok2 je pun..dia cerita mcm kisah benar plak..ke ada sambungan lagi dia bgtau tu kisah olok2?..tapi apa pun, I x berkenan stail ustaz ni..soriiii
Quote chazey 23-11-2021 02:59 PM
Most Malays do actually share the same view as this ustaz deep inside your hearts, kan @ifanonline dan @hadibawangshithead ?
Quote DayangKirana 23-11-2021 03:00 PM
ntah yer ntah tidak pasal cite cermin tuh!
macam menipooo jer....
tak baik buat citer bidaah ostadd... dosa besaq! dok buat lawak tapi hambaq!
Quote umbut 23-11-2021 03:04 PM
Asal boleh je claim setad. Dasar penonggang.. Dari dulu pun setad kata kafir bakal kayu api neraka. Ckp lebih2 kata aku liberal pulak. Nak mengajar tapi x mesra buat ramai non muslim makin benci
Quote becir 23-11-2021 03:07 PM
If only people would wake up and realized you just need to use your brain and that's about it, lama pupus dah golongan ni..
Quote kakikuDibibirmu 23-11-2021 03:22 PM
Ustaz Jari Tengah

[youtube]Cd41uQqhx3w[/youtube]
Quote axl_bach 23-11-2021 03:54 PM
exclusive_vvip replied at 23-11-2021 02:59 PM
I penah baca kisah ni..tapi versi Pak Pandir, bukan org asli..Ustaz ni punnnn, asal citer jenaka olo ...

Ni org panggil Atad penglipulara.... Bawa cerita rejaan tp habaq mcm cerita btol.... Selalu yg dibawa konon ada org tanya soalan lah apa lah... Padahal habuan nk jual temberang
Quote axl_bach 23-11-2021 04:02 PM
umbut replied at 23-11-2021 03:04 PM
Asal boleh je claim setad. Dasar penonggang.. Dari dulu pun setad kata kafir bakal kayu api neraka.  ...

Aku x setuju pasal stad ni...tp berkenaan org kafir jadi bahan bakar api neraka tu aku x nmpk masalahnya sbb itu ajaran dalam kitab agama Islam.... Jadi patutnya x jadi masalah utk yg x beriman dgn Quran kamu boleh menolak dan x perlu hirau pun tentang ajaran Islam..

Sebagaimana aku x kisah pun dgn ajaran kitab Yahudi yg menganggap bangsa selain Jews sbg goyim,  xkan kita nk marah ajaran org lain selagi ianya x mengganggu amalan agama kita sendiri

Aku pun x kisah andai ada ajaran agana lain yg kata swlain penganut agama tersebut,  yg lain semua akan disiksa selama2nya sbb aku x beriman dgn kepercayaan itu...

Masing2 teruskan percaya terhadap agama masing2....
Quote Decaffeinated 23-11-2021 04:07 PM
La ostad pun dah susah nak berceramah. Ini semua salah yahudi cilaker cipta twitter, fb, WA segala jadah. Betul lah mereka ini sentiasa dengki dgn kejayaan ostad.




Quote umbut 23-11-2021 06:31 PM
axl_bach replied at 23-11-2021 04:02 PM
Aku x setuju pasal stad ni...tp berkenaan org kafir jadi bahan bakar api neraka tu aku x nmpk masa ...

Betul juga. Thanks
Quote umbut 23-11-2021 06:34 PM
axl_bach replied at 23-11-2021 03:54 PM
Ni org panggil Atad penglipulara.... Bawa cerita rejaan tp habaq mcm cerita btol.... Selalu yg dib ...

Exactlyyyyyy
Quote Belibis 23-11-2021 07:50 PM
Layan maharaja lawak boleh pulakkk.apa salah kalau setad pun nak melawak.pentas lain2 apa.
Quote axl_bach 23-11-2021 08:53 PM
umbut replied at 23-11-2021 06:31 PM
Betul juga. Thanks

Lakum deenukum waliya deen,  tu konsep dia...

Org bukan Islam bleh jer anggap ajaran kami tu menyeleweng dari sudut agama mereka,  as simple as that...

Cuma yg salah bila muslim menganggap non muslim sbg musuh tanpa sebab
Quote Firenzza 23-11-2021 09:28 PM
DayangKirana replied at 23-11-2021 03:00 PM
ntah yer ntah tidak pasal cite cermin tuh!
macam menipooo jer....
tak baik buat citer bidaah ostad ...

Kadang2 ada jenis setaz/lobai yg mereka2 citer tp ckp itu kisah benar zmn dulu2 atau riwayat itu ini wal hal mcm tin kosong walauncai yg dengar crmh pun terlopong mulut kena kelentong, nabi pun dh pesan akhir zaman ramai setaz jd penonggeng agama jerrr.....cuba tegur lobai2 nih.....sekejap jerr dia cop korang ahli neraka
Quote ChildrenOfBodom 23-11-2021 09:47 PM
Ostad  kawan baik najib ni kalau dia bg contoh cerita apa2 dalam ceramah dia mostly merapu, muhung dan tokok tambah ja.. ostadt ni mmg terkenal dengan suka bagi contoh2 merapu sambil buat lawak bangang..10 kali p ceramah tempat lain2 10 kali tu akan cerita benda yg sama kdg2 ubah sikit2 cerita dia.
Quote sekngucing 23-11-2021 09:52 PM
ChildrenOfBodom replied at 23-11-2021 09:47 PM
Ostad  kawan baik najib ni kalau dia bg contoh cerita apa2 dalam ceramah dia mostly merapu, muhung d ...

ustaz dan ustazah memang pemecah belah masyarakat
Quote sayawifenikmie 23-11-2021 09:55 PM
exclusive_vvip replied at 23-11-2021 02:59 PM
I penah baca kisah ni..tapi versi Pak Pandir, bukan org asli..Ustaz ni punnnn, asal citer jenaka olo ...

serius sis
selalu saya dengar cerita cerita penglipurlara dlm ceramah2 agama
macam cerita2 dongeng jer
nak dengar pun malu
macam cerita ceriti si husam ni laa
Quote dani-rox 23-11-2021 10:26 PM
becir replied at 23-11-2021 03:07 PM
If only people would wake up and realized you just need to use your brain and that's about it, lama  ...

it's all about critical thinking kan sis? kalau ada kemahiran tersebut, ko akan lihat dunia dan kehidupan in a different light.
Quote cha-cha 23-11-2021 10:35 PM
Sama je sepattern cara dorang ni bercakap...

Lihat semua komen(60)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2021 04:59 PM GMT+8 , Processed in 0.084860 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top