CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Ketagih Telefon? Ada Lorong Khas Untuk Anda

25-9-2014 04:34 PM| Diterbitkan: admin9| Dilihat: 5567| Komen: 25

Description: Sebuah lorong khas diwujudkan buat pertama kali di Chongqin iaitu sebuah bandar di China yang hanya boleh digunakan pengguna telefon bimbit tegar.Laluan sepanjang 30 meter itu mempunyai lorong dicat p ...
Sebuah lorong khas diwujudkan buat pertama kali di Chongqin iaitu sebuah bandar di China yang hanya boleh digunakan pengguna telefon bimbit tegar.




Laluan sepanjang 30 meter itu mempunyai lorong dicat putih untuk mereka yang sentiasa terpaku pada skrin telefon masing-masing.
Ia mempunyai gambar telefon yang dilukis di atas jalan, perkataan ‘telefon bimbit’ dan garis putih yang memisahkan lorong itu dengan lorong lain.

Lorong itu diwujudkan sebagai reaksi kepada peningkatan jumlah mereka yang ketagih dengan telefon bimbit yang kini menjadi isu besar di China.

Idea untuk mewujud-kan lorong khas itu bagaimanapun dilihat ditiru daripada satu projek dalam program televisyen di saluran National Geographic yang disiarkan awal tahun ini.


Bagaimanapun, pihak berkuasa di China berkata, penanda itu akan membantu untuk mengingatkan pejalan kaki bahawa adalah lebih baik untuk tidak menggunakan telefon ketika berjalan.


2

Bagus

Marah
4

Terkejut
2

Sedih
1

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (11 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote shernazz 25-9-2014 02:19 PM
Huhu..kat mesia ni patut ada.
Quote applemy 25-9-2014 02:38 PM
Masa tu ai joging kat klcc, ada mamat c ni perhati je aku cam pandangan envy.. bila aku kuarkan phone, dia pun terkebil keluarkan phone dia jugak.. org camni pun ade jugak

Why aa, these people trend follower??
Quote makneng 25-9-2014 03:05 PM
hahaha..mmg kat tanah melayu patut ada mcm ni
Quote fifie_olin 25-9-2014 03:11 PM
applemy posted on 25-9-2014 12:38 PM
Masa tu ai joging kat klcc, ada mamat c ni perhati je aku cam pandangan envy.. bila aku kuarkan phon ...

apsal ko kuar kn hp...dia pon sibuk2 kuarkn hp...mental ke hape

Quote mommymonster82 25-9-2014 03:33 PM
Benci ah yg anti sosial ni..duk mkn ngan kita pastu ngadap hp.. Tp ajak kita kuar mkn...baik me lepak sorg sambil ngadap forum..
Quote kejoraria 25-9-2014 03:36 PM
mommymonster82 posted on 25-9-2014 03:33 PM
Benci ah yg anti sosial ni..duk mkn ngan kita pastu ngadap hp.. Tp ajak kita kuar mkn...baik me lepa ...

betoi betoi.....aku pun stress ngan org mcm ni
Quote SissySembah 25-9-2014 03:39 PM
mommymonster82 posted on 25-9-2014 07:33 AM
Benci ah yg anti sosial ni..duk mkn ngan kita pastu ngadap hp.. Tp ajak kita kuar mkn...baik me lepa ...

itupun anti sosial jua sis, tapi ada benar nya dari dok berkuntum pergi heret satu keturunan ke kedai makan ujung2 satu ayat pun tak keluar, dok hai dan semekom bagai jah, kalau sekadar mahu hadap handphone tika lepak2 baik hadap tunggul kayu terus.

Quote mommymonster82 25-9-2014 03:44 PM
kejoraria posted on 25-9-2014 03:36 PM
betoi betoi.....aku pun stress ngan org mcm ni

Ada kawan sampai gaduh ngan suami..anak2 merajuk kata ibu asyik dgn hp jer pastu senyum sorg2...
Pegi mkn pon dgn hp.. Kt rumh pon hp..mmg ibu dah berubah sangat..
Dgn fb..dgn wasap group lg..dgn instagram...

Dah sampai tahap tu pon dia masih in denial..dia kata xdelah..biasa jer sama mcm org lain.. Klu nak sama ngan org bujg mmgla sama..tp awak tu xbujang...
Quote mommymonster82 25-9-2014 03:45 PM
SissySembah posted on 25-9-2014 03:39 PM
itupun anti sosial jua sis, tapi ada benar nya dari dok berkuntum pergi heret satu keturunan ke ke ...


Kaka..me bukn nak kata me bagus.. Tp bila duk dgn mber me simpan hp...
Tu yg me kt dr kuar mkn dgn org yg ngadp hp..baik me kuar sorg...pastu buka internet Last edited by mommymonster82 on 25-9-2014 03:47 PM

Quote mattzzx 25-9-2014 03:46 PM
Menunjukan yang manusia terlampau bergantung kepada telefon dalam hidup mereka..
Quote missyqaldina 25-9-2014 04:06 PM
aku stuju..
aritu aku hampir kene langgar keta sbb ni..
Quote applemy 25-9-2014 04:21 PM
fifie_olin posted on 25-9-2014 03:11 PM
apsal ko kuar kn hp...dia pon sibuk2 kuarkn hp...mental ke hape

Ai nak jawab call.. dia lak, mcm tiru ai lak hehe..

Tapi situasi ni tak ganjil sgt.. kalo masuk lrt, semua org mcm robot.. tunduk tgk hp kena pukau.. zaman terminator dah bermula
Last edited by applemy on 25-9-2014 04:27 PM

Quote Artemesiaa 25-9-2014 04:40 PM
Elok kat Malaysia pun ada cam ni sama.  Ni sibuk block orang lain nak jalan cepat sebab dia terhegeh2 nak mengjawap wassap update facebook segala.  Nak time baru keluar movie atau kat area tangga bergerak menyemak je.
Quote LuqmanHakim3103 25-9-2014 05:10 PM
Aku kalau nak makan, aku suke ajak bini makan kat luar.. Kalau kat rumah, harooommm.. Kejenye makan sambil mengadap komputer, main henpon.. Kalau keluar aku biasenye agak lupe dgn henpon.. sbb sibuk layan isteri dan anak2..
Quote batmana 25-9-2014 05:17 PM
mommymonster82 posted on 25-9-2014 03:44 PM
Ada kawan sampai gaduh ngan suami..anak2 merajuk kata ibu asyik dgn hp jer pastu senyum sorg2...
...

hp dia tu patut ditumbuk dgn batu tumbuk secukup rasa,
pstu dikitai2 dlm kuali, goreng ngn nasi, suh dia makan ..

barula dia sedar pastu..

Quote Kambeng_Gurun 25-9-2014 05:24 PM
memang patut pun laluan tu. dah lah jalan lem-lem, mana taknya asik dok ngadap phone tu aje.
tak sedar orang kat belakang pun nak jalan jugak.
Quote hanie_z 25-9-2014 05:32 PM
the good things pasal hp canggih sekarang ni boleh digunakan bila terdesak,
i mean macam keadaan awkward, so hp ni bole guna utk cover line.
plus time2 boring jalan2 bek la ngadap phone, tengah tunggu kawan ke camtu..
tapi, harapnya bila dah jumpe orang tu xperlu la nak mengadap hp.
tu memang mengundang kemarahan, kebencian..
Quote hanie_z 25-9-2014 05:32 PM
applemy posted on 25-9-2014 02:38 PM
Masa tu ai joging kat klcc, ada mamat c ni perhati je aku cam pandangan envy.. bila aku kuarkan phon ...

mungkin mamat tu syok kat ko la..!!

Quote mommymonster82 25-9-2014 05:49 PM
batmana posted on 25-9-2014 05:17 PM
hp dia tu patut ditumbuk dgn batu tumbuk secukup rasa,
pstu dikitai2 dlm kuali, goreng ngn nasi,  ...

Hahahaha klu dgn batmana mmg masak ler member...

Lihat semua komen(25)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-7-2024 02:06 AM GMT+8 , Processed in 0.060833 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top