CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Pengawal Keselamatan Tambah Tenaga Dengan Dadah

6-8-2014 10:19 AM| Diterbitkan: admin9| Dilihat: 5731| Komen: 10

Description: “Mereka Datang Seawal Jam 6 Pagi Untuk Melepaskan Gian Sebelum Masuk Bekerja Dan Kebanyakan Mereka Berpendapatan Rm1,000 Ke Atas,” Katanya Kepada Pemberita Selepas Tamat Operasi Itu, Semalam. Wan Ab ...
Kuala Lumpur: Ambil dadah dulu sebelum ke tempat kerja. Itu dilakukan empat pengawal keselamatan yang menjadikan bahagian bawah jambatan berhampiran Bulatan Batu Caves, dekat sini, bagi melepas gian dan ‘tonik’ untuk bertahan ketika bekerja.

Bagaimanapun, perbuatan mereka terbongkar selepas Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Kuala Lumpur dibantu Pasukan Khas Taktikal Perisikan Narkotik (STING) Bukit Aman menyerbu sarang ‘mat gian’ itu dan berjaya menahan 28 penagih termasuk empat pengawal keselamatan terbabit.

  Op Cantas Khas Narkotik Kuala Lumpur itu disertai tujuh pegawai dan 40 anggota bermula seawal jam 6 pagi semalam hasil risikan selama lima bulan mendapati penagih kebiasaannya akan ke lokasi untuk menghisap dadah sebelum memulakan kerja.

  Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Kuala Lumpur Asisten Komisioner Wan Abdullah Ishak berkata, seramai 25 lelaki yang ditahan adalah warga tempatan manakala tiga lagi penagih adalah warga Myanmar dan Indonesia berusia 22 hingga 40-an.  Menurutnya, dalam serbuan itu
pihaknya turut menahan empat lelaki yang bekerja sebagai pengawal keselamatan yang mana tiga daripadanya masih lengkap berpakaian seragam syarikat keselamatan.

“Siasatan mendapati mereka menjadikan tempat ini sebagai ‘port’ untuk menagih dadah jenis heroin yang dibeli daripada pengedar kawasan berhampiran sebelum ke tempat kerja.

Dalam serbuan ini kita turut merampas motosikal suspek.

“Kebanyakan yang ditahan terdiri daripada pengawal keselamatan, buruh kasar, pemandu lori dan peniaga.

“Mereka datang seawal jam 6 pagi untuk melepaskan gian sebelum masuk bekerja dan kebanyakan mereka berpendapatan RM1,000 ke atas,” katanya kepada pemberita selepas tamat operasi itu, semalam. Wan Abdullah berkata, siasatan mendapati penagih kebiasaannya akan datang ke situ tiga kali seminggu dan ada juga yang tinggal dan tidur di situ.

“Kami sudah mengenal pasti sekurang-kurangnya lima lokasi tumpuan penagih dadah di seluruh Kuala Lumpur dan akan menjalankan operasi sama dalam masa terdekat.“Hasil risikan, empat daerah di Kuala Lumpur iaitu Dang Wangi, Brickfields, Wangsa Maju dan Sentul kini dalam perhatian Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL) selepas dikenal pasti mempunyai beberapa lokasi tumpuan penagih dadah,” katanya.

Beliau berkata, polis akan menjalankan serbuan di lokasi berkenaan bagi membersihkan kawasan itu daripada menjadi ‘port’ penagih sekali gus menghapuskan gejala ini. Semua suspek direman di Ibu Pejabat Polis (IPD) Sentul selama tujuh hari mengikut Seksyen 3(1) Akta Penagih dan Rawatan Dadah.


PENGAWAL keselamatan yang ditahan dalam Op Cantas Khas.

14

Bagus
23

Marah
11

Terkejut
13

Sedih
23

Lawak
20

Bosan

Friends Rank (104 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote otai_g 6-8-2014 09:35 AM
knp x suntik dekat rumah je. selamat skit...
Quote FanTasyCreaTioN 6-8-2014 09:38 AM
hurm..
bersenam cergaskan diri tak moh
menda2 gni gak nak untuk jalan pintas


Quote nexusys 6-8-2014 09:47 AM
mesia masih lagi kebelakang kalo nak bandingkan negara2 maju,,

kalo betul ler nak banteras dadah ditempat kerja, dan utk keselamatan semua orang, derang kena buat random drug and alcohol test,

Polis pun kena gak buat, staff nurse pun kena gak...

kantoi kalu, Gantung keja, suh balik arituh gak, dan pecat.... baru ler cuak..

nasaro kapir harbi gak hebak bila bab2 camnih utk etika bekerja... kalah negara moslem suci mesia...  



Quote GhostWalking 6-8-2014 09:52 AM
Bayangkan Pak guard pun amik drugs
So selamatkah kita??
Quote Artemesiaa 6-8-2014 10:00 AM
Kebanyakan pak guard jadi cam mascot je kat depan bangunan cakap pun kadang merapu je.  Kerja lak sampai dua shift tak jadi mat pit mesti jadi kaki botol punya.  Tapi tak dinafikan tak semua cam tu ada le segelintir je.
Quote Cik_Andak 6-8-2014 11:05 AM
Nape la nak amik mende mcm tu....
Quote Athrun.Zalaa 6-8-2014 11:11 AM
otai_g posted on 6-8-2014 09:35 AM
knp x suntik dekat rumah je. selamat skit...

Suntik sorg2 xde feel...
Quote lompatikam 6-8-2014 11:30 AM
FanTasyCreaTioN posted on 6-8-2014 09:38 AM
hurm..
bersenam cergaskan diri tak moh
menda2 gni gak nak untuk jalan pintas

ini bukan nak kesihatan, tapi lebih pada nak tahan dari mengantuk...
Quote gusikuberdarah 6-8-2014 11:45 AM
konon nak nmpk gagah le tu
Quote kauado? 6-8-2014 12:06 PM
hayooooooo....

Lihat semua komen(10)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-2-2024 04:27 AM GMT+8 , Processed in 0.063197 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top