CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Penganjuran Konsert, Program Hiburan 'Akan Dikaji' Semula

24-3-2014 10:01 AM| Diterbitkan: admin9| Dilihat: 8228| Komen: 31

Description: Menteri Berkenaan Khairy Jamaluddin Abu Bakar Berkata Langkah Itu Penting Bagi Memastikan Budaya Negatif Seperti Penyalahgunaan Dadah Dalam Kalangan Orang Muda Tidak Berlaku.


KUALA LUMPUR - Kementerian Belia dan Sukan akan mengkaji semula garis panduan bagi penganjuran konsert dan program hiburan yang melibatkan belia pada masa akan datang.

Menteri berkenaan Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata langkah itu penting bagi memastikan budaya negatif seperti penyalahgunaan dadah dalam kalangan orang muda tidak berlaku.

"Sama ada konsert atau pun apa-apa program yang hendak dianjurkan mestilah ada garis panduan yang jelas dan ketat supaya tidak berlaku apa-apa insiden yang tidak diingini.

"Kami akan kaji setiap aspek penganjuran konsert dalam negara pada masa depan supaya bebas daripada gejala penyalahgunaan dadah," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

Sabtu lepas, enam individu maut akibat pengambilan dadah berlebihan ketika menonton konsert Festival Future Music Asia (FMFA) 2014, di Stadium Bukit Jalil di sini.

Dalam pada itu, Khairy berkata kementerian itu juga akan bekerjasama dengan Kementerian Dalam Negeri bagi merangka program khas bertujuan meningkatkan kesedaran mengenai bahaya penyalahgunaan dadah dalam kalangan belia.

"Saya sudah bincang perkara ini dengan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (Menteri Dalam Negeri) dua hari lepas, jadi kami akan rangka satu program untuk meningkatkan kesedaran belia mengenai dadah dan pengambilan dadah.

"Dulu kita buat (program) pada zaman 80-an dan 90-an di mana sasaran kita pada dadah seperti heroin tetapi sekarang ini sudah ada dadah jenis baharu seperti metaphitamine, ecstacy...ini membawa kepada satu risiko yang berbeza," katanya. 

9

Bagus
12

Marah
15

Terkejut
9

Sedih
13

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (74 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote gaara_X 20-3-2014 11:37 AM
banned je bab konsert nie....benda tak mendatangkan mantaaf pun....
Quote robotech 20-3-2014 11:45 AM
Apsal Tahun Melawat Malaysia 2014 penuh dengan aktiviti maksiat segala .... tup tup satu2 kena dibatalkan akibat impak konsert rave FMFA yang lepas.

Alhamdulillah, ada hikmah rupanya kematian 4 ummah Melayu Islam Ahlus Sunnah Wal Jamaah di konsert FMFA baru2 ini.

Kuasa Allah ni Maha Besar. Kita merancang, Allah yang menentukan.

Cuma, konsert tahunan Rainforest World Music Festival setiap musim Gawai di Sarawak akan berjalan sbgmana biasa, adakah tempias anti-konsert di Semenanjung akan terkena di sana?
Quote R2D2 20-3-2014 11:46 AM
spt biasa
bila ada kematian baru nk kaji
Quote asher 20-3-2014 11:50 AM
stendet meleysia bila terantuk baru terngadah..
Quote mziskandar 20-3-2014 11:53 AM
aku cadangkan kalau nak gak concert,
1. fixed sitting
2. kwsn tertutup
3. x leh diri atau lompat2, sbb nnt org belakang x nampak
4. silentkan henfon
5. x leh bawak makanan/minuman dari luar
6. pemeriksaan ic/passport kat enterence
7. tiada minuman keras
Quote kazaraf 20-3-2014 11:55 AM
mziskandar posted on 20-3-2014 11:53 AM
aku cadangkan kalau nak gak concert,
1. fixed sitting
2. kwsn tertutup

kalau nak buat jugak, yg paling tepat mmg fix sitting..

Quote AdamBillionaire 20-3-2014 12:08 PM
mziskandar posted on 20-3-2014 11:53 AM
aku cadangkan kalau nak gak concert,
1. fixed sitting
2. kwsn tertutup

dkt dewan budaya blhlah cmtu..

dekat konsert kalau dgr lagu techno duduk diam2 blh kena parkinson budak2 malaysia..
Quote mziskandar 20-3-2014 12:16 PM
AdamBillionaire posted on 20-3-2014 12:08 PM
dkt dewan budaya blhlah cmtu..

dekat konsert kalau dgr lagu techno duduk diam2 blh kena pa ...

ha'a.. pastu streaming muka2 audience yg hadir.
Quote chinta89 20-3-2014 12:25 PM
gaara_X posted on 20-3-2014 11:37 AM
banned je bab konsert nie....benda tak mendatangkan mantaaf pun....

dan jugak melalaikan... tak pyh buat benda2 bazir duit ni. pegi tolong org susah ade gak pekdah
Quote brown_pupil 20-3-2014 12:31 PM
pada aku, ada beza audience yang pergi gig dgn party rave...

zaman aku dulu, pegi gig sekadar utk layan lagu.. paling kuat pun bebudak tu head bangin dgn main locat2 mcm naik hantu jer.. habis gig, semua kuar dlm keadaan normal..

yang aku heran ni pegi rave, asal ada rave, mesti ada yang mati sebab dadah ngan booze.. apa perlu ke benda2 tu utk enjoy the music?
Quote AHMADVW 20-3-2014 12:36 PM
gangnam style, poco-poco dangdut, konsert liar, sinonim dgn menteri dan umno,

hidup melayu
Quote -electrifying- 20-3-2014 12:43 PM
AdamBillionaire posted on 20-3-2014 12:08 PM
dkt dewan budaya blhlah cmtu..

dekat konsert kalau dgr lagu techno duduk diam2 blh kena pa ...

parkinson tak tahan tu. hahaha
Quote jonkunyit 20-3-2014 02:49 PM
konsert hanya untuk belia sahaja
Quote Al-Patih 20-3-2014 03:49 PM
bondo apo budak ingus ni cakap ....kan dah ado ...atau sedang diadakan ....

Jakim hebah garis panduan hiburan guna karnival
Post on 17-10-2011 03:47 PM
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=604383


Quote R2D2 20-3-2014 04:11 PM
Al-Patih posted on 20-3-2014 03:49 PM
bondo apo budak ingus ni cakap ....kan dah ado ...atau sedang diadakan ....

Jakim hebah garis pan ...

2011?

masih dlm kajian demi kajian
Quote hanamunir 20-3-2014 04:43 PM
tak payah bt langsung..
kan senang..
Quote Al-Patih 21-3-2014 05:37 AM
MalaysiakiniWed, Mar 19, 2014
KJ: Baru sekarang nak bina infra sukan di Kajang

Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin berkata Kajang akan dijadikan DUN angkat oleh kerajaan persekutuan, khususnya Kementerian Belia dan Sukan yang diketuainya ketika ini.
Khairy berkata kerajaan pusat dan kementerian beliau mempunyai kepakaran dan lebih pengetahuan dalam membantu pembinaan prasarana dan infrastruktur berkaitan sukan.
Beliau yang juga ketua Pemuda Umno turut mempersoalkan salah satu manifesto PKR untuk Kajang bahawa infrastruktur sukan untuk anak muda akan dibina sekiranya memenangi pilihan raya kecil itu.
"Mereka (PKR) menang pada 2008 dan 2013 tapi baru sekarang mereka nak buat infrastruktur dan pembangunan untuk anak muda," katanya.
Beliau berkata demikian sebelum perlawanan bola keranjang persahabatan antara pasukan 'pilihan Kajang' beliau menentang pasukan wanita kebangsaan malam tadi.

ialah ..selepas tu ..bilo oreng tanyo ...mano DUN angkat tu ...DUNNO ....
Quote Al-Patih 21-3-2014 05:40 AM

The Malaysian Insider11 hours ago
Khairy bawa isu salah guna dadah kalangan belia kepada Kabinet esok

Menteri Belia dan Sukan (KBS) Khairy Jamaluddin Abu Bakar akan membawa isu penyalahgunaan dadah dalam kalangan belia kepada Jemaah Menteri esok, susulan kematian enam orang akibat mengambil dadah berlebihan pada satu konsert di sini minggu lepas.
Khairy berkata perkara itu perlu diketengahkan kepada kabinet bagi mempergiat usaha memberi kesedaran dan pendidikan kepada golongan belia mengenai penyalahgunaan dadah.


kebinet drawer mano nanti ....
Quote airfilterkotor 21-3-2014 05:40 AM
1. fixed sitting
2. kwsn tertutup
3. x leh diri atau lompat2, sbb nnt org belakang x nampak
4. silentkan henfon
5. x leh bawak makanan/minuman dari luar
6. pemeriksaan ic/passport kat enterence
7. tiada minuman keras


nak pi tengok wayang ker hape...

Lihat semua komen(31)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 12:44 AM GMT+8 , Processed in 0.060198 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top