Katanya berdasarkan kajian Agensi Penyelidikan mengenai Kanser (IARC), akrolein tidak dapat diklasifikasi sebagai karsinogen (bahan yang boleh menyebabkan kanser) kerana tiada bukti kukuh bahan itu bersifat karsinogenik. Beliau merujuk kepada laporan akhbar tempatan tiga hari lepas yang menasihatkan orang ramai tidak menggunakan minyak masak kitar semula lebih daripada tiga kali kerana dikhuatiri telah bertukar menjadi racun akrolein yang boleh mengakibatkan kanser. "Kementerian amat peka dan prihatin terhadap isu keselamatan makanan yang boleh mengancam kesihatan pengguna," kata Dr Noor Hisham dalam satu kenyataan di sini, hari ini. Beliau berkata akrolein adalah cecair tidak berwarna dengan bau terbakar dan menusuk hidung, yang dihasilkan daripada perindustrian 'propylene' dan diguna sebagai racun perosak mengawal alga, rumpai, bakteria dan moluska serta untuk membuat bahan kimia lain. Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. Selain itu, akrolein boleh terbentuk pada kadar yang sangat rendah semasa pemanasan minyak pada suhu tinggi, katanya. Dr Noor Hisham berkata, pendedahan kepada akrolein kebanyakannya berlaku melalui pernafasan contohnya asap rokok dan ekzos kereta. "Akrolein boleh menyebabkan kerengsaan kepada kulit, mata dan rongga hidung, tekak serta boleh merosakkan paru-paru," katanya. Beliau berkata setakat ini, kementerian tidak menetapkan standard bagi tempoh ideal atau kekerapan menggunakan minyak masak sebelum perlu dibuang, kerana dipengaruhi pelbagai faktor termasuk jenis makanan, kandungan air dalam makanan, kekerapan penggorengan dan suhu menggoreng. Bagaimanapun katanya minyak masak yang telah diguna berulang kali perlu dibuang dan diganti jika warnanya menjadi perang pekat, menjadi likat atau pekat, berbau tengik atau menghasilkan asap yang banyak semasa dipanaskan. Kementerian katanya menyediakan panduan untuk pengguna membezakan kualiti minyak masak berdasarkan perubahan warna selepas digunakan berulang kali, selain cara pengendalian yang betul bagi meningkatkan jangka hayat minyak masak. Panduan itu boleh didapati melalui laman sesawang Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan iaitu http://fsq.moh.gov.my dan portal MyHealth http://www.myhealth.gov.my.
|
6
Bagus |
10
Marah |
12
Terkejut |
11
Sedih |
3
Lawak |
8
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
famri7 posted on 16-12-2013 05:18 PM
Pastu fastfood cam fried chicken n fries...minyak tuka sbulan skali..sigh.nasib baik aku anti fastfo ...
Suchi posted on 16-12-2013 05:52 PM
saya masak guna sekali je minyak
pehtu terus buang dlm jamban
magnus posted on 16-12-2013 05:26 PM
Deep fried food kat pasar mlm tak bagus...tgk minyak dah kaler gelap pun guna lg..kena pandai pilih ...
axl_bach posted on 16-12-2013 08:13 PM
xder maknanya peniaga nak tukar minyak lepas sekali guna der.....dorg pikir cost efektive bukan pi ...
BurningTimes posted on 16-12-2013 07:15 PM
Akak pun tak suka makanan goreng2 macam pisang goreng ke apa tepi jalan dekat longkang, tapi kawan ...
famri7 posted on 16-12-2013 07:10 PM
Kan.minyak dah hitam geli tekak aku tgk orang bleh goreng2 lagi..kukus paling aku suka..keep the f ...
axl_bach posted on 16-12-2013 08:35 PM
eh,bleh plak terpaksa makan...kalo aku member beli dorg siap perli lg "alah sazali bkn nak makan m ...
BurningTimes posted on 16-12-2013 07:39 PM
Untungnya dapat kawan macam tu, akak ni orang dah kata nak diet sekalipun, deorang kata "alah maka ...
axl_bach posted on 16-12-2013 07:46 PM
mmg tu typikal melayu laaa.....jenis suka rendah2kan moral org lain yg berniat utk berubah menjadi ...
magnus posted on 16-12-2013 08:04 PM
Bagus ke gym...kardio kena buat jugak... jogging 30 minutes persession seminggu 4 kali pun dah ok ...
axl_bach posted on 16-12-2013 08:09 PM
tentu laa cardio pun aku wat.....aku sulam gym-cardio-gym-cardio-gym-cardio camtu ler pattern ruti ...
ADVERTISEMENT