Kebiasaannya kita tengok bentuk churros panjang-panjang dan tidak berinti. Kali ini ia mempunyai isian coklat yang cair di dalam mulut.
Foto:Tasty Bahan-bahan: 1 cawan air (240 mL) 4 sudu besar mentega tanpa garam ½ cawan gula + 2 sudu besar, dibahagikan (100 g) ½ sudu kecil garam 1 cawan tepung serbaguna (125 g) 3 biji telur 1 sudu kecil ekstrak vanila 18 biji coklat susu minyak untuk menggoreng Sira gula kayu manis: ½ cawan gula (100 g) 2 sudu besar serbuk kayu manis Peralatan:
1 beg paip dengan hujung bintang kecil Cara-cara: Panaskan kuali bersaiz sederhana di atas api sederhana. Masukkan air, mentega, 2 sudu besar gula, garam dan didihkan. Sebaik sahaja ia mendidih, rendahkan api dan tambahkan tepung. Guna sudu kayu dan kacau doh sehingga membentuk bulat kira-kira 1 minit. Ketepikan kuali dan biarkan ia sejuk selama 5 minit (untuk elak telur masak) Masukkan telur satu per satu kemudian masukkan vanila. Letakkan kertas pembakar di atas dulang. Masukkan doh ke dalam beg paip. Buat bentuk spiral di atas dulang pembakar. Letakkan seketul coklat susu di atasnya kemudian paip lagi doh berbentuk spiral untuk tutup coklat tadi. Kemudian letakkan di dalam peti ais selama 1 jam sehingga keras. Panaskan minyak sehingga 180˚C Goreng sehingga berwarna perang keemasan kemudian tapiskan ia dengan meletakkan di atas tisu dapur untuk menyerap lebihan minyak. Taburkan dengan sira gula kayu manis tadi. Sedia untuk dinikmati! Resipi ini memang layan kalau dinikmati hujung minggu. Selamat mencuba! -CARI Kredit Resipi: Tasty
|
6
Bagus |
13
Marah |
10
Terkejut |
10
Sedih |
7
Lawak |
15
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT