Bagi peminat makanan laut, pasti tak boleh menolak menu ala Shell Out. Namun, sebenarnya selain kesegaran makanan laut yang digunakan, kuahnya juga memainkan peranan penting.
Anda boleh mencuba sendiri kuah ala Shell Out seperti di bawah ini. Pasti tidak menyesal dan membuatnya lagi! Bahan A (kisar) segenggam cili kering 1 sudu besar serbuk kari 1 labu bawang besar 5ulas bawang putih Bahan B (hiris nipis) 1labu bawang besar 5 ulaa bawang putih
5 helai daun kari 5-10 biji cili padi (ketuk) 2 batang serai . Bahan lain sos tiram 3 sudu sos ikan 3 sudu 1 sudu teh lada hitam 1 sudu teh air limau gula garam Loading FB Post... Cara-caranya: 1) Tumis bahan B dngan minyak dan planta (mix tau bagi sedap). Selepas itu masukkan bahan A. Masak sampai garing. 2) Dah garing masukkn bahan lain. Perasakan bagi sedap. Tak payah letak air sebab nanti seafood akan keluarkan air. * Sudah siap, masukkan seafood. Selepas itu asingkan seafood itu. Tinggalkan kuah dan pekatkan kuah dengan tepung jagung sikit. * Selepas tabur seafood atas plastik baru tuang lebihan kuah atas tadi. Tips: 1. Seafood nak sedap sila kukus supaya manis tak hilang. 2. Brokoli, jagung, lobak rebus dulu dengan minyak bagi warna cantik. - CARI Kredit: Myra Suhaimi via Masak Apa Hari Ni
|
ADVERTISEMENT