Nostalgia lagi....hahha kuih bahulu teringat masa kanak kanak... Kuih bahulu atau baulu merupakan sejenis makanan tradisional orang Melayu yang biasanya sangat popular terutamanya pada hari raya dan hari-hari keramaian. Walaupun demikian, ketika ini kuih bahulu boleh didapati di pasaraya- pasaraya pada bila-bila masa kerana sambutan orang ramai yang menggalakkan.
Secara amnya kuih bahulu terdiri dari 3 jenis iaitu kuih bahulu kecil iaitu bahulu cermai, bahulu lapis dan bahulu gulung. Bahulu lapis dan bahulu gulung agak sukar didapati di pasaraya kerana perlu ditempah dari pembuat kuih traditional. Cara membuat ketiga-tiga jenis kuih bahulu tersebut agak mudah dan memerlukan resepi yang ringkas iaitu telur, tepung gandum, gula pasir, sedikit minyak masak/minyak sapi dan bahulu lapis dan gulung ditambah jem atau kaya.
|
bluezink posted on 6-8-2013 05:33 PM
mengikut salatus salatin...makanan kegemaran pendekar buah dan saudara2nya ialah cencalok dan belaca ...
ex_klia posted on 6-8-2013 03:48 PM
pukul telur dari lepas sahur sampai dekat tengahari....pukul dalam pasu...telur ayam kampung...buat ...
ADVERTISEMENT