View: 10280|Reply: 36
|
Nostalgia Kuih bahulu
[Copy link]
|
|
pukul telur dari lepas sahur sampai dekat tengahari....pukul dalam pasu...telur ayam kampung...buat bahulu chermai...huhuhu nostalgia dengan arwah nenek tercinta |
|
|
|
|
|
|
|
biasa tlg mak pukul telur pas sahur sampai kul 10 pagi pagi pastu tlg bakar ..... |
|
|
|
|
|
|
|
mengikut salatus salatin...makanan kegemaran pendekar buah dan saudara2nya ialah cencalok dan belacan serta kueh bahulu Di Brunei, kueh ini dipanggil Kueh Buah Ulu, ada yang memanggilnya Bahulu.
Sebenarnya kesemua nama untuk kueh ini ada saling kaitnya. Singkatan nama.
Bolu
Baulu - Ba Ulu - Buah Hulu
Bahulu - Buah Hulu
Buah ulu - Buah Hulu
Jadi baulu, bahulu dan buah ulu ini kenapa namanya berbeza? Inilah revolusi perkataan dan istilah. Pada masa dahulu, nenek moyang proto Melayu ada yang tinggal di hulu sungai dan ada yang tinggal di hilir sungai. Sungai itu bukankah salah satu sistem pengangkutan orang-orang zaman dahulu?
Orang-orang yang berada di hulu sungai, dipercayai adalah orang yang pertama yang mencipta kueh baulu ini. Kueh baulu ini selalunya dijadikan buah tangan. Orang2pada masa itu menyebut kueh ini sebagai buah tangan dari hulu. Lama-kelamaan sebutannya diringkaskan menjadi, baulu.
Oleh itu kueh baulu adalah ringkasan daripada kuih buah tangan dari hulu.... Masa dulu2 untuk membuat kueh baulu mengambil masa yang lama dari kerja penyediaan adunan hingga proses pembakarannya. danboleh bertahan lama dan sesuai untuk perjalanan jauh kerana ianya ringan dan kecil. Dan boleh dimakan walaupun dicelup dengan air kosong. btw...Asal bentuk bahulu ini adalah bulat leper kerana di bakar diatas tudung periuk.
dan selamet berbolu |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
sedapnya bahuluuu...cicag dgn teh..perghhh... |
|
|
|
|
|
|
|
sedap gak kalau cicah sambal tumis...hahahh lain dari yang lain selera aku ni |
|
|
|
|
|
|
|
bluezink posted on 6-8-2013 05:33 PM
mengikut salatus salatin...makanan kegemaran pendekar buah dan saudara2nya ialah cencalok dan belaca ...
pendekar buah?
|
|
|
|
|
|
|
|
skg dh da bahulu coklet. sedap2. |
|
|
|
|
|
|
|
aziz79 posted on 7-8-2013 11:12 AM
pendekar buah?
pendekar buah hulu
|
|
|
|
|
|
|
|
bahulu niey susah nk buat.. tp sedap.. |
|
|
|
|
|
|
|
kuih bulu sekarang ni x nyaman kerna .
yang dibakar guna arang memang sedap terutama yang baru dicuck dari cuan... lembut gebu hehehe
|
|
|
|
|
|
|
|
teringat kenangan menyibuk time arwah mak long buat kuih baulu. paling besar bila dah masak, and cucuk dgn lidi letak dlm dulang besar.. |
|
|
|
|
|
|
|
makam bolu cicah air kopi, sodappp!
|
|
|
|
|
|
|
|
ex_klia posted on 6-8-2013 03:48 PM
pukul telur dari lepas sahur sampai dekat tengahari....pukul dalam pasu...telur ayam kampung...buat ...
mantap lagi kalau guna telur itik
|
|
|
|
|
|
|
|
harmerz01 posted on 12-8-2013 12:27 AM
mantap lagi kalau guna telur itik
payah nak cari telur itik...lagi pun kat kg saya tak ramai yang dok bela itik...tapi buat kuih atau kek guna telur itik memang mengancam... |
|
|
|
|
|
|
|
paling best cecah dgn sirap... huhuhuh...slurpppp... |
|
|
|
|
|
|
|
norzyy posted on 12-8-2013 11:25 AM
paling best cecah dgn sirap... huhuhuh...slurpppp...
ye betul tuh... sirap ais... pergh...10 bijik bahulu mampu ku telan. teman kalau balik kg kat sempadan kelantan dan terengganu...sure singgah. tapi kena balik awal sikit. kalau esok nak raya baru balik...mmg tak jumpe la. makan time panas2 fuh!!!cair dimulut tidak ditangan.
Last edited by lompatikam on 12-8-2013 11:55 AM
|
|
|
|
|
|
|
|
bahulu/bolu ceremai & bolu kemboja/kemojo memang sedap... |
|
|
|
|
|
|
|
teringat waktu kecik2 dulu, inilah kuih raya yg paling popular di seantero kampung dan mukim, pi ke mana pun orang dok hidang... baulu nipah, baulu cermai, baulu ikan... |
|
|
|
|
|
|
| |
|