Kebelakangan ini heboh dengan orang bercerita tentang keenakan kuih keria antarabangsa yang terkenal di Melaka. Namun, bagi orang yang duduk jauh memang agak sukar untuk merasainya, tapi jangan risau sebab resepi yang dikongsikan ini hebat dan setanding rasanya.
Bahan-bahannya: 500gram ubi keledek 1 cawan tepung gandum 1/4 cawan tepung gandum (untuk menguli) 1 sudu besar tepung beras 1 sudu kecil garam halus 1 sudu kecil double action powder/2 sudu besar baking powder Bahan sira:
150 gram gula melaka atau 1 1/2 ketul gula melaka 1 ketul gula batu 1 sudu besar gula pasir 1/4 cawan air Langkah-langkah: 1. Guna keledek putih dalam berat sekitar 500 gram 2. Kupas ubi dan rebuskan sehingga empuk. Masukkan sedikit gram dalam air rebusan 3. Tumbuk ubi dengan menggunakan lesung batu 4. Masukkan secawan tepung gandum dan satu sudu besar tepung beras bersama ubi dan ulikannya 5. Masukkan sesudu kecil double action baking powder? 2 sudu kecil baking powder biasa 6. Gunakan 1/4 tepung gandum yang lebih untuk digunakan semasa menguli untuk elakkannya dari melekat di tangan 7. Bentukkan adunan guna penutup botol apa sahaja mengikut kesesuaian 8. Susun adunan kuih atas talam dan taburkan sedikit tepung sebelum digoreng 9. Goreng sehingga warna kuning keemasan 10. Angkat dan toskan minyak 11. Untuk buat sira, hancurkan gula melaka dan gula guna lesung batu 12. Campurkan gula melaka tadi berrsama air dan gula pasir sehingga sebati 13. Masak adunan dengan api kecik dan sentiasa kacau untuk elakkan hangit. Tunggu buih-buih kecil muncul, tanda sedia untuk disira 14. Masukkan kuih keria dan kacau rata sebelum tutup api 15. Siap dan boleh dihidangkan Mudah sahaja kan, bolehlah lepas ini jadikan kuih keria sebagai juadah di rumah atau dijual. Selamat mencuba! Kredit resipi: Facebook Azlina Ina Fans -CARI
|
47
Bagus |
55
Marah |
35
Terkejut |
34
Sedih |
46
Lawak |
55
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
CrowneGlory replied at 19-12-2016 12:26 PM
nmpk sedap nya....kebersihan pun terjamin buat sendiri...weekend ni cuti pjg, akak make sure buat
buragazz replied at 19-12-2016 12:58 PM
Baking powder double action tu tak sama ek dengan yang biasa
Mana nak beli
CrowneGlory replied at 19-12-2016 12:26 PM
nmpk sedap nya....kebersihan pun terjamin buat sendiri...weekend ni cuti pjg, akak make sure buat
rosmahisham replied at 19-12-2016 01:01 PM
Double action lg cpt naik n berganda naik dr baking powder.blh beli kt kedai bahan kek n biskut.
rosmahisham replied at 19-12-2016 12:51 PM
Gula dia mmg meleket2 mcm tu ke.x pnh try lg keria antarabangsa tu.x comot ke makan mcm tu npk stick ...
chinta89 replied at 19-12-2016 02:12 PM
bila dah sejuk, ia akan keras/melekit2 gtuh. xde lah bila angkat kuih keria tu, cair meleleh mcm a ...
rosmahisham replied at 19-12-2016 02:54 PM
Sorry akak td x sempat tgk gambar yg dah siap tu akk tgk yg dlm kuali je.tu yg npk sticky masih bs ...
rospinki replied at 19-12-2016 03:38 PM
akak dh buat 3 kali makan..cuma tak taruk baking powder..dh agak dahh keria melaka tu letak bp patut ...
ADVERTISEMENT