Selalu rasa kelaparan ketika waktu tengah malam atau pun awal pagi? Kalau ada stok makanan segera kan mudah. Namun, jangan salah anggap, bukannya mee segera yang tak sihat.
Sebaliknya sediakan sambal hitam Pahang yang boleh dimakan bila-bila masa dengan roti atau nasi. Sangat mudah disediakan rupanya. Rasanya pula masam-masam pedas, pasti menambat selera. Rujuk resipi di bawah. Bahan-bahan: ½ cawan belimbing buluh rebus ½ cawan cili padi 2 cawan ikan bilis yang telah dikopek
6 ulas bawang merah 5 sudu besar kicap manis atau secukup rasa garam & gula secukup rasa 1 cawan minyak masak Cara-caranya: 1. Sediakan terlebih dahulu belimbing buluh. Belimbing hendaklah dicuci bersih. Masukkan ke dalam periuk tanpa dan renih dengan menggunakan api yang kecil. Biar sehingga belimbing mengeluarkan jusnya sendiri & kecut. Selang seminit atau dua minit mesti dikacau supaya periuk tidak hangit. Biarkan sehingga belimbing mengecut & jusnya betul-betul kering dengan api yang kecil sehingga warna belimbing bertukar menjadi gelap. 2. Tumbuk cili padi sehingga halus. Tumbuk bawang merah sehingga lumat. Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat. Tumbuk belimbing buluh juga separa lumat. 3. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang yang dihiris sehingga wangi. Masukkan bahan-bahan tumbuk sekaligus & tumislah sehingga bahan-bahan tersebut sehingga nampak agak kering & garing. Tambahkan kicap manis, garam & gula secukup rasa. Biarkan sambal kering sedikit (seperti serunding). 4. Sambal ini boleh disimpan lama. Sesuai dimakan dengan nasi, roti dan ketupat. - CARI Kredit resipi: Kongsiresipi
|
8
Bagus |
19
Marah |
5
Terkejut |
17
Sedih |
9
Lawak |
11
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT