CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5625|Reply: 25

Sambal Hitam Belimbing, Jadikan 'Stok' Segera Ketika Lapar

[Copy link]
Post time 25-10-2016 04:26 PM | Show all posts |Read mode


Selalu rasa kelaparan ketika waktu tengah malam atau pun awal pagi?


Kalau ada stok makanan segera kan mudah. Namun, jangan salah anggap, bukannya mee segera yang tak sihat.


Sebaliknya sediakan sambal hitam Pahang yang boleh dimakan bila-bila masa dengan roti atau nasi. Sangat mudah disediakan rupanya. Rasanya pula masam-masam pedas, pasti menambat selera. Rujuk resipi di bawah.




Foto: resipimudah.com





Bahan-bahan:


½ cawan belimbing buluh rebus
½  cawan cili padi
2 cawan ikan bilis yang telah dikopek
6 ulas bawang merah
5 sudu besar kicap manis atau secukup rasa
garam & gula secukup rasa
1 cawan minyak masak




Cara-caranya:


1. Sediakan terlebih dahulu belimbing buluh. Belimbing hendaklah dicuci bersih. Masukkan ke dalam periuk tanpa dan renih dengan menggunakan api yang kecil. Biar sehingga belimbing mengeluarkan jusnya sendiri & kecut.


Selang seminit atau dua minit mesti dikacau supaya periuk tidak hangit.  Biarkan sehingga belimbing mengecut & jusnya betul-betul kering dengan api yang kecil sehingga warna belimbing bertukar menjadi gelap.  


2.  Tumbuk cili padi sehingga halus.  Tumbuk bawang merah sehingga lumat.  Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat.  Tumbuk belimbing buluh juga separa lumat.


3.  Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang yang dihiris sehingga wangi.  Masukkan bahan-bahan tumbuk sekaligus & tumislah sehingga bahan-bahan tersebut sehingga nampak agak kering & garing.


Tambahkan kicap manis, garam & gula secukup rasa. Biarkan sambal kering sedikit (seperti serunding).  


4. Sambal ini boleh disimpan lama. Sesuai dimakan dengan nasi, roti dan ketupat. - CARI


Kredit resipi: Kongsiresipi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-10-2016 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
sedap...ade sambal2 ni la yg buatkan iol makan nasik bertambah tambah tambah tambah
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2016 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru makan tadi...rasa pedas2 sket..mkn ngan nasi panas2..sedap gak....amik ayam goreng seketul...dh cukup...sodap..
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2016 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli sambal ni kt rest.temerloh patin sek 15, s.alam..sedap juga n sy bkn org pahang.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2016 07:05 PM | Show all posts
Sedapnya wpon pedas
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2016 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm nak try buat je
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-10-2016 09:56 PM | Show all posts
ni mmg pnmbah selera...sedapnye sambal hitam..kdg2 smp makan dgn nasi panas kosng gitu je...
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2016 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Selalu buat...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-10-2016 07:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Sambal itam ni mana ada letak kicap..pepandai je org yg tulis resipi nih.. yg menjadikan sambal ni kaler itam tu sbb belimbing rebus tu..kena rebus lama sampai kaler itam..
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2016 09:10 AM | Show all posts
sesapa tau org jual sedap sambal ni meh pm...
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2016 01:17 PM | Show all posts
mmg minta sambal hitam nie, tapi payah nk jumpa org jual yg sedap..
pnah juga try buat, humban ke tanah akhirnya, xmenjadi
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2016 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya  tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2016 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Sambal itam ni tk.letak kicap ok..hrp jgn ikut resipi ni..nanti tk menjadi.....i bkn org phg tp.layan je smbl itam ni sbb ramai geng2 org phg....
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2016 04:07 PM | Show all posts
since kahwin dengan orang pahang
macam2 makanan pahang saya jual kat opis
tempoyak - RM5/300g
sambal hitam - RM12/150g
belimbing rebus- RM40/kg
gulai aserom
buah perah untuk buat aserom (dah siap bersih)
tapi untuk jual ni, bukan saya yg buat
makmertua dan ipar duai yg buat
saya tolong jual je
hu~
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2016 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya.. Nak kne try buat ni.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2016 04:06 PM | Show all posts
Wajib ada dekat rumah. Makan dengan nasi panas je cukup
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-11-2016 04:57 PM | Show all posts
Kat belakang rumah ada pokok belimbing buluh ni. Nanti bolehla cuba!
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2016 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Terliur pulak tngk sambal ni.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
X pnh try..dok tgk org dok jual bli
Best ke..
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedap smbl htm ni...Mmbr jual
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-11-2024 01:14 AM GMT+8 , Processed in 0.056272 second(s), 31 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list