View: 2290|Reply: 3
|
Rendang Udang Minang, Jangan Tak Cuba!
[Copy link]
|
|
Oleh : TS LOO
sumber foto: http://www.mstar.com.my/
Bagi masyarakat Melayu berketurunan Minang yang kebanyakannya tinggal di sekitar negeri Sembilan, Rendang Udang Minang menjadi salah satu juadah pilihan utama menjelang Syawal. Rendang ini juga boleh dimakan lemang pulut putih bercampur pulut hitam.
Bahan-bahan diperlukan :
4 sudu besar minyak
600 ml santan pekat ( 2 biji kelapa )
1 batang serai - diketuk
1 sudu besar air asam jawa
2 helai daun kunyit - dihiris halus
60 gm kerisik
1 kg udang besar - dibersihkan
Garam dan gula pasir secukup rasa
Bahan A ( Dikisar )
1 biji bawang besar
1 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
12 biji cili padi
6 biji cili merah
3 sm halia
3 sm lengkuas
2 sudu besar pes cili
2 sm kunyit
1 batang serai
Cara membuat:
1) Panaskan minyak, tumis bahan A sehingga terbit bau.
2) Masukkan santan, serai, air asam jawa, daun kunyit, kerisik, garam dan gula pasir.
3) Jerang atas api sederhana sehingga mendidih. Kacau sekali sekala.
4) Bila Kuahnya tinggal separuh, masukkan udang.
5) Masak lagi sehingga kuahnya pekat dan terbit minyak.
Wangi kan? Bau kuah pekatnya memang betul-betul kaw! Yang penting cara menyediakan hidangan ini amat mudah.
Kalau dah siap semua, jadi apa tunggu lagi, jom makan! Jangan lupa lemang pulut putih dan hitam.- CARI Infonet |
|
|
|
|
|
|
|
dah rasa dulu masa kt Beranang...sedap jugak
tapi tak leh masuk dengan satay minang...takleh masuk tekak..
|
|
|
|
|
|
|
| |
|