View: 3178|Reply: 6
|
Sudu Dan Garfu Boleh Dimakan? Biar Betul
[Copy link]
|
|
Oleh Fyruz Hanna
Lagi ciptaan bagus daripada India, oleh kerana bosan dengan pembaziran dan sudu plastik yang tidak boleh dikitar semula.
Lelaki ini terpanggil untuk mencipta sudu dan garfu boleh makan.
Ha.. tak perlu membazir kerana sudu plasktik tidak boleh dimakan. Kini anda boleh jadikan alat tersebut sebagai hidangan sampingan anda.
Menurut laporan yang dikeluarkan di India, sebanyak 120 juta keping sudu dan garfu dibuang orang ramai.
Walaupun ianya kecil namun dengan jumlah pengguna alat tersebut yang tinggi pastinya ia suatu masalah kerana plastik merupakan bahan yang sukar dikitar semula.
Bahan ini tidak disadur dengan plastik malah rangup apabila dimakan. Ia merupakan campuran daripada sekoi, nasi dan gandum.
Selain itu sudu dan garfu ini boleh disimpan sehingga 3 tahun. Malah jika anda tidak suka dengan rasanya, ia boleh terkompos dalam masa 3 hingga 4 hari.
Ia juga telah ditambahbaik dengan pelbagai perisa seperti lada hitam, bawang putih, mint dan sebagainya.
Unik dan menarik bukan.-CARI Infonet. |
|
|
|
|
|
|
|
Siapalah pernah rasa agaknya macam ice cream cone ke hapa |
|
|
|
|
|
|
|
pandai keling ni.melayu..hmmm! |
|
|
|
|
|
|
|
dari bahan2 tu saya agak rasa dia tawar or mungkin mcm biskut tawar je... huhu rasanyelah!~
|
|
|
|
|
|
|
|
Dulu uni kat Malaysia ada buat juga pinggan boleh mkn. Buat drpd ubi kayu rasanya. |
|
|
|
|
|
|
|
rase mcm tekstur aiskrim kot...tapi tahan mane sgt...kena air sket dah lembik.....karang mkn sudu lagi bnyk dari Nasik! hehehehe |
|
|
|
|
|
|
| |
|