CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4070|Reply: 8

Beli motor RM5000 tapi cover insuran RM1500

[Copy link]
Post time 18-2-2016 03:28 PM | Show all posts |Read mode
Adakah patut beli motor mahal RM 5000 tetapi cover insuran RM 1500 sahaja. Celako betullah &*%$@ apek ni!!Aku dah servey beberapa kedai motor selepas TERBELI motor tu nilai insuran mengikut harga motor semasa.Terniayo betul aku dek mulut manis apek ni,pada mulanya berharga RM5200,bila dapat kurang RM200 dikurangnya pulak premium insuran yang sepatutnya bernilai RM4300.Harga motor yang dijual dikedai motor apek cilako lebih mahal dari kedai-kedai lain dalam lingkungan RM4800-RM4710, insuran first party mengikut harga semasa. Mohon pendapat forumer semua.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-2-2016 04:32 PM | Show all posts
tukar la company insuran...
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2016 05:00 PM | Show all posts
cer citer.. motor apakah ini...?? berapa abang bayar utk insuran tu?

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-2-2016 09:05 AM | Show all posts
ryo_takahashi1 replied at 18-2-2016 05:00 PM
cer citer.. motor apakah ini...?? berapa abang bayar utk insuran tu?

Saya membeli motorsikal SYM SPORT BONUS SR NEW,No pendaftaran....... secara tunai dari kedai Impian Ehsan motor pada 11.01.2016.

Apabila saya mengambil motor pada 12.01.2016 dan meneliti Sijil Insuran, saya dapati motor saya di insured sebanyak RM 1,500.00 (Premium caculation RM 195.65) sedangkan nilai sebenar  dalam RM 4,300.00.Cover Note tidak diberi kepada saya pada masa itu.

Saya sangat terkejut dengan nilai sum insured kerana terlalu rendah sekali sedangkan saya membayar sebanyak RM 250.00 berdasarkan Tax Invoice yang diberikan kepada saya.Sekiranya berdasarkan bayaran premium RM 250.00, motosikal saya dicover sebanyak RM 3,400.00.

Saya rasa TERTIPU dengan bayaran RM 250.00 tidak setimpal dengan sum insured.

Saya mohon pihak tuan dapat menyiasat dan memberi keadilan kepada saya agar sum insured dapat dipinda kepada RM 3,400.00 berdasarkan caj yang dikenakan kepada saya sebanyak RM 250.00.

Makluman balas dan kerjasama tuan sangatlah dihargai.


[size=13.3333px]Operation Development / Complaint Department)
[size=13.3333px]Pacific & Orient Insurance Co. Berhad
Level 12 Wisma Bumi Raya, 10 Jalan Raja Laut
Kuala Lumpur 50350 Malaysia
Phone +603 2698 5033
Fax +603 2693 6917



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-2-2016 09:10 AM | Show all posts
kentel replied at 18-2-2016 04:32 PM
tukar la company insuran...

ya.. tunggu tahun depan renew dgn sykt lain pulak..insuran company tak dapek nolong doo mcm dh berpakat dengan pekedai dan ejen insuran
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2016 09:59 AM | Show all posts
bromatt replied at 19-2-2016 09:05 AM
Saya membeli motorsikal SYM SPORT BONUS SR NEW,No pendaftaran....... secara tunai dari kedai Impia ...

ok... ni boleh jadi kes... boleh mintak refund balik kalau nak.... bawak semua bukti yg ada pergi ke small claim tribunal kat kompleks shah alam... citer A-Z nanti depa akan tolong...

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 19-2-2016 10:00 AM | Show all posts
bromatt replied at 19-2-2016 09:10 AM
ya.. tunggu tahun depan renew dgn sykt lain pulak..insuran company tak dapek nolong doo mcm dh ber ...

insuran kampeni mmg takleh nak buat apa2... sebab dia akan ikut sum insured dari kedai atau ejen....

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2016 11:07 AM | Show all posts
bromatt replied at 19-2-2016 09:10 AM
ya.. tunggu tahun depan renew dgn sykt lain pulak..insuran company tak dapek nolong doo mcm dh ber ...

yup...buat mcm mod tu suggest...pegi bawak smua legal document pegi tribunal pengguna....buat aduan...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-3-2016 03:33 PM | Show all posts
kentel replied at 19-2-2016 11:07 AM
yup...buat mcm mod tu suggest...pegi bawak smua legal document pegi tribunal pengguna....buat adua ...

ok,terima kasih
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-6-2024 06:27 AM GMT+8 , Processed in 0.067091 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list