CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 8071|Reply: 48

Buruk Sangatkah Menjadi Peniaga Nasi Lemak?

[Copy link]
Post time 1-12-2015 01:30 PM | Show all posts |Read mode
Oleh Adib ZA




Status yang satu ini memang ada banyak kebenarannya. Ia juga menyedarkan ramai orang, rezeki itu datangnya dari banyak punca.



Bukan hanya dengan sekeping ijazah, anda boleh 'demand' macam-macam di alam pekerjaan. Jika berdasarkan kisah di atas, peniaga lelaki itu dilihat 'tiada masa depan' dengan hanya berniaga nasi lemak.



Namun, keuntungan yang diterimanya berkali ganda berbanding mereka yang bekerja dari pagi sampai malam, dan pulang ke rumah dengan baki duit yang semakin menyusut. Maklumlah, seharian bekerja pasti adanya kos seperti minyak kereta, tol di jalan dan juga duit makan yang pastinya bukan murah pada zaman ini.



Meskipun menjual nasi lemak tampak seperti tak glamor, apatah lagi nampak 'educated', namun ia mampu menjana pendapatan yang sangat menguntungkan. Cukup dengan hanya beberapa jam sahaja menjual, membungkus dan memasak, si peniaga sudah boleh tersenyum lega dan puas.



Sekurang-kurangnya dia tidaklah 'merentan' dan 'memaki hamun' sepanjang masa di laman sosial tentang masalah bos, rakan sekerja dan juga permintaan kerja yang semakin menimbun-nimbun. Stress pun tidaklah mengalahkan pekerja pejabat yang 24 jam 'meroyan' kerana beban kerja menggunung.





Biarlah dilihat hanya membuka gerai di tepi jalan, tapi mempunyai kehidupan lebih baik daripada mereka yang bangga sangat dengan segulung ijazah mereka ini. Rezeki itu, bukan daripada manusia, kena ingat! - CARI Infonet

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-12-2015 02:06 PM | Show all posts
Alhamdulillah kan pandai berniaga dan buat kuih muih or nsi lmak yg sdap...
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Dorg ni selekeh je time meniaga...cuba tgk kereta dorg..dtg naik van buruk tp kereta sebnr ..tu belum harta lain...yg pakai smart2 beli tu lg sengkek...
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 02:29 PM | Show all posts
masing2x ad jatah masing2x dan tugas masing2x..klu smer nk berniaga nasi lemak, saper plak yg nk p korek sumber alam bumi malaysia nh.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 02:58 PM | Show all posts
kira cmne tu... org tu jual sebungkus rm2 trus ko kira untung rm2 jugak...

modal lupa kira ker....
ntah brapa sen untung klu nk buat nasi lemak yg btul2 sedap WOW teringat2...

klu modal 50sen jual rm2.50 barula untung rm2....

itupun blum kira kos kerugian hari hujan x laku duit petrol blablabla...

dok canang2 sgt hasil orgtu, nnti kesian dia kna pau ke, rompak ke...

x fikir ke..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 03:00 PM | Show all posts
CrowneGlory replied at 1-12-2015 02:24 PM
Dorg ni selekeh je time meniaga...cuba tgk kereta dorg..dtg naik van buruk tp kereta sebnr ..tu belu ...

kalau xde manusia smart2 yg ko kata sengkek tu beli, x terjual jugak nasi lemak dia....

org yg menjual pun x berlagak, yg pemerhati plak lebih2...

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 1-12-2015 03:11 PM | Show all posts
ada tak betulnya.  bukan dia kerja 2 jam je sehari.  dia mungkin bangun kol 2 pagi utk sediakan nasi lemak etc.  pastu lepas kol 9 - dia might spend time 2-3 jam utk kemas dan bersedia utk hari esok.    org yg buat status blom kira modal, masa tenaga nya upah.      mmg la untung bagus bila berniaga.... tapi jangan la over dos sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 03:15 PM | Show all posts
ni kiraan penulis sendiri ke apa ni??? nak tahu keuntungan sebenar tanya la tuan punya badan, bukannya memandai mandai buat calculation sendiri. tapi tak dinafikan, kalo aku berjaya dalam perniagaan pun aku takkan gitau macam mana aku berjaya. aku simpan utk generasi2 aku sendiri.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-12-2015 03:24 PM | Show all posts
yg paling penting senyum tu...lg murah rezeki..
ni ko jual sedap mcm mana pon...tp muka mntk pelempang..mmg btl2 aku bg
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
clarizsa replied at 1-12-2015 03:00 PM
kalau xde manusia smart2 yg ko kata sengkek tu beli, x terjual jugak nasi lemak dia....

org yg  ...

Awat emo masuk kategori smart sengkek kah? Rezeki dia bukan terletak pd dorg je... Asal bukan biar papa asal bergaya...
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Kdg2 nmpk die jual 50 bungkus pun bkn die nye..mebi die amik untung dr org lain nye je..
Mcm pakcik kt umh iols dulu, die jd hub org nk letak nasi kuih muih ni..xtau la untung die byk mana..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg byk untung tu, yg masak n jual se.diri..kita nmpk die meniaga 7 -10pg..nmpk cam syok je..tp kite x tgk die bgn kol 3 4 pg nk msk..balik meniaga kne kupas bawanh,kopek bilis,siang ayam..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau brader ni ada tukang masak, dia ni cuma tukang jual, mungkin 3-4 jam je dia keja. Tapi kalau dia involve dari beli barang, prep, masak & jual...hours dia keja lebih dari orang opis. Dia nk start keja kul 3 pagi, nak habis keja kul 1 ptg pun takde hal.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku ada sembang dgn brader apam balik, busuk2 bersih berapa sehari? Dia jawap kalau slow 100, paling banyak kutip 500. Keje 3-7 je. Maybe dia xjual bende lain, apam balik bukan popular mana pun.

Yg goreng pisang 3-4 pekerja bersih busuk 1000 sehari. Lepas bayar gaji pekerja dapat seribu, sebulan 30K, dia bukak sebulan sebab ramai pekerja.

Nasik lemak kosong bolehlah 2 hengget, yg letak ayam ke daging ke, confirm paling murah 3.50 - 5.00, untung rm2 sebungkus possible.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Suami sy ade restoran yg biasa2 je.customer sentiasa ade.tp i wld say kaya sgt tidak la.tp menang part cash.
Niaga gerai mcm jual nasi lemak mgkn x de mslh sgt psl pekerja.tp restoran part pekerja sgt kritikal. 98% dtg kerja sbb x de kerja lain je.bkn nk kerja sgt pun.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 06:27 PM | Show all posts
ada makcik jual nasi lemak kt umah i.dia bukak gerai dari pkl 7.30pagi sampai 11.30pagi.sepanjang masa ada customer.blm tambah ada yg order nasi lemak bungkus thru tepon.dia bkk lama so org yg n g kje atau org bangun lambat atau nk bli utk mkn tgh hari pon blh..

hasil jual nasi lemak,dia blh bli rumah.mmg bagus la makcik tu.bz cmne pon,senyum je.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-12-2015 07:25 PM | Show all posts
tapi meniaga takde lesen.org lain penat penat sewa kedaiii
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Tuan ...tanah ...ade masalah ker dgn pemegang sijil2 niii... Kenapa no membezakan peniaga dan makan gaji yg mencari rezeki dgn cara mereka. Saya pernah buka restoran dan faham sgt masalah yg dihadapi.Saya juga pnh jual laksa dtepi jln ..itu cara sya mencari rezeki..n skrg sya kerja makan gaji...Rezeki datang dari byk sumber ..percaya kpd qada qadar ...tuhan
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Siapa pulak yg pandang rendah kat peniaga nasi lemak atau peniaga apapun nya? Memang lama dah org tahu kehebatan meniaga kot, 9/10 rezeki kan, cuma bukan semua org ada bakat meniaga...hati kena kuat, disiplin kena tinggi, kalau meniaga makanan kena sedap, bersih dan fresh, bukan semudah kita nampak tu je,  apapun setiap org ada tugas masing2, kalau semua nak meniaga siapa pulak nak membelinya?
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni kisah mak mertua saya, jual nasi lemak,  nasi kerabu, mee goreng dan kuih muih. Meniaga dari lepas subuh sampai kul 8 pagi. Untung bersih sehari dalam rm200. Proses nak siapkan makanan tu bukan kejap.. biasa balik meniaga terus ke pasar beli barang untuk esok, balik dari pasar tu dalam kul 11 pagi, kemas2 n basuh segala periuk dan kemas dapur dan sediakan makanan tengahari.. lepas tu rehat kejap, jam 3 petang dah mula buat kerja...mcm2 la... jam 9 mlm @ 10 mlm paling lewat tido...jam 3 pagi bangun utk masak lagi.. dan rutin ni akan berterusan selagi dia meniaga... kadang2 siapkan tempahan pulakkk...

Xde la meniaga nasi ni kerja 2 jam je...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-5-2024 04:39 AM GMT+8 , Processed in 0.070658 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list