CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2345|Reply: 1

KETAM TELUR MASIN

[Copy link]
Post time 18-11-2015 07:19 PM | Show all posts |Read mode


Masih terbayang kelazatan Ketam Bunga Telur Masin di Restoran Cina Muslim Al-Munawarah. Sedap sehingga menjilat jari. Malah, kaki ketam yang rangup, cukup enak dimakan begitu sahaja. Saduran telur masin yang sekata dan sempurna berperisa membuatkan rasa itu kekal lama di dalam mulut.
Panduan memilih ketam terbaik :
  • Ketam haruslah berwarna biru muda
  • Bahagian belakang ketam harus padat apabila ditekan (menandakan ketam segar)
Resipi Ketam Telur Masin
2 ekor ketam
2 biji kuning telur masin
Sedikit susu cair
Cili padi (dipotong)
Daun kari

Cara-cara
Bersihkan ketam dan rebus separuh masak.
Tapis dan pastikan ketam kering
Selepas itu ketuk di bahagian kaki, tujuannya supaya semua perisa meresap.
Sediakan sos. Satukan kuning telur masin dan susu cair.
Masukkan cili padi dan daun kari.
Tumis bahan-bahan sos dan masukkan ketam.
Siap untuk dihidangkan.

(Pastikan ketam kering dengan sempurna, jika tidak, sos tidak akan melekat dengan baik).
sajionline

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-11-2015 02:51 PM | Show all posts
Sedap ni campur butter sikit. Nyum nyum
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-11-2024 09:01 AM GMT+8 , Processed in 0.040905 second(s), 14 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list