CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: obelisk

[Tempatan] Percayakah Anda Bahawa Gaji Pekerja Bangladesh Di KLIA Melebihi RM5000 Sebulan

[Copy link]
Post time 28-7-2015 08:20 AM | Show all posts
kang bila claim OT lebih2 mula la org syak menipu. stress mgmt aku ni.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2015 08:25 AM | Show all posts
untungla x payah tolak pcb haram jadah sume tu. balik2 rakyat malaysia jgk merana
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 08:37 AM | Show all posts
Depa ni family takdak sini,.,
buleh la nk pulun OT bagai...
kita kena la balik jumpa anak2 bini..
kot la OT hari2 nk carik duit lebih sgt sampai anak2 pun tak kenai nnt...
OT ke tak OT ke gst kena bayaq jugak
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 08:49 AM | Show all posts
Pesal x kena tax.
Buta2 dapat full. Rugi gomen woo
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 08:50 AM | Show all posts
banyak melayu malas yg sentap bila tengok payslip bangla gaji lebih 5k... padahal, apa yg bnagla tu go through nak dpt byk tu dorang tak nampak.. lagi satu pelarasan tu.. bukannya dpt tiap2 bulan.. selalunya setahun sekali bila ada increment.. maybe ada umat malays yg sanggup keje keras mcm tu.. tp berapa kerat sgt.. lagi byk yg nak keje senang, tp nak gaji banyak.. terutama gen Y la..
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 09:04 AM | Show all posts
foreigner dtg utk KERJA jer

mane ade masa utk family sume tu

kalau epot 24 jam standard la foreigner OT masyukkkk

ade jer budak2 yg bujang pon pulun ot tapi kadang tu ade gak yg miss

nak gak balik kmpg jenguk mak bapak adik bradik

kalau yg dah ade anak bini lagi la byk nak pk....

xkan nak ot sampai 16 jam...agak2 la

so, kdg2 aku x caye persepsi org kita ni malas....

kalau kita merantau tmpat org kita akan jadi rajin

sbb kita xde sape2 kat perantauan tu...asik koje je la
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 09:14 AM | Show all posts
abg aku yg keje klia cakap, boleh je nak dpt gaji cam bangla ni..tp sanggup tak tido kat epot?
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Org msia bole je nk kena mcm bangla. Tak dpt rm5k pun at least buat ot sekali sekali bo jg dpt rm3k. Drp buat part time MLM, better la buat upah kutip sampah ka, guard ka..
Patutny klu dh tau susah..kena sedar diri tak pyh beranak byk2. Max 3 pun dh ok. So bila hsband pi buat partime job..xde la semua wife tu komplen..bapak dok sibuk keja ja. Anak terbiar. Padahal bapak tu cari rezeki halal utk stabilkan ekonomi famili.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2015 09:25 AM | Show all posts
haruslah replied at 28-7-2015 09:04 AM
foreigner dtg utk KERJA jer

mane ade masa utk family sume tu

kalo rajin takde laa kes mat rempit jadi peragut full time
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 09:33 AM | Show all posts
kecimpret replied at 28-7-2015 09:25 AM
kalo rajin takde laa kes mat rempit jadi peragut full time

merempit n meragut tu pon kira rajin ape

konon2 tu la 'kerja' dia

kalu pemalas ni dasar duk lepak kedai kopi jah...main hp 24jam...coc
nak main coc pon perlu kerajinan

keje klia...mkn tdo mandi kat epot
bangla xyah mandi, xpe, jimat masa...kekekeke



Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 09:37 AM | Show all posts
its normal je kan..kalau kat construction oil & gas di kerteh.. ada yang 6-7k pun ada kalau dah campur OT
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 09:43 AM | Show all posts

gaji byk, lepas tu ngorat awek m'sia...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 09:52 AM | Show all posts
who cares KWSP potong tak potong. Potong pun, dah nak mampus baru boleh keluarkan, nak buat apa? aku prefer tak menabung kat KWSP tu tapi apa boleh buat, wajib
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 09:56 AM | Show all posts
orang malaysia pun ramai je gaji banyak tu..
tapi kena tolak epf socso + TAX..
tu yang ramai tak puas hati kot..
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 10:00 AM | Show all posts
ok la tu...

org gomen dalam kumpulan P & P kerja  sampai lebam sampai mati pun tak dapat claim OT.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 10:02 AM | Show all posts
obelisk replied at 27-7-2015 07:05 PM
UPDATE:

Tak payah nak ‘sentap’
“Kalau nak duit banyak, kerja kena banyak juga. Mungkin dia kerja lebih banyak daripada orang lain untuk mendapatkan gaji setinggi itu," katanya.
lecturer nie pun tak pasti apsal bangla nie dpt byk gaji...

btw, aku nak tnya, kalo jumpa org melayu keja mcm bangla nie, agak2 sampai tak rm5k?

kalo ada jumpa org local yang sanggup keja jadi org gaji, agak2 dapat tak gaji rm1.2k?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2015 10:10 AM | Show all posts
zeed replied at 28-7-2015 06:35 AM
Bangla yang byk aku tgk waktu 8-5 buat keje lambat2 sebab nak bolehkan depa amik OT..

itulah kelemahan sistem OT ni...bukan bangla jer wat macam ni, mana2 golongan pekerja yang boleh claim OT akan guna teknik yg sama...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 10:11 AM | Show all posts
iznanaziz replied at 28-7-2015 09:43 AM
gaji byk, lepas tu ngorat awek m'sia...

jumpa lak ngan awek2 mesia yg sekolah tak habes...memang cintan habes la kan...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 10:44 AM | Show all posts
basic kecik je.. ot boleh tahan.... pelarasan..?? mungkin tunggakan ot n elaun... hem... apa komitmen bangla ni kat malaysia??? bini?? anak??? rumah???? hem.... dia org datang memang nak cari kerja... dapat tidur bilik besar bilik air pun dia org tak kisah..... berjimat.... tapi bab mencari duit.... rajin.....
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 11:00 AM | Show all posts
mhamirol replied at 27-7-2015 04:41 PM
adjustment. mungkin ada kenaikan gaji entah berapa tahun punya. majikan backdate semula bayaran..
...

Oh ok tq. Tak pernah come across dengan benda alah pelarasan ni, tu yang tak tahu tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-2-2023 12:10 PM GMT+8 , Processed in 0.090083 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list