CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 6839|Reply: 28

Anak Dara

[Copy link]
Post time 6-1-2015 03:23 PM | Show all posts |Read mode
Salam alls... Nak tanya sikit pengalaman parents yang di luar sana.  Mama nie ada sorang anak perempuan.... yang semakin membesar... iyerlah... zaman skrg nak besarkan anak dara sorang pun mencabar sgt2 rasanya.... Bila hampir besar, byk pulak mama kena fikir, kena ajar dsbnya.  Yang penting skrg nie ttg anggota badan... anak mama nie chubby2 sikit (lately naik tubuh... mau makan...hehehehe) soo... mcm cepatnya besar anak aku nie...xlama anak dara... nak ajar laa dia mcm mana... first period bagai tu haa...sbb skrg nie pun dia byk soal...so masa terbaik nak ajar dia.  Mama selalu pesan kat dia... ttg hal2 perempuan nie... eh terlalu awal ke?? Anak mama baru nak masuk darjah dua....tapi rasa risau sgt2 tuhan je tahu.... please u all yg kat sana ada pengalaman tak...sile share yer...

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 6-1-2015 03:52 PM | Show all posts
x terlalu awal lah mama.
budak2 sekarang makin advance.

baik mencegah sebelum terlambat.
kadang tu i spotcek fb adik.
dia umo 12 thn, laki.

gedik ehh pmpn cari2 dia.
abg.. abg.. euwwww. xtahu berapa umor budak2 tu.

erm. i salah topik ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2015 03:57 PM | Show all posts
budak2 sekarang jgn di samakan dgn zaman kita dulu2.

kena didik mereka dr awal.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2015 04:23 PM | Show all posts
dah betul la tu tindakan akak...
zmn skrg prempuan lgi gedik dr lelaki....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-1-2015 08:42 AM | Show all posts
bellaa posted on 6-1-2015 03:52 PM
x terlalu awal lah mama.
budak2 sekarang makin advance.

hehehe...xsalah... ok lah tu ... Mama ada anak teruna jugak...thn depan tingkatan 1.  Tapi xde fb... internet pun mama limitkan...no way okey!!! Bukan nak sekat anak ke arah kemajuan...tapi mama tgk kemajuan IT nie byk merosakkan fikiran bebudak.... TQ for sharing yer!

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-1-2015 08:44 AM | Show all posts
bulalof posted on 6-1-2015 03:57 PM
budak2 sekarang jgn di samakan dgn zaman kita dulu2.

kena didik mereka dr awal.

Tu laaa...risau ... walaupun baru nak masuk darjah 2... mama tgk perkembangan zaman lor nie takut laa... lagi pun anak perempuan kan... detail sikit laa nk bgitau pasal hal2 perempuan... jaga diri...jaga itu ini... dulu2 ingat lagi... tak masuk tingakatan satu idak tau ler ape benda hal2 seksual aper benda alah tu... huhuhu...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-1-2015 08:46 AM | Show all posts
-electrifying- posted on 6-1-2015 04:23 PM
dah betul la tu tindakan akak...
zmn skrg prempuan lgi gedik dr lelaki....

Tapi kdg2 nak bgtau dia tu... takut terlebih advance pulak mama nie haaa... tu yg xberapa nak reti.  Mama setuju...budak2 perempuan skrg mmg ramai gedik...advance bebenor aku tgk... risau! pernah jumpa jugak laa bebudak perempuan gedik yaa amat laaaa... rasanya baru2 nak naik remaja kot... ya allah... xlarat nak jeling aku gedik gilerrrr! nauzubillah...risau lah sbb kita ada anak dara sorang nie haa kan... takut benor rasanya!!

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2015 09:30 AM | Show all posts
Mamason replied at 7-1-2015 08:42 AM
hehehe...xsalah... ok lah tu ... Mama ada anak teruna jugak...thn depan tingkatan 1.  Tapi xde fb. ...


anak laki & anak pmpn kena jaga betol2.
zaman sekarang nih takot dengar macam2 berita melibatkan underage..


yg terbaik, mama jadilah lah rakan mereka.
bila dorang selesa, dorang akan share all masalah & secret .




welkam mama






Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 7-1-2015 09:45 AM | Show all posts
bellaa posted on 7-1-2015 09:30 AM
anak laki & anak pmpn kena jaga betol2.
zaman sekarang nih takot dengar macam2 berita melibatka ...

tulah...Mohon Allah pelihara anak2 mama ini...  Mmg selalu pesan pada si girl... jgn ada rahsia dgn mama... sbb mama dgn girl sama2 perempuan...soo.. you have to tell me everything.  Si abg tu biasalah...dah meningkat remaja... tu pun risau jugak tuu... lelaki takut memberontak... terpengaruh dgn kawan bagai... byk benda kita tak nampak ape depa buat kan... bukan depan mata sokmo2...

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2015 10:08 PM | Show all posts
Mamason replied at 7-1-2015 08:46 AM
Tapi kdg2 nak bgtau dia tu... takut terlebih advance pulak mama nie haaa... tu yg xberapa nak reti ...

betul tu... tp mama kena bgtahu secara berhemah... prempuan muda ni cpat memberontak kononnya...
insyaallah moga2 dipermudahkan membesarkan ank dara tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-1-2015 12:58 PM | Show all posts
-electrifying- posted on 8-1-2015 10:08 PM
betul tu... tp mama kena bgtahu secara berhemah... prempuan muda ni cpat memberontak kononnya...
...

haaa tu laa...cepat memberontak tu yg risau... ckp sikit salah... tu yg kata cepat beso anak aku nieh! hahaha...

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2015 10:47 PM From the mobile phone | Show all posts
kena didik dr awal.sbb aku ni jenis terbuka.n bcerita.anak sedara aku yg perempuan xsegan silu ada masalah btanya.n luahkn perasaan.

kena jd sbgai kawan lah.kdg2 bila mak bapak terlalu tegas.ank jd berahsia.antara persoalan budak perempuan kat aku..knp xleh pegang laki2 permpuan kita dulu tadika sukan. cikgu suruh peluk kawan laki2. knp org putih lahir ank luar nikah ok je.mak pak redha.tp knp org melayu x.

budak skrg kalo kita rapat..psoalan dia tu..nak tbeliak kita dgr.so bagus bg pdedahan awal
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-1-2015 10:37 AM | Show all posts
fire_place posted on 26-1-2015 10:47 PM
kena didik dr awal.sbb aku ni jenis terbuka.n bcerita.anak sedara aku yg perempuan xsegan silu ada m ...

Betul...kdg2 soklan bukan ikut tahap umur pun ada kan... tu yg risau jugak.  Skrg nie dunia serba terdedah gini...budak2 advance.  Mama cukup2 risau... bukan pada anak dara juga pada anak teruna... ya Allah semoga mereka dilindungi... aminn... TQ for sharing..

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2015 05:10 PM | Show all posts
anak saya baru 6 tahun.. tapi dari umur 5 tahun dah bitau apa yang boleh apa yang tak boleh, ni skang sibuk solat 5 waktu sekali dgn I, tapi bile I cuti mesti Tanya nape tak sembahyang, I terus je cakap mama kuar darah, sok lusa awak pun sama..hehehehe

tgk tv nmpk peluk2 laki bini citer cerekarama (akasia tak sempat tgk heheh) terus cakap haram dose..
kalau tgk cerita law and order svu tuh, kalau ada part org besar cabul bebudak, terus selit ilmu strangers pegang die cenggana, even kalau kawan tadika die pegang die macamana yang tak boleh buat.

risau sangat tgk zaman sekarang punye bbdk.. tingkatan dh pandai masuk karaoke bagai..kalau kurung anak kat rumah pun nnt memberontak jugak. eh entahla. laki I tak bagi ajar anak tgk wayang...so gigih la donlod citer2 femes taknak bagi anak ketinggalan. karang die teringin plak nk tgk juga kat wayang.

eh sapa kata jadi makpak benda mudah kan? nak didik khalifah Allah tu.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2015 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru darjah 2 rupanya.tgklah pkembangan anak uols tu. Dia jenis mature cepat atau lambat. Cara pemikirian dia tlebih advance atau tak. Yang penting skang u kena tgk pergaulan dia mcm mana. Kena bg dia faham byk perbezaan pergaulan antara lelaki ngan perempuan. Ckp kat dia batasan nak kawan dgn budak lelaki mcm mana. Yg penting skang tgk sapa kawan2 anak u tu. Anak mocik darjah 3 tp mcm belum matang lg bab2 ni. Cuma mocik tekannkan pergaulan dia dgn jantina lain lah. To wat extend dia boleh kawan dgn boy..bgtau boundary macam mana?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2015 10:24 AM | Show all posts
mokcikKSKB posted on 29-1-2015 06:28 PM
Baru darjah 2 rupanya.tgklah pkembangan anak uols tu. Dia jenis mature cepat atau lambat. Cara pemik ...

Haah... mama skrg buat mcm tu... kadang2 saja ajak2 sembang ttg hal2 kawan2 dia...bgtau dia ttg batasan yg patut...tidak terlalu advance cuma yg penting dia menjaga apa yg perlu ... kdg2 anak2 kita nie xtau aper2... pengaruh luar pulak yg letih... tu yg risau jugak... TQ for perkongsian...

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 6-2-2015 08:50 AM | Show all posts
anak pompuan carly baru tadika... setakat ni mmg x dedahkan langsung pasal hal2 kewanitaan ni.... agak2 dia faham ke???omg... canner nk mulakan eh....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-2-2015 10:07 AM | Show all posts
carly_lah posted on 6-2-2015 08:50 AM
anak pompuan carly baru tadika... setakat ni mmg x dedahkan langsung pasal hal2 kewanitaan ni.... ag ...

Kaaan... bila fikir2 balik rasanya xperlu kot kita ikut org nak dedahkan anak hal2 wanita nie...Kita lebih kenal anak kita... For me,  mula dari awal slow2 bagitau dia ttg aurat... Since dlm islam pun byk tekankan aurat lelaki dan perempuan... Mama dulu masa anak di tadika tak risau sgt... now dia dah masuk darjah 2... OMG... cepatnya besar... I need to do something... since my girl dah byk soal ttg hal2 wanita... especially bila mama beli pad.. "For what that thing mama?" hoii..nak jwb cuak jugak masa mula2 tu... tapi lama2... ok, this one utk perempuan yg dah 'besar' ... tanda dah besar akan ada darah haid... Ohh my...my.. Nak explain pasal haid pun serba salah...tapi perlu...sbb anak kawan mama darjah 2 ke darjah 3 gitu lah dah period... so?? kena bgtau awal jugak kat anak perempuan biar mereka jaga2... Yg penting menjaga diri....



Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2015 04:22 PM | Show all posts
Mamason replied at 8-2-2015 10:07 AM
Kaaan... bila fikir2 balik rasanya xperlu kot kita ikut org nak dedahkan anak hal2 wanita nie...Ki ...

*Utk pelajar di bwh KSSR, mereka belajar tentang sex education dlm matapelajaran Pendidikan Kesihatan Tahun 5 (1st chapter tajuk Ciptaan Tuhan).  Kalau  anak dah mula fangirling, bersiap-sedialah.  Malu tak malu, ajarkanlah mereka.

http://elmustasyar.blogspot.com/ ... i-tanda-baligh.html
  


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-2-2015 12:04 PM | Show all posts
Genkidesuka posted on 10-2-2015 04:22 PM
*Utk pelajar di bwh KSSR, mereka belajar tentang sex education dlm matapelajaran Pendidikan Kesiha ...

TQ.. TQ.

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 04:00 PM GMT+8 , Processed in 0.096440 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list