CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 5743|Reply: 32

stress dgn kerja

[Copy link]
Post time 4-11-2014 06:54 PM | Show all posts |Read mode
salam..sblm ni i silent reader jer..but now i want to share sape2 y sudi baca kisah ai nie..
ai da xtahan da dgn keje kat company *hin***.
perah keringat mcm i dgn kwn2 y melayu kuli batak utk diorg..gaji dah la cikit xsama dgn degree level
i nak cari keje lain tp da dkt 2 tahun ni mcm2 resume ai da antar 1 pun xreply email or resume i..
unless y baru2 ni penguasa kastam n ptd..penguasa kastam call for interview but fail same to ptd also..
muet ai band 3 n results 3.45..
so skrg ni ai tgh sambug master..
y best psl company ni..ai bley apply cuti n half day or time off bile2 masa jer..
but bwt ai y pekerja melayu ni mcm kuli batak
bangsa dy laen boley duduk goyang kaki maen hp, berborak smpi nak pecah telinga ai..kuat sgt berborak nyer..
keje bnyk y laen duk borak2 mane la ai x sakit hati
mmg ai pkiran positif..may be bukn rezki ai lg nak dpt keje bsr or gaji bsr..
tp klu keje plus gaji berbaloi ai xkisah..
baru2 ni my clerk resign, so all her works pass to me..
ai ni pun da sedia bnyk kje tmbh dgn keje kwn ai tu..
mmg ak stress!!!


at least smpi ai abes master..a year lg..
blek keje je ai nges...ak stress!! Last edited by xtw on 4-11-2014 07:00 PM

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 4-11-2014 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok noted
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2014 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Resign.. Majoriti company 'org tu' mmg mcm tu.

Tapi kalau ko masuk company M lain pulak kisahnya.

Company INDEYA tak tahu mcm mana.. Tak ada pengalaman

Kesimpulannya kerja gomen paling aman dr stress. Klu ada pun stress hujung tahun.. Pasal request bonus 2 bulan cuepeks.

Stress sungguh menunggu najib bentang dlm belanjawan
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2014 09:05 PM | Show all posts

kerja carik makan, camtu lah....semua bergantung kpd rezeki masing2...ada org career progress dia senang jer, ada org plak kena kerja bagai nak mati baru merasa senang...

Ko masih muda lagi, tenaga masih kuat lagi.....stakat nak kerja smp kul 10 mlm tentu takde masalah....sementara masih muda nie, kerja kuatlah selagi daya, nanti bila umur dah meningkat, tenaga pun tak seperti masa muda, jam pukul 5 dah tak bole fikir psl kerja lagi....otak dah jammed gitu...kebykkan org yg aku kenal, masa awal2 career diorg, diorg mmg alami kesusahan.....kena buli, nak suap nasi pun kdg2 tak sempat....berkat ketabahan diorg now diorg dah Berjaya....

Skrg nie ko pun dah apply tempat lain, tapi jawapan nyer negative.....teruskan lah bekerja kat situ, unless ko mmg tak kisah takde income sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2014 10:43 PM | Show all posts
chinaman company ke??? kalau company cina ni macam mane yer nak cakap, diorang ada reverse discrimination la...tit for tat orang kata...unless tt ade bawak banyak keuntungan pada company...tapi tak semua chinaman macam tu...huhuhu...cuba cari european mnc...work life balance diorang ok sikit...
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2014 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba u buat resume baru.
Macam pelik sebab dah dua tahun satu comp pon takda yang call for interview.
Cari contoh di internet.
Lagi satu, jangan letak u tengah sambung study.
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2014 11:29 PM | Show all posts
Aku tadi memg ada niat nk bukak tred pasai stress dgn opismet..sorg cina sorg malay...dah tahap makcik2 tp perangai mcm budak2..siyesly they bring a  negative vibe dlm grup nih..meluatla haku  

Tt keja negeri mana ..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2014 12:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Sabar...keje company cina ni camtula
Aku dr start mula keje smp la skang, dh 4 company.,sume nya cina
Dh msk sgt perangai dorg..apepun selagi belum tutup mata keje2
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 5-11-2014 09:02 AM | Show all posts
blazzard posted on 4-11-2014 07:39 PM
Ok noted

sapekah ini??adakah kita 1 company??

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2014 09:03 AM | Show all posts
nanacinta posted on 4-11-2014 10:43 PM
chinaman company ke??? kalau company cina ni macam mane yer nak cakap, diorang ada reverse discrimin ...

yups..tp gm company ni lady n not married yet..
so mmg bnyk songeh n cekadaknyer..
sometime dlm meeting da state mcmni mcmtu..but after a few day mak cik tu boley ckp laen plak...
kan ai google slps nie..
nak resign n find new work n environment..
masak laa kje mcmni


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2014 10:23 AM | Show all posts
arianakhalid posted on 4-11-2014 07:49 PM
Resign.. Majoriti company 'org tu' mmg mcm tu.

Tapi kalau ko masuk company M lain pulak kisahnya ...

tu laa..mmg apply keje gomen but no reply yet
except ptd n penguasa kastam aritu..
but xd rezeki lg

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2014 10:25 AM | Show all posts
saya ni dah lebih 10 tahun keje kampeni chinaman. dua kali tukar keje. mmg kerenah sikit keje ngn diorang ni. saya tengok bonus sesama bangsa dorang punyela gempak tapi bila tang bonus orang melayu macam biasa2 je lah(saya bahagian akaun sedih gak kena tengok benda2 ni). tapi mengenangkan nak carik rezeki, bertabah ajelah hati. sebelum kije kampeni chinaman, saya keje kampeni nindia, bertahan selama 3 bulan aje sebab x tahan kerenah bos. selalu sebut i'm the bos, i'm the bos u know. yeah, aku tau lah ko bos aku, takyah cakap tu berulang2 kali. nyampah aku dengar. kampeni melayu x pnah ada pengalaman. teringin gak nak join apekan daya xpnah dapat panggilan interview.

untuk tt, sabar aje ye. teruskan bekerja di situ selagi belum dapat mana2 panggilan keje lain. mana tau lepas ni rezeki tup tup dapat masuk gomen ke, fuh... seronok tu. keje kat mana2 pun ada stresnya yang penting kita bersabar. sabar itu nikmat.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2014 10:25 AM | Show all posts
midori888 posted on 4-11-2014 09:05 PM
kerja carik makan, camtu lah....semua bergantung kpd rezeki masing2...ada org career progress dia  ...

nak abeskan master ak dlu..but in same time apply lg tmpt keje laen..
abes master, ak terus resign even xdpt keje mane2 lg..
setahun lg nak abeskan master nie..
doakan yer..success finish my mater on time

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2014 10:27 AM | Show all posts
alieyrina posted on 4-11-2014 11:29 PM
Aku tadi memg ada niat nk bukak tred pasai stress dgn opismet..sorg cina sorg malay...dah tahap makc ...

shah alm,..
sni pn ader jgak issue mcmtu,.
tp ai xnk la msuk cmpur sbb mmg annoying ble perangai kalah mcm budak2..


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2014 10:29 AM | Show all posts
imthegirl posted on 4-11-2014 10:58 PM
Cuba u buat resume baru.
Macam pelik sebab dah dua tahun satu comp pon takda yang call for intervie ...

i will try more apply another job..
will redo again my resume
tp bukn ke ble tgh stdy ni get more advantage than degree??
need opinion plss

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2014 10:32 AM | Show all posts
xoxopac08 posted on 5-11-2014 10:25 AM
saya ni dah lebih 10 tahun keje kampeni chinaman. dua kali tukar keje. mmg kerenah sikit keje ngn di ...

yups..bab bonus n increment aku setuju..
increment ak taun ni 2rat..y bangsa tu plg tgi 7rat..
mmg unfair..
claim diri x racist, xtgk warna kulit n so on, but in the end melayu la dianak tirikan
aku xkisah klu keje dgn payment ok, tp bab payment tu la y kurg, keje bertimbun2..

so far, aku bertahan until finish my master, since aku pun single lg..ak nak apply mane2 negeri lpas ni..
not only klang valley,,


Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 5-11-2014 10:34 AM | Show all posts
xtw posted on 5-11-2014 10:25 AM
nak abeskan master ak dlu..but in same time apply lg tmpt keje laen..
abes master, ak terus resig ...


semoga success sis.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2014 10:36 AM | Show all posts
thanks sbb  sudi baca kisah aku..
bru abes meeting psl task y aku kna take over tu..
can't say no or yes..u like or not u must do..
i'm also speechless, force myself to come for work..
satisfaction tu da xd..
xpelaa...aku cari rezki halal lillahitaala..
insyaAllah
selagi boleh bertahan, aku bertahan...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2014 11:15 AM | Show all posts
apa yg boleh sy cakap dari pengalaman..keja dgn company tu if kita ada kelebihan & dorang nak guna kita punya kepakaran atau kepintaran mmg dorang akan jaga punya. bila kita rasa ada value..time nilah kita boleh demand. sy 12 tahun keja dgn company melayu & baru 2 tahun ni keja dgn MNC tp 80% bangsa tulah. mmg lain caranya..

apa yg boleh sy cakap drg pun bukan bagus sangat keja tp sbb sy ada apa yg drg takde so dorang pandang tinggi sikit & sayang sebab tak sampai 1 tahun keja dah naik pangkat. cubalah tunjukkan apa kelebihan korang..bukak mata dorang..insyallah
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2014 11:17 AM | Show all posts
xtw posted on 5-11-2014 10:29 AM
i will try more apply another job..
will redo again my resume
tp bukn ke ble tgh stdy ni get mor ...

I citer ikut pengalaman I kat u
I sambung master lepas habis degree, so lagi dua bulan nak habis masa sebelum final exam, I start hantar resume. Ada 2 comp I hantar, yang I letak I tengah sambung study, lagi satu yang I tak mention.
Yang panggil interview yang resume I tak letak status I as student.

Ada few reason yg I rasa lah:
- I fresh grad so fresh grad, antara fresh grad degree & master mostly co akan ambil yang degree sebab gaji boleh bagi rendah
- Kalau ambil pekerja yang part time student majikan akan rasa pekerja tu agak tak flexible. Cukup time kena balik nak pegi kelas.
- Once dah grad master nnt kena naikkan gaji u

Masa pergi interview baru I cakap terus terang dengan company tu I tengah study sebab diorang suruh masuk next week nya. I mintak hold  dua bulan sampai I habis exam. Company tu ok je, diorang accept condition I. Dan yeah, berbahagia lah I kerja di comp tersebut sampai sekarang dah 4 tahun berlalu

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic
Aksi bebas isteri dan suami orang dalam aksi membudayakan bertentangan dengan Islam ahlus sunnah wal jamaah Al-Asya’irah wal Maturidiyah sesuatu yang berani.Dipuji pejuang sekular dan liberal
YgBenarAksi bebas isteri dan suami orang dalam
Views : 899 Replies : 33
All about Ben Amir : Benomena Vol3
NekNgahAll about Ben Amir : Benomena Vol3
Views : 30190 Replies : 941
Gempar bumi :Kajian Saxo Bank kata UK bakal 'turun pangkat' kerana terjerumus dalam pelbagai krisis ,jadi negara membangun semula.Anda terkejut?
YgBenarGempar bumi :Kajian Saxo Bank kata UK ba
Views : 1326 Replies : 32
BEST FLOORING WHICH SPREADS ITS BEAUTY IN EVERY HOME!
noorazila123BEST FLOORING WHICH SPREADS ITS BEAUTY I
Views : 1861 Replies : 8
BLACK ADAM
SY_MumiBLACK ADAM
Views : 1362 Replies : 9
Light Toys
Mags_Premiums00Light Toys
Views : 801 Replies : 3
Belia Melayu aktif seks
ultra78Belia Melayu aktif seks
Views : 3192 Replies : 69
How To Organize Your Fridge for Fresher Food
hoon0313How To Organize Your Fridge for Fresher
Views : 1165 Replies : 12
Dr. Hafeez tegur netizen yang melabel Pesakit Cacar Monyet Dikaitkan Dengan ‘Gay’ dan bahayanya golongan MSM
YgBenarDr. Hafeez tegur netizen yang melabel Pe
Views : 1287 Replies : 33
Let's Talk about Male Fertility
LumirousLet's Talk about Male Fertility
Views : 426 Replies : 1

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

11-8-2022 12:26 AM GMT+8 , Processed in 0.095495 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list