CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2133|Reply: 3

Tips: to travel lightly

[Copy link]
Post time 13-9-2013 02:23 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua ummah ATW,

begini. Within two weeks time from now, iols diarahkan ke singapore untuk urusan kerja, for three months. Insya Allah, by october 1st ni akan fly. Since ni pertama kali i would be staying away from my family tanpa abah iols yang hantarkan (naik flight jeh kali ni) so my biggest concern untuk masa sekarang ialah macam mana nak pack my stuff seminima mungkin

Actually ni kali pertama im going to oversea ( singapore je pun!!!) but still takde apa2 preparation pun buat. Even passport pun tak buat lagi. And memikir pasal nak packing barang je dah buat iols sakit kepala, rasa macam nak angkut satu bilik je


so nak mintak tips dari akak2 dan acik2 yang biasa travel, macam mana you guys travel lightly. And ada limit tak berapa berat barang kita boleh bawak? Dan any tips are welcomed.


thanks.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-9-2013 02:39 PM | Show all posts
depends on what flight you are taking, mas kasi 20 / 25 kilo, tak sure.. kalo air asia, boleh pilih brapa kilo max nak amek, tapi berbayor la.. mas dh include harga baggage handling..

cara2 nk travel lightly, bawak keperluan utk seminggu je dulu.. dah sampai sane, riki2 tempat nk shopping, maka beli aje barang2 yg tak cukup di sana.. boleh buat souvenir sekali,.. gituuu.. makanan jgn bwak sebarangan, sebab takut tak lepas kat imigresen airport.. cek kt website changi airport ape yg tak ley bawak masuk..

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2013 02:48 PM | Show all posts
urm, 3 bulan? baik makan kt luar.. bawa pakaian, bawa lappy, bawa selimut kecil, keperluan diri yang lain2.. 3 bulan sekejap je.. pejam celik dh 3 bulan. u pg sana pun utk kerja bukan berumah tangga.. jd xperlu bawa banyak2..
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2013 03:14 PM | Show all posts
buat checklist cik panda oii...so you tak overpack

list utk baju casual, list utk baju kerja, underwear, makeup & skincare

bawa baju yg u boleh mix & match

kasut casual sepasang, office sepasang, selipar

anyway you tinggal mana nanti?

lepas buat checklist share kat sini then weols komen lagi...





Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 04:11 AM GMT+8 , Processed in 0.085758 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list