CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 11955|Reply: 58

[Dunia] Kemunculan Binatang2 Pelik Di Vietnam

[Copy link]
Post time 28-12-2012 02:25 AM | Show all posts |Read mode
Unusual animals continuously discovered in Vietnam
VietNamNet Bridge – A fish with a snake body and crocodile head, an oyster with 16 pearls, a snakehead weighing 6kg, a vegetarian pig that can guard a house like a dog are the strange animals that have recently appeared in Vietnam.


The strange fish with a snake body and crocodile head



The 1kg oyster, with 16 pearls inside


On November 20, Mr. Hoang Ba Thanh in Thuy Nguyen district, Hai Phong city found a strange fish in his aquaculture lagoon. The fish weighs 1.7 kg, with a length of 60 cm. It has a crocodile head and snake-like body, with long sharp teeth. Its head has two grooves and two nostrils.

In early November, a boy named Tuan in Thieu Hoa district, Thanh Hoa province caught a big oyster, weighing more than 1 kg in his family’s pond. The oyster contained up to 16 pearls.

Mr. Pham Ngoc Tuan in Luong Hoa Lac commune, Cho Gao District, Tien Giang Province recently caught a giant snakehead fish weighing up to 6 kg.

The elders here said this is the first time they saw such a big snakehead. Many people wanted to buy the snakehead fish for VND3.5 million, but the owner did not sell.

Earlier, on May 24, a man in Can Tho City caught a snakehead weighing 5.1 kg. This fish has a length of 78cm. The fish was discovered by the man when it was crawling to the canal bank to chase a duck.


The 16kg snakehead.



The vegetarian pig.



In February, Ms Tran Thi Le Thu in Ha Lam town, Thang Binh district, Quang Nam province panicked when she saw a giant centipede in her house. The centipede is 23cm long.

On January 5, Mr. Tran Van Kim, 49 in Duc Hoa district, Long An province caught a yellow eel weighing 1.6 kg, 1.1 m long.

Mr. Nguyen Van Mao in Thap Muoi District, Dong Thap province has a very special pig. This 100 kg pig is a vegetarian. Especially, this pig has the ability to guard the house like a dog.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-12-2012 02:27 AM | Show all posts
binatang mutant mangsa agent orange ka?
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 02:33 AM | Show all posts
adakah effect dr radiation time perang vietnam?
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 02:35 AM | Show all posts
mcm biasa je tgk ikan tuh...

rare species jer rasenye...
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 02:38 AM | Show all posts
waaa..comel plak babi veggie tu
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 02:45 AM | Show all posts
Vegetarian pig..?? Makan sayur pun gemok gak ke?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 28-12-2012 02:56 AM | Show all posts
ikan tu nama alligator gar
yg ikan toman tu aku biasa mancing dpt besar lg pada ni laaa
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 02:59 AM | Show all posts
bodoh punya mat saleh, ikan toman snakehead, ikan haruan snakehead
-ikan keli cat fish, ikan semilang cat fish, ikan tapah pun cat fish
-ikan patin dia panggil giant mekong catfish
-lepas tu kata thailand ada 2 ikan air tawar terbesar dunia\
1. giant mekong catfish (ikan toman)
2. giant ray (pati gergasi)
-cuba mai belah selatan sikit, malaysia ada banyak ikan air tawar gergasi laaa
1. toman gergasi
2. keli gergasi
3. tapah gergasi
4. dan makluk yg nama dia sulur bidar, pun kategori haiwan gergasi (takde kena mengena dgn forumer sulur bidar)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-12-2012 03:27 AM | Show all posts
mat salleh bangang.....!
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 04:28 AM | Show all posts
Yang ikan kpla buaya tu mmg pelik lah..uols pnh nmpk ke
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 07:02 AM | Show all posts
Ngan alligator gar pun pelik?
Babi,ikan,lipan besar2 saiz jumbo pun pelik?
Pelik aaa mat saleh nih..
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 07:26 AM | Show all posts
piggie vege tue... hala ker nak dimakan??
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 07:27 AM | Show all posts
sbb thread mcm nie terlalu byk, dah tak jadi pelik dah...
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 07:33 AM | Show all posts
walaupun korang dh biasa dgn rupa binatang pelik2..
aku yg tak biasa ni tetap geli tgk...huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 07:36 AM | Show all posts
babi pon leh jd vegi? hebat
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 07:37 AM | Show all posts
yang gambar ikan atas tu, ikan alligator gar (native species kat amazon)..dah berlambak orang jual kat serata dunia sebagai ikan perhiasan. Kat Malaysia, ikan ni sepanjang 9cm dijual dgn harga +/- RM30.00 seekor. Ramai pemilik yg dah tak larat bela (perhaps jemu mungkin) buang ikan ni kat perairan tempatan (ni adalah satu kesalahan)..pastu bila orang jumpa jadi pelik. Contohnya ada pesawah jumpa ikan ni kat Jitra fews years ago..masuk newspaper..pada pihak yg tak tahu dan tak nak study dulu, memang mereka akan rasa pelik tengok bentuk ikan keluarga 'garr' ni.

Yang kedua tu, tk gaya pun oyster tu mcm 1kg..hehehe..mungkin mata saya silap.

Yang ketiga tu, tak mungkin haruan tu seberat 16kg, saya selalu mancing, danhasil pancingan terutamanya toman, dengan saiz pegangan tangan orang tu..tak mungkin ikan tu capai 10kg pun, mungkin dlm 5kg je..untuk tengok ikan keluarga snakehead yang bersaiz 15kg ke atas, panjang badannya dr kepala ke ekor mestilah sekurang2nya 3 kaki panjang dengan ukur lilit kepala sebesar peha lelaki dewasa yg beratnya dlm 90kg..so, kalau ikan tengok haruan tu...alahai....kt paya2 dlm hutan tempat kita pun ada, cuma nak dapat sebesar tu agak sukar sebab haruan besar ni lebih berhati2 dan bijak dr terkena umpan pancing.

Yang bab piggie tu..hehehe..no komen.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-12-2012 08:26 AM | Show all posts
the vegetarian pig tu nampak mcm tak happy... mungkin sbb mkn sayur jek
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 08:33 AM | Show all posts
normal lah tu...pelik pada pandangan diorg..
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 08:40 AM | Show all posts


apa yg pelik nyer....
aligator gar.....
sah2 pemilik ikan nih buang kat sungai bila ikan ni dah besar....
adoiiiii haii.....
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2012 08:42 AM | Show all posts
kat negeri omputih mana ada ikan2 tu jadi vocab diorg kurang
sebab tu semua bantai panggil snakehead dan catfish... hehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

4-3-2024 06:43 AM GMT+8 , Processed in 0.078874 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list