CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 94412|Reply: 808

[Tempatan] LHDN: E-filing Mac Ini.

  [Copy link]
Post time 9-2-2021 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Mulotkoyak at 28-2-2022 11:26 PM

NOTES: Kepada Pembayar Cukai.

Pastikan semak dahulu jumlah tolakkan Borang EA sama dengan total tolakkan dalam slip gaji sebelum semak dengan LHDN.

Majikan kekadang silap buat caruman EA form dengan payslip tidak sama dan terus buat penghantaran laporan ke LHDN.

Jika lebih jangan sesekali claim jumlah itu. Kemungkinan majikan tersalah carum. Begitu juga jika terkurang mohon majikan buat semakan.

Semak dengan betul potongan sebenar. Masukkan amaun yang sebenar.

Part penting:
Jika anda masih lagi rasa tingtong apa itu BIL PENGGAJIAN. Ia bermaksud berapa syarikat yang anda kerja. Biasa 1 bagi mewakili 1 majikan. Atau ada juga pekerja yang ada 2 majikan yang carum untuk tahun itu. Maka dua-dua syarikat yang dia bekerja mengenakan cukai keatasnya.

Pastikan anda memberi No IC yang betul dan No Cukai yang betul. Suami isteri terutamanya semak dengan teliti. Biasanya suami no SG hujung suami (0) isteri adalah (1).

Hak anda untuk mengarahkan majikan membuat semakan semula jika ada kesilapan.

Jika ada keraguan hubungi cawangan dimana fail anda mula-mula didaftarkan.

Kepada pekerja kerajaan semak dahulu sebarang permasalahan dengan Unit Gaji dan mohon mereka hubungi sendiri ke LHDN beserta nombor telefon atau email(yang mana senang dihubungi).

Checklist Sebelum Masuk Bulan Cukai

LHDN kata kalau gaji setahun selepas tolak KWSP lebih RM34,000 barulah kena daftar nombor cukai / hantar borang cukai.

Contoh:

Gaji setahun sebelum tolak KWSP = RM38,202
Potongan KWSP (11%) = RM4,202
Gaji setahun selepas tolak KWSP = RM34,000 (dibundarkan)

Sekiranya pendapatan korang tak sampai pun RM34,000 setahun (lepas tolak KWSP) tapi majikan tiba-tiba ada buat potongan PCB, maka submit saja borang cukai tu, insha-Allah dapat refund.

Jadi menjelang bulan cukai yang bakal menjelma Mac ini, jika rasa tak nak bayar cukai banyak sangat, ini maklumat/dokumen yang perlu disimpan :

Borang EA / EC / CP58

Orang kerja kerajaan, sediakan borang EC.
Orang kerja swasta, sediakan borang EA.
Orang makan komisen (ejen-ejen penapis air, MLM, Takaful, Unit Trust, Remisier) sila minta borang CP58 (penyata bayaran insentif) dari syarikat.

Jika makan gaji sahaja, isi borang BE sebelum 30 April 2022. Jika makan gaji dan ada terima komisen atau income bisnes, sila isi borang B sebelum 30 Jun 2022.

Sila take note kalau korang makan gaji dan termasuk dalam gaji kasar tu elaun petrol, elaun perjalanan atau elaun tol atau kombinasi darinya, sila tolak sebab elaun/perkuisit ini dikecualikan cukai. Terhad kepada RM6,000 setiap tahun.


Paling penting selain no akaun bank untuk LHDN refund duit PCB kita, ingat lagi tak password e-filing? Kalau boleh rekodkan maklumat e-filing ni. Senang esok-esok nak login, id dengan password dah tersedia.

Ingat, TAK PERLU hantar resit-resit atau dokumen atas ni, simpan saja elok-elok mana tahu dapat surat audit dari LHDN supaya tunjuk bukti.

Bersamalah kita membangunkan negara yang tercinta.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-2-2021 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Thanks for sharing.. dah la last yr dah kena byr 6k dia bg lepas tu ambek balik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-2-2021 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
zamnie replied at 9-2-2021 06:15 PM
Thanks for sharing.. dah la last yr dah kena byr 6k dia bg lepas tu ambek balik

Welcome uolsss
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 06:32 PM | Show all posts
Biasanya suami no SG hujung suami (0) isteri adalah (1).

nak tambah, kut lebih dari satu isteri, no SG sama dgn somi tapi ujung tu ikut la binik no berapa

isteri no 1 (1)
isteri no 2 (2)
isteri no 3(3)
isteri no 4 (4)

semoga bermanfaat buat isteri2 yg nak skodeng laki kawen berapa, pi check ngan staff lhdn, depa ada rekod
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
benda paling malas buat setiap tahun..biasa masuk bulan 4 baru nak isi..orang lain dapat refund joli sana sini dah
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 06:35 PM | Show all posts
org tngh takde duit ko up thread psl cukai lak

hadooooooooooooooooooooooooooooooi
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 9-2-2021 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
stinger.baik replied at 9-2-2021 06:35 PM
org tngh takde duit ko up thread psl cukai lak

hadooooooooooooooooooooooooooooooi

Ni org yg nak claim tax die blik kak oiii...bkn suh byr akak...just info jaaaahhh
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 06:43 PM | Show all posts
Mulotkoyak replied at 9-2-2021 06:37 PM
Ni org yg nak claim tax die blik kak oiii...bkn suh byr akak...just info jaaaahhh

akak tengkorok ko aku jantan la
aku tak boleh la tngk perkataan cukai2 ni

rasa perit nak membayau tu ngilu di dalam diri ni

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-2-2021 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Off topic, nape tetiba lhdn ada htr email, birthday wish kat haku ehhh ? Sblm2 ni tak pernah punnn.. ikhlasss ker tu... taktau nk happy or seriau????
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 9-2-2021 06:32 PM
Biasanya suami no SG hujung suami (0) isteri adalah (1).

nak tambah, kut lebih dari satu isteri,  ...

Baru tauuuuu hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Februari?bkn 1 mac ke tt?hehee.. xbyk pon boleh calim balik tp lepas la duit minyak seminggu kot hohohoo
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 07:01 PM | Show all posts
nak tanya
tau tak macam mana kiraan pengecualian cukai untuk yang mencarum PRS?
dia ikut jumlah gaji tahunan kah?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-2-2021 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
MissyMolly replied at 9-2-2021 06:55 PM
Februari?bkn 1 mac ke tt?hehee.. xbyk pon boleh calim balik tp lepas la duit minyak seminggu kot hoh ...

Gomen ujung February ni...tp swasta maybe awal bln 3 kot...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
pokokbunga replied at 9-2-2021 06:46 PM
Off topic, nape tetiba lhdn ada htr email, birthday wish kat haku ehhh ? Sblm2 ni tak pernah punnn.. ...

random kot..iols ada receive email apa tah dari lhdn haritu..iols delete je knowing iols tade hutang pape ngan dorang
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 07:07 PM | Show all posts
Motip letak gambar bangunan tinggi...?? Rasa kecut perut plak tetiba...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 07:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Mulotkoyak replied at 9-2-2021 07:05 PM
Gomen ujung February ni...tp swasta maybe awal bln 3 kot...

Oooo.. tak pernah isi awal hahaahaa ini kali mau isi first day.. bila tau tarikh bukak habaq naaaa.. cek nk isik laju2 hahahaa.. sengkek benar aku inih
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-2-2021 07:09 PM | Show all posts
pokokbunga replied at 9-2-2021 06:46 PM
Off topic, nape tetiba lhdn ada htr email, birthday wish kat haku ehhh ? Sblm2 ni tak pernah punnn.. ...

ikhlasss.. sesambil nak kabo... i'm watching you gichewwww
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 07:11 PM | Show all posts
MissyMolly replied at 9-2-2021 06:55 PM
Februari?bkn 1 mac ke tt?hehee.. xbyk pon boleh calim balik tp lepas la duit minyak seminggu kot hoh ...

deadline to submit is 30 april each year

dedulu isi borang manual tu sangat cuak takut tak sampai.. but now buat online jah.. boleh review/edit

dah confirm baru submit...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Xdpt lg ea form
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Awal Mac iols nk submit...tahun ni awal plak dpt EA form wlupn dorg wfh..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

14-4-2024 07:16 PM GMT+8 , Processed in 0.124451 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list