CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 14612|Reply: 37

ALFA ROMEO OWNERS & FANS mai sini!!

[Copy link]
Post time 4-12-2012 09:41 PM | Show all posts |Read mode
Salam.

Saya dah search tak banyak thread citer pasal brand nih kat sini. As an enthusiast, saya rasa x berdosa klu nak share sikit tak banyak pasal brand ni from owner's perspective.

Macam2 orang cakap yg negetip, tapi dari pandangan saya yang penah pakai 3 model yg berbeza (145, 164 dan 156 JTS), I FALL IN LOVE with it and walaupun penah tukar pakai brand lain (Subaru, BMW), will be back looking for the the italian marque... Once a romeo, u can't turn back...

So bagi sesiapa kat sini yang merupakan alfisti jugak, meh sini kita share panglaman masing2...

Saya dulu ye...

Model: 156 Giugiaro JTS 2.0 year 2007

Review for 5 years ownership:
- As typical as an Alfa Romeo, bab yang paling digemari sekali ialah ENJIN nyer. Alfa for mass produced vehicle memiliki engine soundtrack paling merdu dan menusuk kalbu. Engine JTS (Jet Thrust Stoichiometric) adalah antara enjin modern Alfa yg dikeluarkan dengan kerjasama General Motors. Asas enjin ni sama macam Twinspark cuma lebih banyak sentuhan electronic dan sensor yg kekadang 'menyakitkan hati'.
- Cuma enjin ni produce more BHP berbanding Twinspark (155ps vs 165ps) dan yg menariknya peningkatan torque (187nm vs 206nm) yg mana kuasa tarikan dari rpm rendah memang lancar dan licin.
- Tak pernah ada isu dengan enjin, cuma sakit hati dengan computer yg slalu bagi false error (motor control failure). Underpinning for typical alfa macam suspension arms, lower arms, memang ada isu sikit tapi x besar dan boleh settled pada cost yg tak membebankan (kalau tau nak buat kat mana).
- Kereta ni saya pakai alongside BMW 325i E90, tapi secara jujur, I LOVE THE ALFA MORE... Performance wise despite bigger engine capacity and higher claimed HP, Alfa tu rasanya lagi laju dan lagi seronok dipandu. Tapi BMW punya comfort level higher and better, more calm and friendly sebab pakai torque converter berbanding jerky selespeed.

So far dari segi maintenance, dan cost of running, takde beza banyak pun dengan kereta2 lain. Kalau dijaga elok dan tak dizalimi, mana2 kete pun boleh tahan lama.



My lovely bella...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-12-2012 10:32 PM | Show all posts
Hi BolaCinta, Welcome

boleh je dipersilakan. Saya pakai keta kadok jer .
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-12-2012 10:37 AM | Show all posts
Thanks bro. Xde istilah kete kadok... IT'S YOURS, APPRECIATE WHAT IS YOURS...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2012 02:10 PM | Show all posts
kt ofis aku ni ade sorg pakai alfa romeo,mmg cantik lg kete tu..di jaga dgn baik oleh tuannya.bile tya dia sbb ape suke pakai kete brand itali ni...dia jawab...alfa ni lain drpd yg lain dr segi handling yg superb,enjin yg sedap di lenjan dan lg satu..suka pakai kete yg agak rare..lebih kurang gini la kete dia



Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2012 02:12 PM | Show all posts
nice...ambo pnh pakai 145..ehe
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2012 03:26 PM | Show all posts
aku tgk org yg minat alfa romeo ni mmg taksub dgn kete diorang...hehe
terbaik bro!
aku pon minat jugak..cuma x smpai hajat nak beli. aku minat betul 156
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 5-12-2012 09:10 PM | Show all posts
ejai601 posted on 5-12-2012 02:10 PM
kt ofis aku ni ade sorg pakai alfa romeo,mmg cantik lg kete tu..di jaga dgn baik oleh tuannya.bile t ...

Ni 146 ni bro. Enjin boxer. Memang lazat berkrim.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-12-2012 09:13 PM | Show all posts
mofisa posted on 5-12-2012 03:26 PM
aku tgk org yg minat alfa romeo ni mmg taksub dgn kete diorang...hehe
terbaik bro!
aku pon minat j ...

Xpe pelan2 bro. Nanti ada rezeki ada la tu. Xkan tutup punya kilang alfa tu.

BTW, alfa romeo, lancia, fiat dan ferrari is in one group. FIAT auto s.p.a. So ada lekat la skit2 penangan ferrari kat alfa ni tu sebab pemilik jadi taksub... hehehe...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 5-12-2012 09:13 PM | Show all posts
handcock posted on 5-12-2012 02:12 PM
nice...ambo pnh pakai 145..ehe

Steady bro... betul kan, mesti ada perasaan nak pakai alfa lagi kan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-12-2012 09:28 PM | Show all posts
Dutch square, Melaka... Pastu siap ada tourist from itali mintak nak bergambar...

Last edited by BolaCinta on 9-12-2012 06:03 PM

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2012 10:53 PM | Show all posts
teringin nak pakai alfa.....alfa lama pun jadilah
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2012 10:23 AM | Show all posts
BolaCinta posted on 5-12-2012 09:10 PM
Ni 146 ni bro. Enjin boxer. Memang lazat berkrim.

engine boxer rupenya..patutla melenjan je kojenya
model 159 smart gak
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2012 11:19 AM | Show all posts
yup..hajat di hati mmg nak pakai lg..ehe..cuma belum ada rezeki lg..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2012 03:19 PM | Show all posts
penyo posted on 5-12-2012 10:53 PM
teringin nak pakai alfa.....alfa lama pun jadilah

Ala tak mahal bro... disitu ada kemahuan, disitu ada jalan InsyaALlah...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2012 03:22 PM | Show all posts
ejai601 posted on 6-12-2012 10:23 AM
engine boxer rupenya..patutla melenjan je kojenya
model 159 smart gak

Alfa memang dibuat untuk dilenjan... Ramai tak tahu, enjin alfa sebenarnya sangat lasak dan memang dibuat secara passionate untuk aktiviti pelenjanan tahap tinggi...

159 tu memang sangat smart gak... Tapi bagi hardcore alfisti, x berapa gemar model ni sebab tak cukup garam dan rencahnya... hehehe...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2012 03:23 PM | Show all posts
handcock posted on 6-12-2012 11:19 AM
yup..hajat di hati mmg nak pakai lg..ehe..cuma belum ada rezeki lg..

Rezeki tu ada... tak lama lagi la tu... hehehe...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2012 03:39 PM | Show all posts
BolaCinta posted on 6-12-2012 03:22 PM
Alfa memang dibuat untuk dilenjan... Ramai tak tahu, enjin alfa sebenarnya sangat lasak dan memang ...

159 ni manja mcm bmw ker?

alfisti tu kelab alfa romeo?yg slalu  sy nmpak, geng alfa ni konvoi ngan geng fiat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2012 08:58 PM | Show all posts
ejai601 posted on 6-12-2012 03:39 PM
159 ni manja mcm bmw ker?

alfisti tu kelab alfa romeo?yg slalu  sy nmpak, geng alfa ni kon ...

Taklah manja... Camne ek, dia mcm kureng sket character dan jatidiri ke-alfa-an... hehehe... sebab alfa ni kene maintain certain classic values... Orang ske alfa sebab racing heritage dan character kete tu.. lain alfa, feelnya tak sama bila dibawa wpun stock standard model yg sama...

Alfisti tu gelaran untuk pemilik alfa... secara generalnya...

Kat Malaysia ada 3 kelab berkait Alfa Romeo yang aktif:

-AROC Malaysia
-AROC Klang Valley
-Italia Auto (campuran pemilik2 kereta buatan Itali mcm alfa, fiat, maserati, ferrari)

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2012 09:13 PM | Show all posts
bare maha supo bedil
xsanggup nk repair keta nih sempit part susah dan mahal
tpi mmg power
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2012 11:19 PM | Show all posts
AHMADVW posted on 6-12-2012 09:13 PM
bare maha supo bedil
xsanggup nk repair keta nih sempit part susah dan mahal
tpi mmg power

Taklah mahal klu tau nak cari mana. Tu sebab better join club dorang tau mana nak korek parts murah2.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-2-2024 01:29 AM GMT+8 , Processed in 0.058827 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list