CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 13739|Reply: 13

coklat banana cake ala secret recipe

[Copy link]
Post time 2-12-2012 01:38 AM | Show all posts |Read mode
http://mamasya.fotopages.com/?en ... topages.com/?page=0



Chocolate Sponge cake:
Bahan A
3 biji kuning telur size A ( atau 4 biji kuning telur size sederhana)
100 gm. gula kastor
120 gm. tepung naik sendiri
1/2 tsp. Baking powder
1/2 tsp. Bicarbonate of Soda
50 gm. minyak jagung - guna minyak masak biasa
1 teasp. vanilla essence

Bahan B
30 gm. serbuk koko + 120 gm. air panas - kacau hingga rata dan hancur semua serbuk koko.

Bahan C

3 1/2 biji putih telur size A(atau 4 1/2 biji putih telur size sed)-guna 4 biji putih telur saiz sed
1/4 tsp Cream of Tartar - ganti dgn 1/2 biji perahan limau kasturi;tapis
60 gm. gula kastor

Cara-caranya:
(1) Campurkan semua bahan A ke dalam mangkuk pengadun dan kacau dengan senduk kayu hingga sekata.
(2) Campurkan Bahan B ke dalam adunan tadi dan kacau hingga sekata.
(3) Kemudian pukul putih telur dan cream of tartar dari Bahan C selama 2 min. Selepas itu, tuangkan gula sedikit demi sedikit ke dalam putih telur dan pukullah sehingga kembang dan gebu.( Perhatian: Semasa mengasingkan putih telur dan kuning telur, pastikan kuning telur tidak pecah dan tidak termasuk ke dalam putih telur walaupun sedikit. Pemukul telur juga kena pastikan ianya kering dan tidak berminyak).
(4) Campurkan campuran kuning telur ke dalam campuran putih telur. Kaup balikkan adunan supaya sekata. Jangan terlebih kacau.Selepas itu tuangkan ke dalam acuan kek yang bulat 9" dan bakar.
(5) Bakar pada suhu 175C lebih kurang 50 mins atau sehingga masak-bakar 175 'C selama 40 min
(6) Sejukkan kek di wire rack dan belah kepada 3 lapisan.

Chocolate mousse:

*250 gm. Non-Dairy Whip Cream
*150 gm. Dairy whip cream
1 tsp. essence vanila
1 sudu makan rata serbuk gelatin yang halal.Campurkan bersama 4 sudu makan air dan microwavekan untuk 20 saat.(Bagi yang tak mahu menggunakan gelatin, boleh gantikan dengan agar-agar serbuk dan sekiranya tidak mempunyai microwave, double boilkan gelatin sehingga hancur) - guna 1 sb serbuk agar2
50 gm. serbuk koko } ( serbuk koko dan gula ising di ayak bersama)
80 gm. gula ising } - hanya letak 50 gm sbb whip cream dah manis
1 1/2 sudu makan Nescafe } ( Campurkan nescafe bersama air panas)
1 1/2 sudu makan air panas }
1 sudu makan "Kahlua" atau "Tia Maria" coffee liquer - gunakan 1 st chocolate emulco
**2 - 4 biji pisang Del Monte atau pun pisang berangan - dihiris tebal -

ni yg mama buat
*guna 400gm whip topping cream, cukup utk layer dan coating
**setiap layer letak 3 biji hirisan pisang berangan

Cara-cara membuat chocolate mousse:

(1) Pukul kedua-dua whipping cream secara berasingan. ( Untuk dairy whipping cream, pukul sehingga ia menjadi pekat sahaja. Sebaik sahaja ia menjadi pekat terus berhenti dari memukulnya. Sekiranya terus memukul ia akan menjadi cair. Untuk non dairy whipping cream, kita boleh terus memukul sehingga ia menjadi lebih kurang tiga kali ganda kembangnya.) *utk whip topping cream pukul till 3x ganda.
(2) Kemudian campurkan kesemua bahan untuk mousse termasuklah kedua-dua whipping cream yang telah dipukul tadi. ( Pastikan campuran gelatin atau agar-agar serbuk tadi tidak sejuk. Sekiranya telah sejuk ia akan menjadi beku dan bergentel2. Sebaik-baiknya campuran gelatin ini disediakan setelah kesemua bahan untuk mousse telah dicampurkan)
(3) Sapukan 1/3 dari chocolate mousse ke atas lapisan pertama sponge kek. Susunkan hirisan pisang di atas chocolate mousse dan letakkan lapisan kedua dia atas susunan pisang tadi. Lakukan perkara yang sama untuk lapisan kedua. Kemudian letakkan pula lapisan kek yang ketiga.
(4)Tutupkan keseluruhan kek tadi dengan chocolate mousse dan simpan di dalam peti sejuk sehingga chocolate mousse keras.
(5) Selepas itu tuangkan pula chocolate coating yang dah sejuk ke atas kek ayng disalut chocolate mousse tadi. Biarkan campuran chocolate tadi mengalir ke bawah secara perlahan.
(6) Hiaslah kek tersebut mengikut citarasa dikehendaki dan simpan dalam peti sejuk hingga coating keras.
(7) Potonglah menggunakan pisau yang telah direndam dengan air panas untuk dihidangkan.

Chocolate Coating
35 gm serbuk koko
50 gm gula kastor
150 gm. Dairy whipping cream - gunakan whip topping cream
80 gm. chocolate masakan - dihiris-hiris.
30 gm. Butter

Cara membuat Coating untuk kek
Letakkan bahan-bahan ke dalam mangkuk dan double boilkan sehingga campuran tadi menjadi pekat. Sejukkan dahulu sebelum tuang ke atas kek.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 2-12-2012 01:38 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2012 01:39 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2012 01:41 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2012 04:40 PM | Show all posts
sedapnye
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2012 05:55 PM | Show all posts
sedap la tgk kek tu..pandai @sitipayung ..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-12-2012 01:54 PM | Show all posts
sedapnya...
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2012 11:19 AM | Show all posts
wahhh..... sgt menarik!!!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-12-2012 10:23 AM | Show all posts
yummyyyy
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2012 11:18 AM | Show all posts
Resepi confirm jadi ke nih....
Takut tak jadi waste of ingredients
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-12-2012 08:37 PM | Show all posts
burque posted on 12-12-2012 11:18 AM
Resepi confirm jadi ke nih....
Takut tak jadi waste of ingredients

saya buat guna resepi kat atas tu laa
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2012 09:15 PM | Show all posts
sitipayung posted on 12-12-2012 08:37 PM
saya buat guna resepi kat atas tu laa

trimas cik sitipayung


Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2012 12:55 PM | Show all posts
omg, nampak sedap tapi resipi nye mak aih panjang n mcm complicated.. hehe.. sya suke resipi yg pendek2 simple2 je.. tp jadi kek simple la kan.. maknenye kek ni banana nye in the form of slices la ye, bukan jadi kek pisang gitu.. iA sya nk pakai resipi coating tu nk buat topping utk kek pisang kukus yg sya nk buat sat lagi.. pastu tabur walnut..
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2015 11:11 AM | Show all posts
Edited by bryantpl2 at 10-9-2015 11:12 AM



Hi Kalian perlukan kotak kek yang berkualiti pada harga yang berpatutan? Sila layani http://www.boxingpartner.com/categories/Cake-Box/17

TQ!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Dividen KWSP 2023 5.4% dan 5.5%
AbahmungDividen KWSP 2023 5.4% dan 5.5%
Views : 1718 Replies : 0
Walaun, tak buat lawak tak sah!
pengecattaikWalaun, tak buat lawak tak sah!
Views : 15560 Replies : 7
mana Fantasy Creation?
printercomelmana Fantasy Creation?
Views : 17821 Replies : 8
Ilisha Ameera in a photo series.
grUdgE-frEakIlisha Ameera in a photo series.
Views : 40323 Replies : 81
Saman terhadap kerajaan, KJ berkaitan kesan vaksin COVID-19 bermula
JoyahMengayahSaman terhadap kerajaan, KJ berkaitan ke
Views : 7710 Replies : 93
Harry-Meghan kantoi lagi
manopHarry-Meghan kantoi lagi
Views : 16474 Replies : 8
‘Saya Dapat Jimat Banyak hingga RM700 – Rakyat Malaysia Ini Tak Menyesal Jadikan Kereta Sebagai Rumah.Anda kehairanan?
YgBenar‘Saya Dapat Jimat Banyak hingga RM700
Views : 4580 Replies : 34
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 24002 Replies : 685
Betul ke tu….cinter?
stingerkentotBetul ke tu….cinter?
Views : 17238 Replies : 25
Pelacur kelas Atasan
chipmunk2024Pelacur kelas Atasan
Views : 33426 Replies : 92

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-5-2024 09:53 PM GMT+8 , Processed in 0.079783 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list