CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 17988|Reply: 33

[Tempatan] Betul ke tu….cinter?

[Copy link]
Post time 20-4-2024 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by stingerkentot at 20-4-2024 03:44 AM

ADA segelintir suami tergamak meninggalkan isterinya apabila disahkan menghidap kanser.

Situasi berkenaan menyebabkan isteri yang kebanyakannya suri rumah hilang arah dan tempat bergantung, sekali gus sukar mendapatkan rawatan sewajarnya.

Pengasas Cancer Survivor Malaysia (CSM), Zuraini Kamal berkata, kes itu bukan isu terpencil, malah barubaru ini beliau didatangi wanita yang mengaku tidak menjalani rawatan kanser daripada awal, berikutan ditinggalkan suami tanpa sebarang nafkah.

Malangnya wanita berkenaan terpaksa menanggung derita kanser yang memasuki tahap empat paliatif tanpa kehadiran dan sokongan si suami di sisi.

Penjagaan paliatif merupakan perdekatan perubatan bagi meningkatkan kualiti hidup pesakit yang berdepan penyakit mengancam nyawa yang
bertujuan untuk mengatasi dan mengurangkan penderitaan, sama ada melalui rawatan fizikal, psikososial dan spiritual.

Penjagaan berkenaan adalah untuk pesakit barah peringkat akhir dengan jangka hayat pendek.

“Kisah begini memang banyak. Ada suami tidak memberikan sokongan bahkan lari meninggalkan isteri terkontang-kanting bila dapat tahu kena kanser.

“Sedangkan pesakit memerlukan sokongan bukan sahaja daripada segi kewangan, tetapi sokongan moral untuk melawan penyakit,” kata Zuraini.

Paling tidak boleh diterima akal, bila ada dalam kalangan suami, tidak membenarkan isteri menjalani rawatankanser atas pelbagai faktordan menggunakan kuasa veto dalam membuat keputusan.

“Akhirnya, pasangan lambat mendapatkan rawatan sekali gus meningkatkan risiko kesihatan mereka sedangkan kanser berpotensi tinggi untuk sembuh sekiranya mendapat rawatan dari peringkat awal,” jelasnya.

TINGKAT KEFAHAMAN

Melihat kepada kes-kes sedemikian menyebabkan Zuraini merasakan pentingnya peranan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) seperti CSM
untuk memberi pendidikan dan pencerahan mengenai penyakit berkenaan, terutamanya kepada golongan yang menetap di kawasan pedalaman dan kurang pendedahan kepada dunia luar.

“Pada awalnya saya tubuhkan persatuan ini sebagai kumpulan sokongan alam maya kepada pesakit kanser.

Sebagai bekas pesakit kanser, saya sangat memahami rakan-rakan senasib yang sangat memerlukan sokongan dan bantuan kerana bukan mudahuntuk menerima kenyataan tersebut,” katanya yang merupakan pemandiri kanser Endometrium.

Disahkan menghidap kanser dinding rahim itu pada Mac 2012, memori hitam itu masih tersemat dalam ingatan Zuraini.

Namun kesungguhannya menjalani rawatan sejak peringkat awal memberikan semula sinar dalam hidup dan menyedarkan dia bahawa proses ‘melawan’ penyakit berkenaan bukan mudah.

BANGKIT SEMULA
Zuraini mengambil masa selama empat tahun untuk bangkit semula dan hidup sebagai pemandiri kanser.

“Selepas kembali sihat, pada 2014 saya tubuhkan CSM untuk berkongsi ilmu dan pengalaman sebagai pemandiri kanser.

“Saya mahu memberikan kesedaran tentang pengurusan rawatan kanser yang betul kepada pesakit berdasarkan pengalaman saya,” katanya sambil
menambah masih ramai yang takut untuk menjalani rawatan dengan pakar bertauliah.

Ujarnya, ramai yang masih menyalah tafsir kanser sebagai buatan orang dan lebih memilih rawatan alternatif berbanding berjumpa pakar di pusat perubatan.

“Masih ramai yang ingat kena buatan orang, lepas itu pergi jumpa bomoh.

“Ia berlaku sebab kefahaman mengenai kanser masih kurang. Bukan kata orang di pedalaman sahaja, di bandar pun masih ada yang berfikiran begini. Sebab itu kami ingin bagi kesedaran supaya pesakit mendapatkan rawatan awal,” kongsinya lagi.

CSM turut menghulurkan sumbangan kepada pesakit kanser yang memerlukan, terutamanya golongan asnaf memandangkan keperluan serta kos rawatan penyakit berkenaan agak tinggi.

“Kami beri apa yang mereka perlukan bukan apa yang kami ingin beri. Pengalaman kami sebagai pemandiri kanser membantu kami untuk tahu apa yang diperlukan sepanjang proses rawatan.

“Fokus kami adalah pesakit daripada golongan kurang berkemampuan. Kkebanyakannya tidak mempunyai insurans perubatan dan memerlukan sumbangan sama ada daripada segi kewangan mahupun barangan keperluan lain,” katanya.

*Utusan

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-4-2024 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Insaf gak dengar citer kak zu ni
Pesanan dia kalau boleh amikla yg positive
Adakan insuran utk both laki bini
At least boleh cover cost rawatan sebanyak mungkin
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2024 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Zuraini ninbanyak tolong pesakit cancer. Kalau blh tolong, tolong beliau bantu ringankan beban pesakit cancer
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2024 11:04 AM | Show all posts


Adakala sebenarnya perkawinan itu tinggal nak rebah, penyakit datang mcm tu hanya sebab untuk pasangan blah. Jika sepanjang perkawinan, ego lebih besar dari perkawinan itu sendiri, layan pasangan spt hamba, etc ...maka ada kemungkinan psangan malah mengharapkan kematian jika kena penyakit dll


Pointnya disini ialah bina hubungan perkawinan yang cukup kuat dahulu, maka ada kemungkinan besar perkawinan survive dgn cabaran. Jika awal-awal dah mulai terlibat dengan sondol menyondol, tak jaga perkawinan.. tak ada apa yang dpt diharaplah dgn perkawinan tersebut.. tetapi mungkin senarionya berubah jika yang sakit adalah orang kaya, tapi tak semua adalah orang kaya jd tak terpakai utnuk semua oran


Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2024 04:24 PM | Show all posts
Siapa yang kata cancer itu buatan orang mohon dikembiri agar tidak membiak. Sikit2 sihir.

btw pemandiri tu bahasa indon ka?


Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2024 04:26 PM | Show all posts
plywood replied at 21-4-2024 11:04 AM
Adakala sebenarnya perkawinan itu tinggal nak rebah, penyakit datang mcm tu hanya sebab untuk pasa ...

Pedih tapi ada kebenarannya. Tapi aku percaya kes macam ni more like an exception than the norm.



Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-4-2024 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
plywood replied at 21-4-2024 03:04 AM
Adakala sebenarnya perkawinan itu tinggal nak rebah, penyakit datang mcm tu hanya sebab untuk pasa ...

Cinta, peghasaan, kasih sayang, hubungan sesama manusia ni memang pelik.

Ada sorang cikgu di daerah aku kemain la curang sampai berzina dengan student, tapi masa wife dia sakit teruk, dia juga yang gigih jaga. Idok la pula dia pi tinggalkan bini pi menikoh student Form 6 tu, aku pun tafaham.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2024 06:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by asmurai at 21-4-2024 06:13 PM
Decaffeinated replied at 21-4-2024 04:24 PM
Siapa yang kata cancer itu buatan orang mohon dikembiri agar tidak membiak. Sikit2 sihir.

btw peman ...


Sihir memang wujud, disebut dalam Quran dan Hadis. Rasulullah SAW sendiri pernah disihir. Siapa yang belum terkena sihir memang sedap mulut. Dah terkena nanti baru padan muka. By the way kanser tak semestinya specifically sihir tu sebut kenakan si polan ini dengan kanser tetapi kebanyakan adalah side effect sihir-sihir lain seperti racun santau yang bertahun tahun dalam badan merosakkan badan tu yang menyebabkan kanser.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-4-2024 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
makcik ku pandai mengubat kayap. dtg sepasang suami isteri nk berubatlan isteri yg kata nya terkena kayap.
makcik tolak dgn baik dan mintak couple tu ke hospital sbb dia yakin perempuan  tu sakit kanser payudara. tk boleh tepek² je dgn sirih
atau biji nangka muda.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2024 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
plywood replied at 21-4-2024 11:04 AM
Adakala sebenarnya perkawinan itu tinggal nak rebah, penyakit datang mcm tu hanya sebab untuk pasa ...

Iol suka reasoning yang ini. Logik untuk tinggalkan partner yang kalau daripada awal kawin buat the otger half macam abdi/ada affair/mendera mental.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2024 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 21-4-2024 05:46 PM
Cinta, peghasaan, kasih sayang, hubungan sesama manusia ni memang pelik.

Ada sorang cikgu di daer ...

Kaka terpikio apa tau, bini cikgu tu may be ada insuran/pencen/tanah/duit kepok-kepok
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2024 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
cashewnut replied at 21-4-2024 11:44 AM
Kaka terpikio apa tau, bini cikgu tu may be ada insuran/pencen/tanah/duit kepok-kepok

Idok juga. Same level ja meka. Aiol tau kesah cikgu tu sebab dia eksiden dengan skendel dia, pehtu henfon kena ambik orang. Gila kau nak memang aib abes leaked video dia ngan student tu, video dia rakam diri dia sexually assault bini dia masa bini dia tido tak sedar diri pun tersebar.

Ntah la. Bini dia pun tak tinggalkan dia despite all that.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2024 08:54 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2024 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Suami isteri kena pandai hidup...kalau anggap perkahwinan sekadar nak selesai masalah hidup memang silap besar.

Sebenarnya dua2 masuk ke alam cabaran baru.

Kena explore potensi dari kedua dua pihak untuk kekal bersama dan saling menerima kekurengan
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2024 09:16 PM | Show all posts
Andartu tersenyum sinis...
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2024 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Bethol sgt
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-4-2024 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak kenal penyondol, tengok hp laki masing2
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2024 10:15 AM | Show all posts
eksen eksen je ramai
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2024 10:20 AM | Show all posts
kawan aku cancer payudara....lepas remove payudara...alhamdulillah semakin sihat....tapi hubby dah mula buat perangai...kata bini dia tak sempurna and start to curang....kawan aku depress, terus teruk balik sakit dia and the cancer membiak semakin cepat to most of her organs....last2 sampai ajal dalam keadaan cancer yg dah teruks kerana dia tak nak ambik ubat langsung...dia kata no point to continue living if dah mmg ajal dah tertulis....suffering nak telan sebesen ubat...tengok hubby yg perangai mcm haram jadah....

citer dia makan tahun....aku je fast forward....hanya nak kata...yes ajal dah tertulis...tapi at least meninggal dalam keadaan aman damai gitu...bukan dalam keadaan sengsara....and orang cancer ni tak boleh depress....sakit semakin nazak....
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2024 10:29 AM | Show all posts
oh baru2 ni aku pergi hospital swasta, umur dah tua cam ni baru aku faham erti insurance kesihatan dan kemalangan,

company cover tp up to beberapa ribu shj ada yg cover 20k, 50k

so aku pn melayari lah health card /

aku coverage tinggi wife coverage rendah, so aku pn terfikir lah, kalo2 aku nak beli insurance luar just incase,

dulu masa muda2 ada orang explain, aku bgtau, ala kalo sakit g je hospital kerajaan,

tp bila dah sakit ni, aku rasa mmg rawatan hospital swasta jauh lebih baik ye la tgk la dia charge berapa ribu..

so ada sapa2 kt sini ada pengalaman insurance kesihatan/kemalangan , atau ada agen2 boleh la citer 2 , wa nak borak2 dgn orang kt FB tu nnti push2 plak,

cth sebelum amik kena buat medical checkup ke?

cam wa tanya kt medsos wife usia awal 40, dia punya premium setahun dlm rm1600 , annual limit rm1juta,

betul ke ni?

ya mmg ada orang cakap kalo tahun tu tak sakit, membazir, tp kalo sakit mmg amat membantu, buang apendik buang hempedu , sakit perut semua 15k keatas tau..

jadi kalo sakit kanser insurance kad ni tanggung juga ke, atau certain disease shj?

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 08:29 AM GMT+8 , Processed in 0.171672 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list