CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 38540|Reply: 19

tentera boleh tukar keje eh?jadi polis ke?JPJ ke?

[Copy link]
Post time 12-9-2011 01:57 PM | Show all posts |Read mode
salam..uols..saya nak tnya,boleh ke sorg askar ni nak tukar jawatan dari sorang tentera ke keje gomen yang lain,cam JPJ ke,polis ke?n kalau boleh,nak hubungi sapa @ mana ye?

perlu jawapan yang ikhlas n serius...tanpa sindiran...

thanx byk2..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2011 04:10 PM | Show all posts
boleh..

sila berjumpa dengan CO, pastu isi borang berhenti kerja..

sila pasti kan sebelum berhenti, dah confirm dapat masuk polis/JPJ/bomba..

keje askar bukan mcm keje kerani kat jabatan pendaftaran.. keje askar mana boleh pindah2 jadik kerani whatever.. pindah kem boleh laaa.. takpun pindah unit..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2011 09:10 PM | Show all posts
x pernah dibuat org rasanya, lain la pengawaman, boleh tukar2 jabatan.. kecuali bagi pesara2 tentera @ polis yg dh pencen di serap dalam jabatan2 lain.. tu pun kena lalui latihan asas.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2011 09:18 AM | Show all posts
lepas kontrak habis, boleh mohon polis....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-9-2011 12:13 PM | Show all posts
ooo...x boleh la eh?
entah mana sorg pak cik ni kata boleh.....saya pon pelik..tu yg nk tnya ni..dia pon dgr2 ja... tnya dh kalo boleh tu camana..dia pon xtau..tu yg nk tanya kat sini..kalo boleh tu camana...nk kena buat apo...
konpem la xboleh eh?...tenkiu2...
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2011 12:22 PM | Show all posts
lepas kontrak habis, boleh mohon polis....
jofizo Post at 13-9-2011 09:18



    tak pun mintak keja sebagai polis sabut a.k.a pengawal keselamatan~
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2011 02:37 PM | Show all posts
ooo...x boleh la eh?
entah mana sorg pak cik ni kata boleh.....saya pon pelik..tu yg nk tnya ni..di ...
eymazaki Post at 13-9-2011 12:13



nk mohon polis kene ada i/c, dah masuk polis/tentera i/c dah x boleh pakai....... tunggu jer la dlm tentera 10 tahun jer bkn lama pn, pastu kalau nk sambung, sambung jer la....... kalau sambung lagi bagus nanti pencen muda lagi 21 tahun servis ja..... boleh apply polis plak........ gaji + pencen...... masyukkkk
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-9-2011 10:22 PM | Show all posts
nk mohon polis kene ada i/c, dah masuk polis/tentera i/c dah x boleh pakai....... tunggu jer l ...
jofizo Post at 13-9-2011 14:37


maksudnya,lps dh pencen askar tu,apply masuk polis lak eh?mmg konpem dpt ke eh msuk polis wktu tu?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 08:34 AM | Show all posts
maksudnya,lps dh pencen askar tu,apply masuk polis lak eh?mmg konpem dpt ke eh msuk polis wktu t ...
eymazaki Post at 13-9-2011 22:22


dah pencen boleh apply xde masalah..... dapat ke tak tu tak gerenti la tapi yg keistimewaan yg nampak dari segi umur kalau utk public nak masuk rekrut sah2 la bawah 25thn........ kelonggaran lain ialah kenaikan pangkat dan tempoh latihan dipendekkan......
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 08:50 AM | Show all posts
Kerajaan Beri Dua Kelonggaran Untuk Tarik Bekas Tentera Sertai Polis - Hishammuddin
KUALA LUMPUR : Kerajaan memberikan dua kelonggaran -- kenaikan pangkat dan tempoh latihan yang dipendekkan -- kepada bekas anggota tentera yang menyertai pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata dua kelonggaran itu diberi untuk menarik lebih ramai bekas anggota tentera menyertai pasukan polis.

Tempoh latihan dipendekkan kepada hanya tiga bulan berbanding pelatih lain yang perlu menjalani latihan antara enam hingga sembilan bulan manakala bekas anggota tentera berpangkat sarjan pula layak diberi kenaikan pangkat daripada konstabel kepada sarjan selepas disahkan jawatan dan lulus peperiksaan khas undang-undang rendah jabatan.

Ini adalah selaras dengan hasrat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan kerajaan supaya bekas-bekas tentera dapat menyumbangkan tenaga untuk sama-sama mencegah jenayah, menjaga keselamatan dan ketenteraman negara.

Katanya pada sesi soal jawab persidangan Dewan Negara di sini, pada hari Isnin.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Senator Ahamat@Ahamad Yusop mengenai rasional cadangan penyerapan pesara tentera ke dalam pasukan polis dan bagaimana prosedur dan pendekatan penyerapan itu akan dilaksanakan.

Hishammuddin berkata sejak pengambilan fasa pertama dilaksanakan Januari lepas, seramai 101 bekas tentera diambil dan dilantik sebagai konstabel dan konstabel sokongan dan mereka kini menjalani latihan asas kepolisan di Pusat Latihan Polis, Kuala Kubu Baharu, Selangor.

Kesemua mereka dipilih setelah lulus syarat kelayakan menyertai pasukan polis, berumur di bawah 45 tahun, serta telah berkhidmat dalam tentera sekurang-kurangnya untuk tempoh 10 tahun, katanya.

Sumber : BERNAMA, 18 April 2011
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-9-2011 10:06 AM | Show all posts
Reply 10# jofizo

tenkiu for ur info
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 12:35 PM | Show all posts
rugi jer nak pencen awal.. baik laa pencen bila masa time pencen.. jangan kejar duit sangat.. baik kejar ilmu dan pengalaman dalam askar tu..
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 12:01 PM | Show all posts
Reply 10# jofizo


   
yup betul..tp ramai polis yg tk bape nk setuju ngn cdgn tu..


byk sebabnye..(aii dh taip td, then tetibe aii tfikir, kang salah ckp, binasa bdn...so aii delete balikla) ..permintaan yg diminta tentera, tk bape nk mjamin nasib polis..
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2011 04:21 PM | Show all posts
Kalau dpt pencen...mana blh masuk  jawatan berpencen semula??..Ikut perintah am mana lak??...xtually hanya utk askar yg berhenti je...lepas 10 thn tu....disamping itu juga ada syarat tambahan lain plk lg...just my 2 cents....
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2011 06:53 PM | Show all posts
boleh tak kalo tukar lantik dari tentera ke jabatan awam sebelum cukup Tempoh Tamat Perkhidmatan (TTP)..sape2 ade info bout this sbb ade pekeliling perkhidmatan bil 2 tahun 2011, 'Dasar dan prosedur perlantikan bekas tentera ke dalam perkhidmatan awam'..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-10-2011 10:21 AM | Show all posts
boleh tak kalo tukar lantik dari tentera ke jabatan awam sebelum cukup Tempoh Tamat Perkhidmatan (TT ...
dies8000 Post at 18-10-2011 18:53


dies8000...mmg ada ye pekeliling tu?
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2011 09:38 PM | Show all posts
Reply 13# annorr_maira


  
yup betul..tp ramai polis yg tk bape nk setuju ngn cdgn tu..


byk sebabnye..(aii dh taip td, then tetibe aii tfikir, kang salah ckp, binasa bdn...so aii delete balikla) ..permintaan yg diminta tentera, tk bape nk mjamin nasib polis..

Tu mengarut je.

Di USA, ramai bekas tentera join perkhidmatan Polis, FBI serta cabang2 keselamatan yang lain, malah amat2 dialu2kan especially unit SWAT, Tindak Khas FBI serta pasukan Khas NSA, CIA & Secret Service.

Tu belum kira bekas askar yang dilantik jadi Sheriff kat wilayah2 tertentu ....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-10-2011 12:54 AM | Show all posts
boleh tak kalo tukar lantik dari tentera ke jabatan awam sebelum cukup Tempoh Tamat Perkhidmatan (TT ...
dies8000 Post at 18-10-2011 18:53



dies8000..ni pekeliling yg awk maksudkan eh?
http://www.jpa.gov.my/docs/pp/2011/02/pp022011.pdf

utk 'bekas tentera' je awk...bg tentera yg sdg brkhidmat xle la....
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2011 10:14 AM | Show all posts
Tapi rata2 ex-tentera yang saya jumpa, macam tak berapa minat nak join mana2 badan beruniform cam PDRM ke ...

Kalau setakat nak lepas gian, ramai juga ex sojar jadi jurulatih kat PLKN atau join RELA.
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Nk tukar khidmat sebelum ttp boleh je.. dgn syarat skim yg dimohon lg tnggi dari sekarang.. kalau dah ttp boleh je nk join polis..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 59779 Replies : 1957
Safe OLM to PST Exporter for Mac
saino7Safe OLM to PST Exporter for Mac
Views : 43 Replies : 1
Microsoft OST to PST Converter
saino7Microsoft OST to PST Converter
Views : 46 Replies : 1
Bank Sotong alami masalah teknikal.duit pelanggan tiba tiba berganda dan dibekukan.Netizen berang
YgBenarBank Sotong alami masalah teknikal.duit
Views : 2509 Replies : 50
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 52662 Replies : 368
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 50182 Replies : 1159
Bapa Danush cakap berpisah sementara bukan cerai : Selepas 18 tahun hidup bersama, akhirnya berpisah sementara? Ex menantu Rajinikanth
ZaienBapa Danush cakap berpisah sementara buk
Views : 2032 Replies : 49
Pian Cecupak meninggal dunia
annadonnaPian Cecupak meninggal dunia
Views : 5417 Replies : 87
rak telur ayam kosong,pengguna resah,peniaga penin kepala
YgBenarrak telur ayam kosong,pengguna resah,pen
Views : 2677 Replies : 92



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2022 01:22 PM GMT+8 , Processed in 5.033694 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list