CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2193|Reply: 7

lappy tak boleh on

[Copy link]
Post time 14-7-2011 11:20 AM | Show all posts |Read mode
salam...semalam lepas sy shutdown lappy, sy nk try la on balik...
tiba2 je x boley on balik...
daa byk kali dok tekan kat butang on tu...sampai merah tgn la...
addehhh..awat jadi lagu nie??


ehh..ada satu lg prob...
berkaitan dengan sound....
kat lappy sy slalu ja tulih lebey kurang mcm nie ' ur audio is not detected'
kdg2 ja jd...x tau pasai pa....


fYi-sy guna laptop compaq presario 3000,window 7 ultimate  n AMD


diharap anda dapat membantu sy..TQ
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-7-2011 06:24 PM | Show all posts
my laptop e-machines d620 pun jadi macam ni. lepas shutdown, susah nak on balik. formula dia, cabut bateri, rehat 1 min, pakai charger aje, lepas tu tekan power on selama 1 min. kalau tak boleh jugak, masuk bateri dan charger balik, tekan power on selama 1 min.
aku buat macam ni, kadang tu pukul 2pm try nak on, pukul 4pm baru boleh on, kena try berulang-ulang. laptop sofware stabil tak ada blue screen. masalah ni berpunca dari bad contact power switch, kos repair di luar boleh cecah RM400.
masalah yg kedua tu, audio not detected tu maksudnya, driver sound card tak install, cari je driver dia kat www.compaq.com.my cari bahagian download driver
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2011 07:03 PM | Show all posts
try cuci ram.........
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-7-2011 04:00 PM | Show all posts
Reply 2# gbam


betol la...kdg2 je boley on...skang nie x boley on plak..huhuhu..susah betol nk wat keja..
alamak...kena wat mcm tu skali??? jenuh la mcm nie....
tak ada cara lain lg ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-7-2011 04:00 PM | Show all posts
Reply 3# cmf_death

nak cuci ram mcm mn??
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2011 11:06 PM | Show all posts
Reply 5# are_you

Bukak cover ram blkg laptop tuh..cabut ram n cuci kaki ram kaler gold tuh dgn getah pemadam.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-7-2011 06:40 AM | Show all posts
ni yg aku jumpa kat google...

*Take out the battery,
*Remove main supply,
*Hold power button down for 30 secs,
*Put only power supply in, do not put battery in
*Turn laptop on
*Put the battery in.

pasal sound, either audiocard tu x properly installed ataupun audiocard rosak... try reinstall dulu la yer...

good luck!
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2011 08:08 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-6-2023 01:07 AM GMT+8 , Processed in 0.094441 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list