CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: dr_stein

[Cadangan] ★ALL ABOUT BANKRAPSI/MUFLIS★

  [Copy link]
Post time 4-11-2008 09:03 AM | Show all posts
mis col pejabat insolvensi putrrajaya + pertama tu tak pernah berjawab
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 4-11-2008 12:11 PM | Show all posts
duit kwsp pun dikira depa kontrol ke?

kira lps bankrap, still kena byr ek?
lps dah byr, akan release ke status tuh?
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 04:05 PM | Show all posts

Balas #162 kashaz\ catat

mis pun rasa ye kot, baik dorang tolak je duit kwsp tu tok settle utang kan

mmg la kena bayar wpun da bankrup tp tak la seteruk mcm byr ngan bank

a'ah kalau da settle dorang release la, kadang2 5 tahun je bayar dorang da release tak yah bayar abis .
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 09:14 AM | Show all posts
Originally posted by kashaz at 4-11-2008 12:11
duit kwsp pun dikira depa kontrol ke?

kira lps bankrap, still kena byr ek?
lps dah byr, akan release ke status tuh?


setahu sue duit kwsp tu dia org x control..sue penah tanya..pertanyaan sue berbunyi sket lebih kurang mcm nih..

'bila sampai waktu untuk buat pengeluaran ..adakah pihak insolvensi akan amik duit yang dikeluarkan itu..?'

dan dijawap begini oleh pegawai bertugas

'duit kwsp kita tak usik.selalunya sibankrap bila dah mencecah certain umo ( mean yg dah tua ) akan minta pelepasan dari insolvensi..dan selalu bila umo dah meningkat ( maybe umo tahap2 pencen tuh )..insolvensi akan release dr bankrupcy
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 09:19 AM | Show all posts
Originally posted by misbehave at 4-11-2008 16:05
mis pun rasa ye kot, baik dorang tolak je duit kwsp tu tok settle utang kan

mmg la kena bayar wpun da bankrup tp tak la seteruk mcm byr ngan bank

a'ah kalau da sett ...



agree ngan mis..still kena bayar even dah bankrup..bayar terus ke insolvensi atau buat S.I

dan faedah tidak dikenakan langsung ( tu yg untung )

ada satu kes..mamat ni bankrup ngan CIMB then dia ada utang cc ngan HSBC..bila dia bankrup HSBC cuma tuntut 2k++ sedangkan dia dah lenjan cc max limit 5k++
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 03:00 PM | Show all posts
kawan aku bankrap cam best jer......... settle semua utang..... hutang loan ngan credit card cecah RM140000 satu haram tak bayar......... last2 bila muflis bayar rm50 jer kat jabatan pemegang harta (insolvensi) la ni......... mula2 kena bayar rm100 tapi buat rayuan dpt rm50.....

masa muflis tak nampak cam muflis pong....... boleh tukar waja baru lagi, then buka kedai char kuey teow 2 branch..... memang senan hidup....

al-kisahnya, dia diberitahu oleh pegawai yg menguruskan hal dia kat mahkamah, bahawa muflis nih merupakan satu alat org nak kaya cepat........   ada tokey buat loan juta2 pastu declare muflis, maka bayar jer la rm50 hinggit...... bank nak tuntut, ambik la rm50 hinggit kongsi2.......... ...... ada tokey kilang kayu kat SP buat loan 5 juta, pasti 6 bln declare muflis...... tapi duit, aset2 yg tokey tuh ada dah dipindah ke account lain so bank tak leh buat apa2...... kayo2.....

mcm kawan aku la, kete nama bini dia, rumah share nama laki ngan bini so bank tak leh buat apa.......... muflis sekarang bukan mcm muflis dulu2, kete tak leh naik, kene pakai selipar jepun ngan naik bas ja........ muflis skg mewah2........

bank2 seboleh2nya tak mau bawa kita ke court utk declare muflis sebab yg rugi bank jugak sebab tak dpt collect duit....... siap ada yg sound bank balik cepat la declare muflis......
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 04:30 PM | Show all posts
Originally posted by jofizo at 5-11-2008 15:00
kawan aku bankrap cam best jer......... settle semua utang..... hutang loan ngan credit card cecah RM140000 satu haram tak bayar......... last2 bila muflis bayar rm50 jer kat jabatan pemegang har ...


betul cakap ko jo...tauke2 caya nun aliff banyak buat macam ni..buat biz loan juta2..pass tu x bayar..till kena declare muflis..pas tu cakap mampu byr rm 50 aja sebulan..insolvensi amik juga sbb dah bankrup/muflis..x ada reta..rm 50 aja mampu ( padahal kaya raya )..

kawan haku c  ahbeng tu..ada kedai motor 2 bijik..bw merc..selambak badak aja..g oversea tiap2 tahun..tapi muflis

masa haku g temankan sedara rapat haku ke insolvensi..pihak insolvensi ckp..ada sesetengah bangsa lain..datang merayu2 mintak dibankrapkan..baru haku tahu kenapa..hehehehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2008 04:40 PM | Show all posts
hbnd aku punya la kata dia dh bangkrup,gara2 kete yg xbbayor tu.
tp leh je bukak akaun,pakai supplement cc akak dia.
blum lg le tu..
tu la ingat nak suh dia buat personal loan
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 14-11-2008 04:47 PM | Show all posts
Originally posted by aqyueetda at 14-11-2008 04:40 PM
hbnd aku punya la kata dia dh bangkrup,gara2 kete yg xbbayor tu.
tp leh je bukak akaun,pakai supplement cc akak dia.
blum lg le tu..
tu la ingat nak suh dia buat personal loan


kalau dah bankrap mana boleh bukak akaun. tu blacklist je kut.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2008 11:12 AM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 14-11-2008 04:47 PM


kalau dah bankrap mana boleh bukak akaun. tu blacklist je kut.


BTUL2 BLACKLISt..silap laa..
abis org blacklist ni apa2 je kebolehan/kmampuan drang ek.buat loan bole lg tak?
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2008 11:36 AM | Show all posts
Originally posted by aqyueetda at 17-11-2008 11:12 AM


BTUL2 BLACKLISt..silap laa..
abis org blacklist ni apa2 je kebolehan/kmampuan drang ek.buat loan bole lg tak?


tak boleh. aku yang penjamin ni pun tak leh nak wat loan. tapi apa2 pun bergantung kepada pihak bank jugak le. sebab kawan aku skang tengah buat loan untuk selesaikan segala hutang. dia buat dengan alliance bank.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2008 11:38 AM | Show all posts
aku sakit hati sungguh dengan bank rakyat. sebabnya derang tak berusaha untuk mencari orang yang meminjam. maklum le bank kerajaan & duit banyak, maka derang leh senang2 je. aku yang penjamin yang susah hati. sebab derang boleh cari peminjam dengan check epf peminjam. boleh tahu kat mana peminjam bekerja melainkan tak bekerja atau bekerja sendiri le. derang cakap derang check dengan pejabat pendaftaran je. cam shilake kan. sebab alamat tu boleh buat kat mana2 pun.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2008 01:31 PM | Show all posts
itu pasal kena hati2 nak jadi penjamin...kena fikir betul2...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2008 03:53 PM | Show all posts
Salam...

Ni kisah abg ipar aku. Dia ni byk benor CC sampai 8. Gaji tak le besar mana. Ambik VSS. Masa keje dulu beli rumah 2 buah, keter baru. Sekarang keter dah kene tarik..1 umah dah kena lelong. Satu lagi lom masih selamat sbb buat rest payment. Sekarang idup dgn utang. Keje mintak merata tempat tak dapat. Umur dah 39thn. Anak dah bertambah. Bini dalam pantang. Aku ada dgr dri utang cc dia dgn maybank je 39k. Tu baru utang cc maybank...belum yg cc yang lain lagi tu. Sian pulak aku tengok dia kat rumah. Ialah aku duduk rumah mertua aku...dia pun sama. Bila bini tak dak ni...(dah antor balik kg sbb pantang)..dia termenung je. Bank asyik call rumah pak mertua cari dia. Tp diaorang cakap dia tak dak kat rumah. (kiranya nak cover dia lah). Dia penah dapat satu surat laywer..kes rumah dia..dia penah masuk court. Tp dia tak pegi. So sekarang dia mendiamkan diri di rumah. Tak bercakap..dia pun jenis tak byk cakap..tak ramai kawan. Aku nak bg pandangan pun susah. Lagi satu adik beradik & mertua aku malas nak cakap apa dgn dia..sbb dia ni jenis degil...kepala batu...tak nak dengar pandangan orang. Pernah orang nasihat dia..dia marah balik. So depa semua diam aje..malas nak cakap apa-apa. Tp aku sbg adik ipar sian pulak tengok. Baru ni bini nak beranak pun tak dak duit....pak mertua aku bayar bil hospital. Nasih baik beranak kat gomen hospital. Nak beli barang baby pun tak dak duit. Dulu masa senang laki bini belagaks..cakap besar. AKu ingat lagi macam mana di marahnya pak mertua aku bila pak mertua aku suruh fikir jgn ambik VSS. Tp tu citer dulu..skarang dia terima dah apa yg dia dah  buat kat orang tua dia. Aku nak tolong...tp dia tak bercakap..diam aje. Tp bila kenangkan aadik-adik dia ngan mak dia pun tak nak bercakap apa dgn dia..sbb perangai dia yg x boleh dgr nasihat orang aku diam kan aje. Tp aku nak tau...dia ni dah muflis ke?? Suisah betul nak dapat kerja. Sekarang duduk aje rumah mertua aku..makan tido je keje dia. Aku nak cuba cek kat jabatan insolvensi..aku dah call..tp diaorang nak ic no lama ngan baru dia. Kalau no baru aku ada le. No lama aku tak dak. Adkah kalau muflis bank takkan inform dia. Lagisatu baru ni mak mertua aku bg tau dia pinjam AHLONG....tp dia cakap kat mertua aku...dia pinjam dr sykt berlesen. Pinjam seribu bulan ogos ari tu ..dia tak bayar..sekarang dah naik 2k. Yg aku marah sangat tu...letak penjamin pertama pak mertua aku...kedua laki aku. Sekarang company tu dah call pak mertua aku...pak mertua aku kene bayar sebulan rm200 kat diaorang. Tu pun pak mertua aku boleh diamkan diri gak..sbb malas dah nak cakap apa-apa dgn anak dia. Dia penah kata anak dia nk bodoh sombong..tak boleh di ajar. Aku ni bkn nak masuk campur hal diaorang...tp aku pun pening tengok abg ipar aku...dah le tak keje..lepas tu tak reti lah nak tolong-tolong apa yg patut kat rumah. Peh tu tau mtk duit je dr adik beradik. Tu jelah keje dia. Tak de duit nak pakai duit baru bercakap..lepas tu diam. Macam tak de susah hati langsung. AKu kata kat laki aku..if AHLONG kacau kat rumah...aku akan angkat kaki bawak anak dan keter aku keluar..aku takut kene simbah cat ke...apa ke..ihsss nauzubillah.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2008 06:09 PM | Show all posts
aku nyer kes lagi bess....si ambank call aku nak offer fr 26K to 9 k....300x30months.....tapi ni dah prolong lama...ada ker patut dia suruh aku bayr without official letter....pastu kata dlm system dia dah stop tp staff nak prepare surat....kejap lagi nak sign surat takde...la ni aku yg jadi along kejar depa bukan depa kejar aku...camna nie...wa pening
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2008 08:17 PM | Show all posts

Balas #166 jofizo\ catat

agree with u, sbbnarnya ramai org yg muflis ni pkai bmw n merc walaupun dh ddeclare muflis, apa nak susah pkai la penama lain,
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-12-2008 10:27 AM | Show all posts
aku nak tanya..kalau org bankrap boleh tak gi luar negeri..?
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 02:03 PM | Show all posts
Originally posted by zul_khaleeda at 26-12-2008 10:27
aku nak tanya..kalau org bankrap boleh tak gi luar negeri..?


boleh keluar negara hanya untuk :-

1.perubatan
2.keagamaan ( haji atau umrah )
3.kerja

term n cond apply..
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 02:51 PM | Show all posts

Reply #178 sueria_azlee's post

passport kena tahan... sape yg kasik approval...??
pengarah imigresen ato atas kebenaran mahkamah..??
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 04:03 PM | Show all posts

Reply #179 ryo_takahashi1's post

Saper yg buleh kasik permission Ryo....mahkamah??Doktor???
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 04:49 PM GMT+8 , Processed in 0.087218 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list