View: 15911|Reply: 14
|
[Tempatan]
Lemak bakar 60 kg sehari
[Copy link]
|
|
Kota Bharu: Lemak daripada daging yang diperap dan kemudian dipanggang di atas bara menjadi hidangan unik yang terdapat di negeri ini setiap kali tibanya Ramadan.
Menurut Norhasuzi Othman, 45, sejak awal Ramadan lalu, dia menjual lemak bakar sebanyak 60 kilogram (kg) setiap hari bagi memenuhi permintaan pelanggan di bazar perkarangan Ramadan Stadium Sultan Muhammad IV.
Katanya, selain kuih muih dan makanan lain, lemak bakar antara menu tumpuan disebabkan kebanyakan peniaga hanya menjualnya ketika Ramadan sahaja dan menjadikan ia sentiasa dinanti-nantikan.
"Kebanyakan pengunjung sudah mengenali saya kerana sudah lebih 20 tahun berniaga di bazar ini.
"Resipi untuk memerap lemak dan daging bakar adalah warisan keluarga dan ia habis terjual setiap hari. Bagi memastikan semua bahan diserap di dalam lemak dan daging, ia memerlukan masa selama hampir enam jam bermula jam 7.30 pagi.
"Selain lemak bakar, saya juga menjual daging bakar dan gulai kawah. Harga lemak bakar dan daging bakar dijual RM10 satu cucuk manakala gulai kawah pula terpaksa dinaikkan dari RM10 kepada RM12 sebekas disebabkan kenaikan harga santan," katanya.
Sementara itu, Roslan Mamat, 45, berkata, berkata, bazar Ramadan di pekarangan Stadium Sultan Muhammad IV menjadi lokasi utama untuk mendapatkan lemak bakar.
"Rasa lemak bakar bagi saya cukup unik dan lebih sedap apabila dimakan bersama dengan nasi putih yang masih panas," katanya.
Sumber: Harian Metro
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
sedapnya! tapi sekali sekala boleh lah.. |
|
|
|
|
|
|
|
Boleh makan ni tp karbo jangan ambik dah.. |
|
|
|
|
|
|
|
huwaaa menitik tap2 ailio sis.tp jgn mkn selalu la. setahun sekali ok.hihih |
|
|
|
|
|
|
|
huwaaa menitik tap2 ailio sis.tp jgn makan selalu la. setahun sekali ok.hihih |
|
|
|
|
|
|
|
Bila sakit jantung sila mati sendiri. Jangan mengada2 cari hospital.
|
|
|
|
|
|
|
|
mohon doktor gigi bagi sepatah 2 kata.. |
|
|
|
|
|
|
|
Nk ckp, aku mkn menda neh tiap2 mggu wat lauk ns kerabu |
|
|
|
|
|
|
|
ni lemak yg ada sekali dgn daging ke lelemak semata yg dibakar?
lemak tu kan kenyal payah nak gigit tak tercekik plak mkn tu. |
|
|
|
|
|
|
|
Patut mkn lean meat, buang lemak tepu, ni sesaja pergi cari lemak bagi tersumbat saluran darah segala,
Saja menempah maut... |
|
|
|
|
|
|
|
Soalan serious, mmg mkn sebatang2 mcmtu ke atau potong2 dulu kasi halus? Lemak cucuk yg paling kanan tu nampak tak menyelerakan pulak I tgk. |
|
|
|
|
|
|
|
Takde bau-bau aneh ke time makan tu? |
|
|
|
|
|
|
|
Lemak campur silang dengan daging lagi sedap.. Makan panas-panas. Kalau sejuk dia tepu.. Hooo |
|
|
|
|
|
|
| |
|