CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 10346|Reply: 13

KELAYAKAN NAIK KAPAL TERBANG

[Copy link]
Post time 28-3-2011 11:39 AM | Show all posts |Read mode
Salam,

kepada yg keje gomen, nk tya sket,kt tpt kje korang gred ape yg layak nek flight?
bkn pe,klo tgok pekeliling, sume gred layak, tp tpt kje aku,bos ckp pekeliling bru kuar,nyatakan hya pengarah je layak nek.
even timb. pengarah pun dia suruh mta permision dia dulu klo nk nek.
betulke?
de sapa2 yg expert bab2 pekeliling ni x?


aku xtau kt ruang mana yg sesuai nk tya benda ni.klo silap ruang,mohon maaf ye.
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2011 12:30 PM | Show all posts
Post Last Edit by AbangSidi at 28-3-2011 12:42

Reply 1# nur_aswad200183


   gred 41 ke atas (tetap atau kontrak atau sementara) layak untuk mendapatkan kemudahan kapal terbang untuk tugas rasmi dengan syarat perjalanan lebih 240km dan tempat yang dituju itu ada airport yang tidak memerlukan tambahan jarak perjalanan. Contoh  1: tugas rasmi di bandar Gua Musang, tetapi lapangan terbang di Kota Bharu , maka anda tidak layak menaiki kapal terbang.tetapi jika : tugas rasmi di Kota Bharu, maka anda layak menggunakan kemudahan tersebut.
Memang kuasa kelulusan diberi pd pengarah. Kerana perjalanan melalui kapal terbang HANYA DIBENARKAN SEKIRANYA perjalanan itu lebih menjimatkan dari segi kos dan masa.

Kalau ikut pekeliling, memang semua gred layak tetapi itu semua on paper sahaja. Selalunya permohonan dari gred 1-40 takkan diluluskan.
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2011 01:10 PM | Show all posts
tak pasti pulak sebab i prefer guna driver or drive sendiri...naik flight leceh sgt byk procedure and i think naik flight bukan membantu menjimatkan wang.  mcm kami ni hanya layak naik MAS, so bayangkan harga tiket mas pegi dan balik contohnya dari Kelantan ke KL...dah spend berapa ratus kat situ...

sekian.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2011 03:42 PM | Show all posts
kelayakan bergantong kepada kelulusan pengarah.....
semua kakitangan adalah layak naik kapalterbang
kalau tak dari semenanjung ke sabah atau sarawak naik la kapal atau berenang...
kebiasaan nyer..... atas kebijaksanaan pengarah demi beban tugas atau kepentingan masa
atau keperluan maka pengarah beri kelulusan untuk staff bawahan naik kapalterbang
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 10:31 AM | Show all posts
Reply 1# nur_aswad200183


    pengarah ko jeles ler tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 10:31 AM | Show all posts
kelayakan bergantong kepada kelulusan pengarah.....
semua kakitangan adalah layak naik kapalterbang ...
BENTARA Post at 29-4-2011 15:42



    betul tuh.
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2011 02:13 PM | Show all posts
opis aku 27 ke atas leh naik
tak heran pun sebab dengan airasia... everyone can fly
diorang lg hazab la kan? nak nek flight pun kena tggu sponsor gov


~~~~ ayat insan yg tak dapat kelayakan naik kapal terobang neh
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2011 03:47 PM | Show all posts
kat opis aku PAP pon boleh naik....semua tu bergantung pada kedudukan kewangan pejabat ko.....naik flight banyak kos tersembunyi....bukan harga flight je.... claim ke airport lagi, leh effect elaun harian atau elaun makan sebab kena gerak awal utk check in dll...kalu banyak peruntukan takde pengarah nak sekat de...
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2011 11:30 AM | Show all posts
mksudnya gred 41 tk boleh ke naik air asia? kalau naik jugak tak boleh claim, camtu?
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2011 10:47 AM | Show all posts
yuppp...setuju
semua gred boleh naik fligt klu tugas rasmi
apa pun bergantung kpd kawalan dalaman jab dan peruntukan yg ada la
klu xde peruntukan even pengarah pun xleh
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2011 08:38 PM | Show all posts
kalau budget ada, tak de masalah naik flight..tapi kalau setakat jarak sekangkang kera, memey le tak dpt... tapi biasalah gomen, banyak procedures.. claim pun tunggu berbulan baru dapat.. a.asia pun tiket murah..

**
nak muntah dah nek flight..jemu! rindu nak naik bas, tapi takut. duk accident je memanjang...hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2011 11:09 AM | Show all posts
Reply 11# sweetlips


    wahh.. sampai naik jelak dah ea.. aku gak yg jakun lg.. huhu.. klau tpt aku jgn harap la nk lepas.. diorg srh naik transpot darat jer klau dlm m'sia..
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2011 10:28 PM | Show all posts
Reply  sweetlips


    wahh.. sampai naik jelak dah ea.. aku gak yg jakun lg.. huhu.. klau tpt a ...
mrbotak Post at 29-7-2011 11:09


hehehe.. itu je pengangkutan yang pantas untuk berhubung...
takkan nak guna tongkang.. tak rela haku...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2011 12:30 PM | Show all posts
sesiapa saja boleh naik flight...tak kira gred...asalkan tempat yang nak pergi tu munasabah untuk naik flight serta menjimatkan masa dan kos. sekiranya jarak tak melebihi 240km, sila naik kenderaan jabatan. Pengarah tu buat gitu sebab dia nak jimatkan duit bawah vot 29, kalo semua dok gila nak terbang...duit tu nanti tak sempat setahun habih terpaksa buat wirement ,tarik peruntukan lain. jabatan juga boleh naik airasia kalo nak jimat kos, tiada halangan pon dari gomen.
Bab tuntutan perjalan yang sape tah cakap berbulan tak dapat tu...dalam perkeliling 14 hari dari tarikh diterima duit dah bank in dalam akaun. sekarang nie berbulan tu dok kat tangan sapa? ke buat tuntuan tak betul kena reject semula ataupon tuntutan dalam taraf perakuan oleh ketua jabatan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 04:41 AM GMT+8 , Processed in 0.085290 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list