CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3456|Reply: 0

[Perlis] Nian Gao resipi 40 tahun

[Copy link]
Post time 27-1-2024 08:46 AM | Show all posts |Read mode
Edited by sfhzuraz at 27-1-2024 08:49 AM

Nian Gao resipi 40 tahun


BERNAMA



Aroma kuih bakul kayu bakau sentiasa dinantikan peminatnya setiap kali tiba sambutan Tahun Baharu Cina. FOTO BERNAMA



Kuala Perlis: Aroma kuih bakul kayu bakau sentiasa dinantikan peminatnya setiap kali tiba sambutan Tahun Baharu Cina.

Selain baunya yang wangi, keenakannya disulami dengan warna keemasan menjadikannya hidangan wajib pada perayaan tersebut.

Resipi yang diperturunkan daripada zaman nenek moyang sejak 40 tahun lalu, diteruskan oleh Pu Jee Eng, 58, bersama suami Teng Soh Hee, 65, sambil dibantu oleh tiga anak mereka Teng Ze Kai, 24, Teng Angel, 22 dan Teng Cing Wei, 21, ketika ditemui di rumah mereka di Kampung Kurung Tengah, Kuala Perlis.

Setiap hari seawal jam 5 pagi, keluarga ini sudah bersiap sedia menyiapkan bahan-bahan dengan 30 kilogram beras pulut.



TEPUNG yang siap dikisar ‘direhatkan’ sehingga kering selama 12 jam sebelum diadun dengan gula dan dikukus selama 24 jam. FOTO BERNAMA



Bermula dengan membalut daun pisang pada tin silinder, mengisar beras pulut dan menyalakan kayu bakau. Kayu bakau yang dibeli dari kawasan berdekatan menghasilkan arang kayu berkualiti tinggi ketika memasak dan menghasilkan warna kuih bakul yang sekata seperti 'warna keemasan'.


Tepung yang siap dikisar 'direhatkan terlebih dahulu sehingga kering selama 12 jam sebelum diadun dengan gula dan dikukus selama 24 jam.

Tugas memasak kuih bakul kali ini agak ringan dengan dibantu dua anak perempuannya, Teng Angel dan Teng Ching Wei, yang bercuti semester.


TIN silinder dibalut kemas dengan daun pisang sebelum adunan kuih bakul dimasukkan. FOTO BERNAMA




Kuih Bakul yang dimasak secara tradisional menggunakan kayu api boleh disimpan lebih lama sehingga setahun.

Kuih bakul ini dijual dari rumah dengan harga RM22 sekilogram bagi kuih yang bersaiz besar manakala bagi yang bersaiz kecil dijual dengan harga RM7 setiap biji kuih.

Walaupun pembuatan kuih bakul atau Nian Gao ini mengambil proses yang panjang dan perlahan namun keluarga ini masih mengekalkan cara pembuatan secara tradisional agar peminat kuih bakul dapat menikmati 'rasa sebenar' menjelang Tahun Baharu Cina.



Disiarkan pada: Januari 27, 2024 @ 7:53am









Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-4-2024 09:37 PM GMT+8 , Processed in 0.059881 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list