CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4573|Reply: 13

[Tempatan] Warganegara wajib fasih bahasa Melayu – Saifuddin

  [Copy link]
Post time 5-12-2023 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Highflyer19 at 5-12-2023 01:52 PM


Gambar hiasan

PUTRAJAYA: Semua warganegara Malaysia wajib menguasai bahasa Melayu dan menjadi kewajipan mereka fasih bertutur bahasa kebangsaan itu bagi mengelak timbul syak wasangka teruta­ma ketika memperbaharui pasport dan memohon kewarganegaraan.

Menteri Dalam Negeri (KDN), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, pe­nguasaan bahasa Melayu sudah terpahat dalam Perlembagaan Persekutuan dan setiap rakyat wajib menguasai bahasa kebangsaan.

Saifudfin berkata demikian setelah menerima buku daripada Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Ruji Ubi yang bertajuk ‘Setahun Menerajui Kementerian Dalam Negeri’ bersempena majlis Sambutan Setahun MADANI di Putrajaya semalam.


https://www.utusan.com.my/berita/2023/12/warganegara-wajib-fasih-bahasa-melayu-saifuddin/

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-12-2023 11:41 AM | Show all posts
cerita kosong

ada kuasa tapi takut

takut mereka menganas

itu je jawapanya.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Meleis pun ada je yg xtahu BM dan dengan bangga ngaku kat medsos. Anak2 influenza dan retis pun sama.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 11:54 AM | Show all posts
Pudin,

lihatlah di parlimen, berapa ramai ahli parlimen yg bukan Melayu sgt lemah penguasaan bahasa Melayu / Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 12:18 PM | Show all posts
So kes kat JB hari tu boleh lepas cemana?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
"wa tak tau...wa tak tau...wa tak tau......wa tau....wa tan sli saja maaaa......
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-12-2023 01:23 PM | Show all posts
patut bukan passport aja
kalau buat IC, wajib kene fasih bahasa melayu, baru boleh buat
buatla ujian bertulis/lisan kt JPN tu, hire la anak2 graduan menggangur jadi pengawas periksa..

tgkla nnti mencanak2 kelas bahasa malaysia dorg buat nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 01:39 PM | Show all posts
LadyCarefree replied at 5-12-2023 11:52 AM
Meleis pun ada je yg xtahu BM dan dengan bangga ngaku kat medsos. Anak2 influenza dan retis pun sama ...

lebihkan english dari bahasa melayu.... itu yang terjadi... sebab... kita diajar bahawa english adalah bahasa penting... bukan tak boleh berbahasa inggeris tapi jangan abaikan bahasa melayu... lagi parah rasa lekeh bila berbahasa melayu.....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-12-2023 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Nanti adalah puak tu bantah. Suka hati dia la nak bertutur bahasa apa. Tak mahu pakai bahasa melayu,tak mahu masuk sekolah kebangsaan. Diungkitnya ipta,mara dan sekolah agama. Akhirnya melayu senyap sebab nak jaga hati dan mahukan undi.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 01:55 PM | Show all posts
bottom line is survival.

apek2 berniaga sayur di pasar fasih ja cakap melayu sejak zaman berzaman, why?



Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 02:46 PM | Show all posts
malarky replied at 5-12-2023 01:39 PM
lebihkan english dari bahasa melayu.... itu yang terjadi... sebab... kita diajar bahawa english ad ...

actually mmg kita lebih kan BM dari BI pown.. tp masalahnya dah non-malay kat negara ni dorg sendiri xnak master that language.. nk wat cmner.. lgpown BM tu bahsa yg senang.. xyah nk belajar kuat2 pown dah leh fasih.. tu tgokla org rohingya baru mendarat kat malaysia ni, bulan depan dah fasih siap boleh speaking loghat kedah..

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 02:50 PM | Show all posts
kita sgt harmony - serawak
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 03:31 PM | Show all posts
Edited by nusaraya at 5-12-2023 03:46 PM
Decaffeinated replied at 5-12-2023 01:55 PM
bottom line is survival.

apek2 berniaga sayur di pasar fasih ja cakap melayu sejak zaman berzaman,  ...

Bagi Bangsa bukan Melayu ... kecakapan berniaga itu lebih penting dari kecakapan berbahasa melayu.... bagi mereka (dan juga sebagian dari melayu level menengah atas) ... bahasa melayu sama sekali X  atau kurang mempunyai nilai ekonomi seperti yang mereka  butuhkan untuk tetap survive ..

Megapa ?   

Kerana filosofi hidup yang berbeza ..... The survivability of life and identity is the most important for them but not important for Malays .... ..

Sebaliknya ... Melayu X sedar bahwa dirinya lemah (bodoh dan malas menurut Mahathir) ... tetapi  sayangnya melayu menolak fakta itu .....

Untuk menutupi semua itu .... mereka malahan membuat  propaganda (halunisasi) betapa agong dan hebatnya bangsa melayu (+ bahasa melayu_  ... dengan cara membuat dongeng-dongeng sejarah tentang betapa jaya dan hebatnya mereka di masa lampau... Mereka bukannya menciptakan Bangsa Melaysia sebagai dasar Malaysia "as a Nation Statte" ... tetapi malahan  mencipatakn konsep Bangsa melayu mahawangsa + Alam Melayu menjadi  konsep politik dan kenegaraan ....

Dan hebatnya (beza dengan negara lain) ... semua propaganda atau halunisasi itu sengaja dirancang, disusun dan kemudian disebar-luaskan oleh banyak profesor dan pemimpin parti politik melayu sendiri (secara masif dan sistematis) kerana juga diajarkan di sekolah-sekolah hingga hari ini ..

Jadi X hairanlah jika sekarang banyak muncul sikap chauvinism dan racism yang irasional berkelebihan di kalangan bangsa melayu ...  Anehnya semua itu menjadi kontradiktif  .. kerana walaupun berstatus majority.... melayu masih merasa terancam kelangsungan hidupnya oleh minority (bangsa china, india, indonesia, Bangla dan pendatang lainnya) ...Hehehehe



Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2023 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
I sound stupid if i speak malay
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-2-2024 12:29 AM GMT+8 , Processed in 0.060839 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list