CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 27805|Reply: 10

[Dunia] FIFA: Harimau Malaya #130 ranking terbaik dunia

  [Copy link]
Post time 30-11-2023 11:05 PM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 1-12-2023 03:08 AM

KUALA LUMPUR: Skuad bola sepak kebangsaan mendaki tujuh anak tangga dalam ranking terbaharu Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA).

Harimau Malaya yang jatuh tiga anak tangga ke ranking ke-137 dunia pada 26 Oktober lalu, kini berada di kedudukan 130 selepas kemaskini terbaharu badan induk itu, hari ini.

Kenaikan ranking itu disumbangkan oleh kejayaan skuad kendalian Kim Pan Gon yang merekodkan kemenangan dalam dua aksi awal Kumpulan D Kelayakan Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027, bulan lalu.

Harimau Malaya tampil dengan aksi luar biasa di Stadium Nasional, Bukit Jalil, 16 November lalu apabila bangkit dari ketinggalan 1-3 untuk menewaskan pasukan ranking kelompok 100 dunia, Kyrgyzstan 4-3.

DISYORKAN UNTUK ANDA







Persembahan cemerlang itu kemudian diteruskan di Stadium Perbandaran Taipei, 21 November lalu apabila mereka menewaskan Taiwan 1-0, sekali gus menjadi kemenangan sulung Harimau Malaya di negara itu.

Hasil daripada kemenangan itu, Harimau Malaya menambah 26.15 mata untuk mengumpul mata keseluruhan 1122.87.

Ia adalah ranking terbaik Harimau Malaya dalam tempoh 17 tahun selepas pernah menduduki tangga 124 pada 2006 dan menerusi semakan di laman sesawang FIFA, ranking tertinggi negara adalah 75 yang dilakar pada 1993.

Berdasarkan kemaskini terbaharu itu juga menyaksikan Harimau Malaya naik satu anak tangga dalam ranking Asia apabila menghuni tangga ke-23 dan ketiga di Asia Tenggara.

Juara Piala Dunia tahun lalu, Argentina kekal pasukan nombor satu dunia dengan mengumpul 1855.2 mata keseluruhan diikuti Perancis di tangga kedua manakala England naik ke tangga ketiga.

Jepun yang naik satu anak tangga ke-17 dunia pula kekal sebagai pasukan teratas Asia dengan mengumpul 1620.19 mata manakala Iran dan Korea Selatan berada di tangga kedua dan ketiga benua itu.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-12-2023 04:33 AM | Show all posts
Congratulations.
Tetapi ada facial features yang agak berbeza, dari eg regular Malaysians, ya?
Or is it just me.

Tapi Zainal Abidin Hassan dan Khalid Ali pun mixed blood
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 09:16 AM | Show all posts
Congratulations. Proud of y'all.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah.

Semoga semua di Malaysia ini ikut jejak langkah sukan, colour blind.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 10:19 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 1-12-2023 04:33 AM
Congratulations.
Tetapi ada facial features yang agak berbeza, dari eg regular Malaysians, ya?
Or is ...


No it's not you. Memang 5 orang ja melayu dlm gambar tu. Yang lelain cina kacuk omputih kecuali wilkin tu rasanya mak dia ummah serupa chazey kalau tak silap. Paulo Josue tu langsung takde mengena.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by stingergrumpy at 1-12-2023 10:58 AM
Decaffeinated replied at 1-12-2023 10:15 AM
Tahniah.

Semoga semua di Malaysia ini ikut jejak langkah sukan, colour blind.


Dah tak jauh ler dgn argentina,brazil,portugal.....setakat less than 130 anak tangga utk take over their ranking...
Tangga kuil batu caves lagi tinggi tingkatnyer kheunz?

Skg tolong ler jgn nak compare diri kita lagi dgn korea jepun australia.....we are of different league from them now...we have to continue thinking big dan aspirasi musti terus berkobar kobar dan hanya layak dibandingkheun dgn argen,brazil dan portugal...baru boleh cepat naik rankingnyer...kheunz?

Jap..


Wakahkahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 1-12-2023 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by stingergrumpy at 1-12-2023 11:02 AM
Decaffeinated replied at 1-12-2023 10:19 AM
No it's not you. Memang 5 orang ja melayu dlm gambar tu. Yang lelain cina kacuk omputih kecuali wi ...


Kalo utk mendaki ranking ketahap argentina kita perlu menaturalisasikheun pendiduk serata dunia...harap harap we can do the same utk gajikheun piyem  to take charge of our nation dari kalangan penduduk pelusuk dunia...

Coz a nation is run in the same format as you would run your businesss kheunz?

Wat say you?
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2023 11:23 AM | Show all posts
stingergrumpy replied at 1-12-2023 11:00 AM
Kalo utk mendaki ranking ketahap argentina kita perlu menaturalisasikheun pendiduk serata dunia... ...

I wish.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-12-2023 08:03 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2023 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 1-12-2023 11:23 AM
I wish.

Bak kata anak jiran aku yg 3 tahun.....you can wish long long...

Kahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2023 12:02 AM | Show all posts
Decaffeinated replied at 1-12-2023 10:19 AM
No it's not you. Memang 5 orang ja melayu dlm gambar tu. Yang lelain cina kacuk omputih kecuali wi ...

ohhh i see, 5 jah
dah google Paulo Josue... memang Brazilian thru and thru ha ha
chazey?
hmm sy tak tahu mcm mana dia: mixed vietnamese kah?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-3-2024 01:50 AM GMT+8 , Processed in 0.065814 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list