CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: Y_me?

Jam tangan mencerminkan gaya hidup anda?

  [Copy link]
Post time 6-10-2011 12:52 PM | Show all posts
ak masa blaja pakai jam pasar malam jer...yang rege 10 hengget tu...ni dah keje...ak pilih casio edifice..not bad gak la...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-10-2011 01:19 PM | Show all posts
wa bwk jam dinding g memana....
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2011 08:33 PM | Show all posts
ok ke pakai jam tangan warna gold, aku jarang nmpak org pakai
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2011 03:14 AM | Show all posts
Reply  arwien


    hahahah ...aku pun geli tgk laki paki jam gold ni...geli aku ...
...
bintang_hati Post at 7-1-2011 09:49


aha...ye... meh nak off topic sikit je...
kena pulak misai tebal ditambah dgn cermin mata frame emas ..
dengan cincin batu besar punya....hehe...tak ske aaa....!
okay habis off topic.
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2011 01:12 PM | Show all posts
dari zaman sek smpi kt uni dulu aku minat g-shock..jam pertama bli sndri g-shock...dh ilg beli lg pn g-shock gak...pg keje pn bntai pki gshok gak...smpikn msa kna pndh bdk2 opis bagi bonia tuk pg  opis bru...lbh sesuai katanya...tp skg nie aku tgh minat giler kt jam suunto...tp ssh skit nk cri kt msia...
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2011 09:22 PM | Show all posts
kt midvaley ada la....
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2011 01:12 PM | Show all posts
tak jugak. pilih lah apa yg kita rasa menarik
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2011 11:12 AM | Show all posts
cek sendiri lah.............
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-12-2011 11:13 AM | Show all posts
ish ish ish rahsia lah.............................
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2011 11:45 AM | Show all posts
Wak2 nukang umah je suka pskai jam gold kilat lit2 tuh....aku pon suka laki kai jam gold cengitu....
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2011 04:25 PM | Show all posts
Bagi aku it tergantung jenis keja
Kalau keja sebagai bos mestila bila pakai jam mahal npk gaya
If keja biasa 2 je x sapa nak tgk jam mahal ke murah
Even now senang nak dpt jam mahal kat tepi jalan
Apa ke org dtg belek jam ko org nak tgk ori ke x kanakan kan
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 04:59 PM | Show all posts
Reply 151# cmf_king_kong

Salam KK.

Amboi... boleh tahan gak pengetahuan KK ttg jam....

If KK tak keberatan, auntie wld be grateful if you can give auntie some advice on apa jam yg worth buying for long-term usage.... Boleh ker? Tgh considering 2 options - nak beli jam atau nak beli xxx.

Pasal koleksi jam yg auntie ada (yg nan ado tu), I wld pm u later sbb segan (cap ayam)....

Thanking you in advance....
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 09:48 PM | Show all posts
Post Last Edit by cmf_king_kong at 16-2-2012 21:50

Reply 232# auntieagony

first sekali..auntie prefer jam yang macamane? i mean in terms of design and such..

basically kalau cakap pasal "long term" i take it as the watch will be with you until you die dan maybe auntie nak turunkan kat anak2...

so faktor yang kena diambil kira ialah ;

1. mechanical movement

2. high-end brand name

3. budget

jam untuk long term bagi i kena menggunakan movement mekanikal..tak kisahla samada automatik ataupun manual winding...tak sesuai pakai quartz even kalau solar-powered sekalipun sebab benda-benda yang berasaskan elektronik hanya dapat bertahan paling lama pun 10-15 tahun...dan sekali rosak memang tak boleh repair dah...tapi mechanical movement, kalau betul cara penjagaannye...macam contoh jam2 mechanical buatan swiss ade yg dah berusia beratus tahun tapi masih lagi berdetik sampai sekarang..

high-end brand name bagi i penting untuk survival watch tersebut...ini disebabkan oleh customer service yang excellent dan juga 2nd value jam tersebut...high-end watch brand biasanye akan bertambah mahal selari dengan usia jam tersebut...i ade sorang kenalan dari holland yang pakai jam Rolex Oyster vintage kepunyaan atuk dia...jam tu dibeli dalam tahun 50an...di turunkan ke ayah dia lepas atuk dia meninggal dan sekarang dia pula yang pakai...the watch still ticking perfectly...Rolex tersebut dihantar servis 3 tahun sekali without fail since the 50s sampaila skrg...imagine that, rolex can still service their watch that was produced 70-80 years ago...but then bear in mind, untuk servis rolex bukan murah...first service saje dah boleh cecah dekat beribu-ribu ringgit...cuba fikir berapa kos nak servis dan maintain jam rolex yang dh berusia 70 tahun? he he....kawan i tu ckp..sekali servis jam rolex dia tu, dia kena bayar around 12 ribu euros...

as in budget...different budget range can get you different choice...different brand names...high-end watches doesn't stop at rolex, omega and tag heuer as many people think...
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 10:09 PM | Show all posts
Reply 233# cmf_king_kong

Thanks for making the effort to reply. Auntie appreciate it very much.

Auntie's preference for watches is elegant and classic - tak nak yg contemporary so that it's always in style.

Insyallah kalau boleh, auntie nak use it forever and turunkan kpd my doter or doter-in-law (sesiapa yg suka lah)...

I hope you wld bear with me coz pasal jam ni, auntie ikut suka pilih jer, tak pernah ambil tahu pasal technical aspect sbb it wouldn't compute in my mind.

1. Mechanical Movement

What do you mean by this? Is battery operated watches considered quartz. I do have watches that uses batteries and ada satu yg I hv to use at least few hours a day. If not, it wld be dead and I hv to wind it up manually - which auntie hates to do.

I will pm you the names of watches that I hv and KK notify auntie whether it's quartz or automatic or manual winding? Ada tu auntie dah pakai almost 20 yrs and still going strong.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 10:26 PM | Show all posts
Reply 234# auntieagony

mechanical movement ialah enjin jam yang tak pakai bateri...just pakai gear dan spring, biasanya jam2 swiss made yang beribu2 tu ialah jam mechanical...paling senang nak tau ialah tengok jarum saat tu, kalau smooth je movement maknanya mechanical..kalau berdetik-detik tu ialah quartz (bateri)...lagi satu tengok je dekat jam tu...biasenye jam mechanical akan ada type "automatic" dekat muka jam tu...tak pun tanye je la sales exec

mechanical pulak terbagi kepada dua...satu automatik dan satu lagi manual winding...kalau automatik ialah jam tersebut akan winding dengan sendirinya bila ade pergerakan...jam automatik biasenye dkt belakang ade cermin untuk tunjuk movement..dan benda berputar-putar tu ialah rotor yang sensitif kepada movement, dan rotor ni lah yang menghidupkan enjin jam...

kalau manual winding ni..cam biaselah...kena kunci jam...

i tak berapa familiar dengan ladies watch tapi kalau in terms of classic and elegant ladies watch hanya dua brand saje yang come into mind...Cartier Tank Ladies dengan Jaeger-LeCoultre Reverso Ladies...pure classic dan sangat elegant..kalau la i ni kaye mmg i belikan my love either one of this watch...

yea ok..just pm auntie punya watch collection..nanti i list out movement dia...
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 11:13 PM | Show all posts
Post Last Edit by auntieagony at 17-2-2012 06:43

Reply 235# cmf_king_kong

Warrghhh... Penat auntie type, tiba2 tertekan entah apa, terus hilang...

So kiranya kesemua jam auntie adalah quartz kecuali R1 yg also kena manual winding.

Arising from your explanation, auntie berpendapat bhw my next purchase (jika budget mengizinkan) ialah jam mechanical yg automatik. When KK said it's automatic, I still have to change the date/time jugak ker? Hihihi... Yes I know....auntie malas....coz bukan benda2 yg auntie passionate about...

Amboi...Cartier Tank Ladies - sebut Cartier jer, auntie dah gerun.... Nak masuk kedai dia pun, fikir 24 kali sambil berzikir...  Jaeger-LeCoultre Reverso Ladies - honestly auntie tak pernah tau kewujudan brand ni - which indicated sure mahal sesgt. Anyway, I'm very interested to know the price range and boleh dpt kat mana di KL/Selangor. If you do have the image readily, I wld appreciate it very much kalau KK boleh upload gambarnya. Kalau takder, takper, lepas ni auntie tanya kat pakcik google.

Initially, ingatkan nak usya PP atau nama jam tak ingat (tapi ownernya baru meninggal yg kawin dgn org Sarawak + duduk kat Bangsar tu)... Alamak kena makan kismis ni... Lupa pulak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-2-2012 11:31 PM | Show all posts
Post Last Edit by auntieagony at 17-2-2012 06:45

Okay, got it - the future watch that auntie interested in is UN.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 12:05 AM | Show all posts
Reply 236# auntieagony

nampaknye malam ni saye teman auntie borak pasal jam la..he he

jam automatik yang ade day-date akan automatik tukar kalau la bulan tu ade genap 31 hari...kalau bulan2 yang ganjil ade 30 ke 29/28 hari ke..kena la tukar manual...

cartier tank ladies tu org panggil jam Jackie O...dia yang popularkan jam tu di kalangan elitist wanita kat western world...jam ni pakai bateri je tapi since Jackie O pakai terus harga naik mendadak....

kebanyakkan jam swiss made yang name2 orang perancis ni bukan high-end dah..tapi dah masuk tahap luxury...macam Jaeger-LeCoultre, Patel Phillipe, Piaget, Audermars Piguet dan A.Lange & Sohne just to name a few...paling murah ialah sekitar 20-30 ribu...itu pun yang setakat ade jarum hour dgn minute...jarum saat takde...kalau yang ade day, date or even second hand dah dekat 50 ribu...kalau yg complicated lagi macam ade tourbillon...heheh...baik auntie beli rumah banglo je la sebijik...

auntie nak gambo eh...okla..i rajen malam neh...nah gambo2 nyer


Cartier Tank Louis Ladies



Jaeger-LeCoultre Reverso Ladies

kalau auntie perasan...dua jam tu lebih kurang je design dia..tu lah design yang saye suka on ladies watch...square, simple, minimal and elegant...

price range tak sure sangat...maybe nearing 70-80k..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 12:21 AM | Show all posts
Reply 238# cmf_king_kong

Yg auntie kenal tapi tak pernah beli are Patek Phillipe, Piaget, Audermars Piguet....

Jam yg KK tunjukkan tu semua leather strap aja ker? Sbb malas nak jaga the leather + malas nak tukar strap kalau rosak + basah bila kena air (alasan tak berapa cerdik!)... Ada metal strap tak? Senang nak jaga - tak koser menyusahkan diri - ala2 mcm mampu beli jer... Tapi nan ado....     

Seriously speaking, jam yg kat gambar tu mcm jam auntie masa sekolah2 dulu tapi dulu auntie pakai cap ayam.... Mcm nostalgia pulak....

Ok... thanks a zillion for all the information provided. Auntie really appreciated your effort in imparting knowledge to auntie...

Good morning sbb dah lepas pukul 12...   Sweet dreams....
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 01:11 AM | Show all posts
Reply 239# auntieagony

jam2 tu mmg ade stainless steel version...i letak gambar yg pakai leather strap sbb i prefer leather strap...

yupp..design-design macam ni mmg slalu di apply dkt ladies watch tak kira brand ape..termasukla jam cap ayam auntie dulu tu...2 jam ni lah pioneer kepada ladies square watch..dan design2 jam ni tak pernah berubah since its inception berpuluh2 tahun dulu...that goes to show betapa timeless design2 jam di atas...

kalau auntie owned one of the watch...i bet after 50 years, bila turn your doter pakai jam tu...it will still up-to-date and classy as ever...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-9-2022 04:49 AM GMT+8 , Processed in 0.080009 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list