CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 7550|Reply: 61

[Dunia] Bill Gates beri amaran pandemik buatan manusia lebih 'brutal' bakal berlaku

  [Copy link]
Post time 27-1-2023 09:09 PM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 16-1-2024 05:21 AM

Merdeka.com - Billionaire Bill Gates telah memberi amaran kepada Australia agar bersedia menghadapi wabak seterusnya, yang mungkin buatan manusia dan jauh lebih ganas.

Ini disampaikan oleh pengasas Microsoft kepada badan pemikir Lowy Institute di Sydney pada hari Isnin. Beliau berkata pemimpin politik perlu mengenepikan perbezaan mereka dan bekerjasama untuk mempersiapkan diri menghadapi virus seterusnya.

Beliau menyebut kerjasama global semasa pandemik Covid sebagai contoh bagaimana negara-negara di dunia meningkatkan tindak balas mereka jika mereka bekerjasama.

“Bandingkan kos ekonomi untuk persiapan yang berikutnya dengan kos yang ini, kerugian ekonomi lebih dari USD 10 trilion,” jelasnya, dipetik Daily Mail, Rabu (25/1).

Gates juga memuji dasar Australia yang berjaya mengekalkan kadar jangkitan rendah sebelum vaksin Covid tersedia.

Beliau juga berkata perintah antarabangsa yang stabil berdasarkan kehendak politik bersama adalah perlu untuk menangani wabak masa depan.

"Satu perkara yang masih bergantung pada keseimbangan ialah sama ada kita akan mempunyai kapasiti global dan di peringkat serantau dan negara yang bermakna apabila ancaman (penyakit berjangkit) timbul, kita bertindak dengan cara yang tidak global," jelasnya.

Beliau juga menyatakan keperluan untuk menjalankan latihan komprehensif setiap lima tahun di peringkat negara dan serantau untuk kesiapsiagaan wabak.

https://www.merdeka.com/dunia/bill-gates-peringatkan-pandemi-berikutnya-buatan-manusia-dan-lebih-brutal.html



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-1-2023 09:16 PM | Show all posts
flip telekung jurrrrrr
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2023 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Ulang2 sampai ajm

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2023 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Gang hang cipta.. hang pun mula la labor dlm sykt vaksin bagai tu kan dan jual vaksin satu dunia.. kan kan?

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2023 10:12 PM | Show all posts
buatan geng2 ko lah kan babi
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2023 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
X larat lah bill gates. Bole x geng2 korang hold plan korang dlm 100 tahun lg.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-1-2023 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
buatan geng2 ko lah kan noreen
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2023 10:17 PM | Show all posts
yihhhh sangat ko ni sapa babi tiber nak bagi amaran next pandemic bagai? doktor medical health expert lain pon tak tahu bila next pendemic nak menyerang ko pulak entah muncul dari kandang babi mana tiberr boleh nak bagi amaran segala bagai dah kenapa babi?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-1-2023 10:22 PM | Show all posts
doubleharmonic replied at 27-1-2023 10:17 PM
yihhhh sangat ko ni sapa babi tiber nak bagi amaran next pandemic bagai? doktor medical health exper ...

Masih tak nmpk ker?


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2023 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Pegi la hantar wabak virus nak bunuh2 org ni sume tolonglaaa hantar pi ke Rakhine state yakni tanah ibu pertiwi rohingya
Biar rohingya mampos berjemaah
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2023 11:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Mana mungkin manusia buat virus
Ni semua salah kelawar dan org makan sup kelawar
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2023 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 27-1-2023 07:26 PM

Layak saja bill gates ini ber cakap dengan public issue new outbreak... Dia lebih layak dari medical practitioners... Specialist jadi backbones feeds knowledge kepada gates semua experts yang banyak experiences study tentang virus... Disease etc....sama seperti zuckerberg family... Rockefeller... Dan philanthropist yang fund duit depa...bukan malaysian version filthy crazy rich jadi jet settler... Trend settler... Buat BS things...

Note : mostly depa bukan married with bimbos but very well educated person...
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2023 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
AbukRokok replied at 28-1-2023 11:07 AM
Mana mungkin manusia buat virus
Ni semua salah kelawar dan org makan sup kelawar

Memula kuar kobik ni aku pun heran.. cina dah melantak dah berzaman elok aje
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2023 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
yihhhh sangat ko ni sapa noreen tiber nak bagi amaran next pandemic bagai? doktor medical health expert lain pon tak tahu bila next pendemic nak menyerang ko pulak entah muncul dari kandang noreen mana tiberr boleh nak bagi amaran segala bagai dah kenapa noreen?
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2023 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila wabak seterusnya? Tahun depan?
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2023 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 27-1-2023 09:57 PM

Medical health practitioner dealing dengan pesakit yang di jankiti virus  .... Bukan semua involve dengan lab setting noreen oi... itu kerja scientist dan ada physicians yang kerja 2 setting clinical dan research/study but sangat sikit yang 2 setting ini ... Depa forecast outbreak guna big data analytics... Bioinfomatics mining data... Tidak pasti tanya piji if dia scratch his head ko tolong scratch dengan kaki... LOL
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-1-2023 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 28-1-2023 01:50 PM
Medical health practitioner dealing dengan pesakit yang di jankiti virus  .... Bukan semua involve d ...

Apa yg hang melalut sakan ni?? He is a businessman not a doctor.. hang ni pun!
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2023 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 28-1-2023 01:50 PM
Medical health practitioner dealing dengan pesakit yang di jankiti virus  .... Bukan semua involve d ...

Just do your job ler idiotz...and let others do theirs...

Kahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2023 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
juboqhang replied at 28-1-2023 09:28 PM
Apa yg hang melalut sakan ni?? He is a businessman not a doctor.. hang ni pun!

Boo toe kheun je....

Kahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2023 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 28-1-2023 12:32 PM
Bila wabak seterusnya? Tahun depan?

Ko nak lari ke mana?

Kahkahkahkah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Lelaki warga asing dakwa diliwat tarik balik laporan polis, suspek dibebaskan
mojarean_XLelaki warga asing dakwa diliwat tarik b
Views : 14397 Replies : 39
HILANG kawan, sakit ke?
fahdramliHILANG kawan, sakit ke?
Views : 43969 Replies : 86
JOM test mata korang?
fahdramliJOM test mata korang?
Views : 32278 Replies : 176
Sejauh mana GIGIHNYA  korang
fahdramliSejauh mana GIGIHNYA korang
Views : 75088 Replies : 405
Point Kumpul Tachang
evatasoPoint Kumpul Tachang
Views : 31842 Replies : 220
Puteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah curi tumpuan netizen
YgBenarPuteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puter
Views : 84901 Replies : 193
TAKZIAH: Isteri Wan Saiful meninggal dunia akibat kanser
mojarean_XTAKZIAH: Isteri Wan Saiful meninggal dun
Views : 33648 Replies : 28
Datin Intan Najwa Mengandung
irveneDatin Intan Najwa Mengandung
Views : 35839 Replies : 110
Khai Bahar bawa BF g Sarawak
leftenanhensemKhai Bahar bawa BF g Sarawak
Views : 59097 Replies : 105
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92865 Replies : 1157

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-7-2024 08:34 PM GMT+8 , Processed in 0.755354 second(s), 54 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list