CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1302|Reply: 9

[Falsafah] HUJUNG PEMIKIRAN, AGNOSTISCM

  [Copy link]
Post time 17-1-2023 12:50 PM | Show all posts |Read mode
Benarkah jika kita menggunakan akal kita, penghujungnya ialah taktahu apa apa?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-1-2023 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Erk. Tak pernah pulak dgr ni. To me, akal adalah benda paling menakjubkan. Sbb dgn  akal u can go beyond your limitations
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2023 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Everything is perception. Keep that in mind.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-1-2023 08:43 PM | Show all posts
epuepy replied at 24-1-2023 12:20 AM
Erk. Tak pernah pulak dgr ni. To me, akal adalah benda paling menakjubkan. Sbb dgn  akal u can go be ...

ia menabjubkan...tapi ada limit kan.....

ahli sains dan ahli falsafah.....akan berakhir dgn tidak ada yg pasti.....

itulah sy tanya siapa yg tahu sbb sy pn tak tahu lebih ...hanya tahu surface saja
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-1-2023 08:44 PM | Show all posts
Gingerly replied at 24-1-2023 10:36 AM
Everything is perception. Keep that in mind.

kalau everything is perception, betullah tidak ada apa yg pasti....agnostiscm ialah penghujungnya ...

begitu kah

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2023 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
ussopp replied at 30-1-2023 08:44 PM
kalau everything is perception, betullah tidak ada apa yg pasti....agnostiscm ialah penghujungnya  ...

Anggap aja paradoks. Lain org lain rasa, pengalaman, penghayatan, corak pemikiran,  kecerdasan otak, level dimensi dll.

Semua perkara adalah pasti, bila kita percaya apa yg kita pilih utk percaya.
Bak kata petikan ayat lakum dinukum waliadin. Kau dengan disiplin kau. Aku dgn disiplin aku. Yg penting jgn bikin onar
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 31-1-2023 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
ussopp replied at 30-1-2023 08:43 PM
ia menabjubkan...tapi ada limit kan.....

ahli sains dan ahli falsafah.....akan berakhir dgn tidak ...

Kalau kita tahu lebih,..
Makin bodoh kita.
Bukan makin bijak.
Ini persepsi i lah..
Lepas belaja, rasai dan faham,
Letak semula ke tempatnya(ilmu)
Kalau tak larat bawa,(berat)
Nanti sakit,
Boleh gila
Ilmu makan tuan.... Jadi mcm oyo miow(bukan nama sebenar)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-2-2023 01:19 AM | Show all posts
Gingerly replied at 31-1-2023 09:17 PM
Kalau kita tahu lebih,..
Makin bodoh kita.
Bukan makin bijak.

jadi benar lah hujung pemikiran itu tidk tahu apa apa kan...agnosticsm

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-2-2023 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
ussopp replied at 6-2-2023 01:19 AM
jadi benar lah hujung pemikiran itu tidk tahu apa apa kan...agnosticsm

Jawapan i, pemikiran/imaginasi tak ada sudut atau penghujung. Istilah 'penghujung pemikiran' yg dibincangkan hanya sebahagian pandangan, salah satu dr sebuah persoalan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-2-2023 10:13 AM | Show all posts
Gingerly replied at 6-2-2023 05:01 PM
Jawapan i, pemikiran/imaginasi tak ada sudut atau penghujung. Istilah 'penghujung pemikiran' yg di ...

jadi mereka yang mengkehendaki objektif truth sukar mendapatkannya dengan akal....

manakala pihak yg memilih kebebasan dalam hidup bolehlah wandering around, try an error selama mereka hidup.......dgn alasan ini.

bagi pihak yg memilih berfikir, ternyata takda absolute objective truth.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

17-4-2024 05:39 PM GMT+8 , Processed in 0.570657 second(s), 36 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list