CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2607|Reply: 13

Syurga dan Neraka.

[Copy link]
Post time 5-7-2022 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Bro/Sis sekalian...

Aku nak tanya jika syurga dan neraka tak pernah ada, masihkah kamu sujud menyembah Tuhan?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-7-2022 09:43 PM | Show all posts
graviton pun takde..tapi semua orang percaya graviti tu ada

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-7-2022 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
SonicSiLandak replied at 5-7-2022 09:43 PM
graviton pun takde..tapi semua orang percaya graviti tu ada


nice reverse
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 10:41 PM | Show all posts

terima kasih kerana tiada jawapan

cuba ko terangkan

mana datang baik dan salah?


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-7-2022 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
SonicSiLandak replied at 5-7-2022 10:41 PM
terima kasih kerana tiada jawapan

cuba ko terangkan

Aku bertanya untuk mengetahui pendapat kalian memandangkan forum ni tentang kepercayaan.

Jawapan aku pula sebagai orang Islam memang kita sentiasa dibayangi syurga dan neraka. Syurga tempat keseronokan abadi manakala neraka tempat seksaan.

Hakikatnya kita sebagai hamba yang lemah... Manusia hanya perlu TAAT kepada perintah Tuhan.

Kedua-dua ini perlu untuk manusia sentiasa beringat. Syurga sebagai pemangkin untuk kita ghairah melakukan amal soleh manakala neraka sebagai amaran kelak.

So, taat is the answer. Jika syurga dan neraka tak pernah ada, hamba yang taat akan setia menyembah Tuhan.

Peace!
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 11:03 PM | Show all posts
amirnuaim_ replied at 5-7-2022 11:00 PM
Aku bertanya untuk mengetahui pendapat kalian memandangkan forum ni tentang kepercayaan.

Jawapan  ...

ko belajar ilmu matripat dngn sapa ni????

dah dapat ijazah zikir ah ah ah ah ah ah belum???


Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-7-2022 03:31 PM | Show all posts
Syurga dan neraka kalau tak pernah ada, maka hukum-hukum dalam Islam ni pun akan tak macam yang disyariatkan laaa....  semuanya berkaitan, kau putuskan satu kaitan, macamana nak pikir kewujudan hukum sujud.
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2022 04:13 PM | Show all posts
Kami sujud sebab bersyukur dengan segala nikmat yang Allah dah bagi...


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-7-2022 04:45 PM | Show all posts
Edited by Lagubestbest at 8-7-2022 05:03 PM

Memula memang mikir syurga neraka, lama2 bila dah rasa nikmat ibadah tu, kita jadi syok nak beribadah. Lama2 kita redha kita hamba dan Allah tu pencipta Kita tiada yang lain. Bila sampai tahap tu, Allah tengok kita baik je perangai pada semua makhluk dia yang lain jugak, insyaAllah Allah pun akan redha pada kita. Bila Allah dah redha haruslah Allah akan tempatkan kita di tempat terbaik bagi kita macam2 "this soul deserve the best" gitu. Tu je.

Syurga tu VVIP tempat elok, bukan untuk jiwa2 busuk tak baik masuk buat taik dalam tu.

Nak masuk keluar, nak solat tanak tu level2 preschool kapir je tu. Kita yang dah lahir Islam, harapnya undergrad takpun prof terus view kita terhadap agama sendiri sesuai dengan umur.   





Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 09:03 AM | Show all posts
Lagubestbest replied at 8-7-2022 04:45 PM
Memula memang mikir syurga neraka, lama2 bila dah rasa nikmat ibadah tu, kita jadi syok nak beribada ...

Jadi ....  permulaannya masih lagi fikiran disekitar syurga dan neraka.  lebih khusus lagi pahala dan dosa.  
Kalau tak wujud itu semua, siapa pulak yang nak bersujud?
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 09:39 PM | Show all posts
ibnur replied at 9-8-2022 09:03 AM
Jadi ....  permulaannya masih lagi fikiran disekitar syurga dan neraka.  lebih khusus lagi pahala  ...

neraka tu miskin dan dibuli.
syurga tu billionair dan disayangi.

pilih sendiri ler tak usah nak sembang pasal ikhlas ke tak. bab duit simpan duit sebab nak beli kete besar rumah impian tau pulak rajin buat semua, bab agama yang berjuta kali ganda menguntungkan kemain seribu dalih pusing sana sini.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2022 09:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Masih bersujud syukur kepada Allah..
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2022 09:02 PM | Show all posts
As far as I am concerned, many are already living in Heaven/Hell on earth. So, it doesn't make a difference if Heaven & Hell existed or not because Faith has nothing to do with that. If you believe you believe & if you don't believe then you don't.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 10:52 PM | Show all posts
Page88 replied at 22-10-2022 09:02 PM
As far as I am concerned, many are already living in Heaven/Hell on earth. So, it doesn't make a dif ...

oooo

apa yang kamu PERCAYA akan terjadi kepada diri awak 10 tahun daripada sekarang?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

21-4-2024 10:25 AM GMT+8 , Processed in 0.104321 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list