CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 1119|Reply: 12

[Dunia] Itali isytihar darurat di wilayah utara dilanda kemarau

  [Copy link]
Post time 5-7-2022 12:53 PM | Show all posts |Read mode

Sungai terpanjang Itali kering akibat kemarau terburuk dalam 70 tahun. - Foto REUTERS

ROM: Itali pada Isnin mengisytiharkan darurat di lima wilayah utara yang paling terjejas akibat dilanda kemarau, lapor Agensi Berita Anadolu.
Mesyuarat kabinet yang dipengerusikan Perdana Menteri Mario Draghi, bersetuju mengeluarkan dekri darurat untuk wilayah Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardy, Piedmont dan Veneto, berikutan kemarau yang melanda Sungai Po dan lembangan Alpine timur.
Kerajaan turut memperuntukkan EUR36.5 juta (AS$38 juta) bagi menangani krisis itu. Peruntukan terbesar daripada dana itu (EUR10.9 juta atau AS$11.3 juta) akan disalurkan kepada wilayah Emilia-Romagna.


Itali dilanda kemarau terburuk dalam tempoh 70 tahun. Paras air di negeri-negeri di wilayah utara menyusut hingga separuh sejak awal tahun ini berbanding tahun-tahun sebelumnya.
Beberapa majlis perbandaran di utara terpaksa mengambil langkah-langkah pencatuan air minuman dan pengairan pertanian berikutan suhu melampau dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 5-7-2022 03:33 PM | Show all posts
tunggu tasik tiberias/galilee kering, rupa2nya kat situ kering dulu
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Air dari gunung Alphine kan ni? Air gunung pun kering..
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Global warming is real..semuanya angkara tangan2 mnusia jugk yg gila tebang pokok dan musnahkan alam..
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 12:14 AM | Show all posts
tripleid replied at 5-7-2022 03:44 PM
Global warming is real..semuanya angkara tangan2 mnusia jugk yg gila tebang pokok dan musnahkan alam ...

dengkike? balak tuanku tersenyum sinis

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 03:22 AM | Show all posts
semenjak rege barang mahal ni, takde negara nak follow sangat dah pasal jaga alam sekitar climate change bagai ni, maka nanti macam2 bala akan kita rasa dengan lebih kerap.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 12:36 PM | Show all posts
doubleharmonic replied at 6-7-2022 12:14 AM
dengkike? balak tuanku tersenyum sinis

tak dengki pung..tapi global warming yg senyum sinis tgk manusia hanat yg suka tebang hutan
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 12:41 PM | Show all posts
Sesetenagah negara dilanda kemarau sementara disesetengah negara lain dilanda banjir
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 6-7-2022 12:52 PM | Show all posts
bala bangsa etis gay pondan pedo itali

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 02:17 PM | Show all posts
dorang tak pentingkan mandi kan? OK lah boleh jimat banyak air.

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 03:18 PM | Show all posts
takutnya dunia makin uzur
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 03:23 PM | Show all posts
sebab tu lah jugak yang jadik runtuhan glacier kat dolomite tu kan??
ngeri beb... jumpa body parts aje.. dah mcm runtuhan bangunan..
area dolomite / trento tu lawa gile kot.. part of Italian Alps
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 6-7-2022 12:36 PM
tak dengki pung..tapi global warming yg senyum sinis tgk manusia hanat yg suka tebang hutan

Haiwan2 pun pupus dah takde tempat tinggal. Angkara maknusia rakus menjahanamkan hutan, dia sorang hidup takpe. People in the future tu pandai2 lah survive dengan global warming bagai.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

11-8-2022 04:20 AM GMT+8 , Processed in 0.085945 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list