CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: xyla73

[tvN/Netflix] Alchemy of Souls - Lee Jae Wook, Jung So Min, Go Youn Jung (Pt. 2 Coming Soon 10 Dec 2022)

  [Copy link]
Post time 4-7-2022 01:53 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 4-7-2022 01:55 PM
sitisbp replied at 4-7-2022 06:35 AM
Mudeok n Jang Uk dynamic was depicted perfectly pada pendapat i. Dialogs derang, expression n came ...

yeah, exactly, like 1001 expressions in just a few mins of verbal exchanges, hahaha. I mean as what Teacher initially thought , who could them be? married ? then the camera captured the couple hahahaha lawak lawak
The tree top question scene , by the river scene, by the bench scene, and scene forehead flnger- flicking tu hahahahah

Jung Uk to Mu Deok - dont cheat on me.. cewahh
Mu Deok to The Crown Prince  - i wont serve ' just anyone' hahahah to the Crown Prince  tuuu hahahahahha gilerby  just being her grumpy self - the trap Naksu in Mu Deok's physique, now, she has a few admirers...hahaha  

i like the scene yg Crown Prince meeting her at  his place hahahaha , teruk betul awful fashion sense !!! ingatkan dia gisaeng...hahahahaha





Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-7-2022 02:03 PM | Show all posts
lynn_dmm replied at 4-7-2022 08:36 AM
Jang Uk taknak kawin tu ada dua..sama ada mmg dia nak kuasa or mmg dia xnak hilang mudeok...tp rasa  ...

betul juga ni tang part alasan Jun Uk tak nak Cho Yeon tu ...
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 4-7-2022 01:44 PM
okay

Ade reviewers cakap yg Jung Uk ni personal love life dia ni hmm serabut sebab

Haah..dlm preview next episod mu deok/naksu mcm jd daring plak...sama ada dirasuk ke dihasut ke...mungkin teacher lee boleh merungkai...kalo citer melayu teacher tu tok moh peringkat tinggi la tu..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 03:21 PM | Show all posts
kelakar masa teacher lee dtg sungrim...jumpa heo yeom...rupanya anak murid dia...hahaha...tapi tua daripada dia...punya la ilmu tertinggi yang dia ada boleh awet muda rupanya umur dah over 100..hahahah

anjing tu kemain fobia dengan Jang Uk siap dengar kata...teringat masa rumah dia kena pecah dengan Jang Uk..hahahaha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-7-2022 04:45 PM | Show all posts
korang perasan tak Mu Deok/Naksu ni slang dia lain sikit? dia kalau cakap ada bunyi 'yu yu' kat belakang...Naksu versi teenager pun camtu gaya cakap dia...
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 09:52 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 4-7-2022 09:53 PM
xyla73 replied at 4-7-2022 04:45 PM
korang perasan tak Mu Deok/Naksu ni slang dia lain sikit? dia kalau cakap ada bunyi 'yu yu' kat bela ...

i think Naksu ni educated tapi bila jadi maid, i perasan juga dia terpaksa main pesona maid kecoh3 keloloh  tu kat Crown Prince, kat sesiapa yg menjadi ancaman padanya.

tapi dia bijak kan i mean , this is an understatement lah...kalau tak seo yul takpandang lah hehehe, i mea tengok ayah dialah siape kan so i think dia sempat dididik dengan prim and proper...dan cara dia interact dengan Teacher Lee , lain dah discourse depa. Dia tak terkejut pun bila teacher Lee bagi sikit komen on the way she taught Jung Uk...

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 09:59 PM | Show all posts
lynn_dmm replied at 4-7-2022 03:21 PM
kelakar masa teacher lee dtg sungrim...jumpa heo yeom...rupanya anak murid dia...hahaha...tapi tua d ...

sebab teacher Lee minum chaste tea tu  hahahaah

i mean - u see bila tengok drama belah belah timur  ni, u see apa yg i nampak ialah unsur insan tu depa macam , i mean depa nyer tamadun atau dalam kamus worldview atau pandangan alam depa tu wujud , depa tahu tentang juzuk insan tu macam ruh , nafsu , aqal etc  tapi depa gune istilah lain ikut bahasa depa..

i see benda ni dizahirkan dengan begitu mudah sebab kita yg bukan daripada culture dan pandangan alam depa pun tahu  dan faham yg bebenda seperti unsur nafs semua ni wujud dan perlu dikekang untuk sesuatu perkara...menarik kan  tamadun timur ? bila temgok citer korea , bila nampak unsur ni , we become more appreaciative about the eastern  values and nilai timur lah tapi of couselah ni netflix so  ade juga

itu i nampak dalam drama korea arus yg ok ok umum  ni  depa macam embedded  macam unsur daripada ajaran Confucius, Buddhism , tao? ni chinese kan daam pandangan alam depa...
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 4-7-2022 09:59 PM
sebab teacher Lee minum chaste tea tu  hahahaah

i mean - u see bila tengok drama belah belah timu ...

Kalo kita ngk citer china,jepun,korea...akan ada similarities...especially bab2 reincarnation tu...ini bab tenaga2 ni kalo jepun panggil reiki ke haper tu ker?
Tp tak silapnya dlm mana2 martial art even silat pun...bab pernafasan tu penting...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-7-2022 11:08 PM | Show all posts
honeybee1802 replied at 4-7-2022 10:20 PM
Kalo kita ngk citer china,jepun,korea...akan ada similarities...especially bab2 reincarnation tu.. ...

hmm .. yes tak ye jugak ...tu lah ...kan kite ade martial arts...
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sitisbp at 5-7-2022 09:55 AM
honeybee1802 replied at 4-7-2022 10:20 PM
Kalo kita ngk citer china,jepun,korea...akan ada similarities...especially bab2 reincarnation tu.. ...


Jepun kalau priestess energy dipanggil reiki...kalau demon/youkai energy dipanggil youki/jyaki. Byk persamaan la  .. human + demon = half demon..ni mcm citer seung gi yg lama tu apa tajuk tah. Ada yg boleh transform mcm nine tailed fox tu..lrbih kurang legend derang.

Then concept chanelling their energy through their weapon...dlm citer ni pedang la kan pun, menguasai 4 elemental energy fire, water, wind n land..sama.
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 01:43 PM | Show all posts
sitisbp replied at 5-7-2022 08:37 AM
Jepun kalau priestess energy dipanggil reiki...kalau demon/youkai energy dipanggil youki/jyaki. By ...

Then concept chanelling their energy through their weapon...dlm citer ni pedang la kan pun, menguasai 4 elemental energy fire, water, wind n land..sama.



yes dia akan berbalik kepada unsur unsur  yg sangat sama atau familiar dalam kosmology  dan unsur -unsur tu air tanah api angin..

bebenda ni kalau kita dapat belajar sejarah tamadun manusia , be it from the west or east, melalui hikayat atau manuscript mereka yg beribu tahun dan juga dalam bentuk epik and sastera ( kan ini masa kita belajar dahulu dalam sejarah KSM , ciri ciri sesuatu masyarakat tu dikatakan bertamadun tinggi , kan? ) adelah benda myth atau serapan unsur unsur ni dalam penceritaan sastera depa...

ala dalam manuscript? atau hikayat  atau penulisan lagenda sejarah asia tenggara  tu citer puteri buih lah , anak raja dari unsur itu ini, so we are onced  atau tamadun asia timur juga / asia tenggara pun ade unsur ini.

kedatangan Islam tu somehow membentuk juga penuiisan unsur ini menjadi yg sensible  ini daripada apa yg i ikuti kuiah , i sendiri tak baca pun hikayat hikayat yg arakian bagai semua...hahaha prose klasik cube jawab trial SPM 1995 hancusss , last last i jawab sajak  hahaha masa BM 1995 ade sajak  Allahyarham Sasterawan negara Dr Usman Awang keluaq dalam paper 2 so best .sajak tu, kisah anak yg soleh ....last bait sajak tu ialah
seorang anak seperti dia akan menghilangkan 1000 derita ( something along that lines ) menusuk betul baca sajak tu tatkala menjawab paper tu...it was spm bm 1995
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 06:12 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 5-7-2022 01:43 PM
Then concept chanelling their energy through their weapon...dlm citer ni pedang la kan pun, mengua ...

Yg citer puteri2 dok mandi kt tasik ke sungai..dlm citer rakyat kita ada...kt korea pun ada...cuma anak buluh betung tatau..bila ngk drama ni pedang2 they all ada power tu..terigt iols pi muzium dok usik2 keris2 n lembing n tombak lama tu marah betul hasben iols..kot ada2 yg jaga kan...wiken ni raya...lambat le skit ngk ada mcm2 agenda...
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 5-7-2022 01:43 PM
Then concept chanelling their energy through their weapon...dlm citer ni pedang la kan pun, mengua ...

Wow ingat lg u 95.
Ada ke drama2 melayu skrg yg based on sejarah/hikayat or mitos kita dulu2 mcm ch, jp n kr buat? Kalu ada maknanya i le yg x tgk
I  know ada movie putri gunung ledang tp i pun x tgk hehe so tak tau la mcm mn olahan nya.



Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 09:51 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 5-7-2022 09:55 PM
sitisbp replied at 5-7-2022 09:36 PM
Wow ingat lg u 95.
Ada ke drama2 melayu skrg yg based on sejarah/hikayat or mitos kita dulu2 mcm c ...

yg sekarang dunno....yg i tahu magika

yg dedulu ? anak buluh betung? ke ? i dunno ....hihihihi

jap yg kartun tu

ni kartun bukan melayu lah ingat tak captain planet and the planeteers?
atau the last air bender
dr strange
how about king arthur?
frozen tu ? bukan jipsu chisu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 09:53 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 5-7-2022 11:00 PM
honeybee1802 replied at 5-7-2022 06:12 PM
Yg citer puteri2 dok mandi kt tasik ke sungai..dlm citer rakyat kita ada...kt korea pun ada...cuma ...

HIkayat Merong Mahawangsa ?
Hikayat hikayat  ? raja donan bahtera kulit kacang

hikayat rasa pasai ke, how about the story of demang lebar daun? etc?
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 5-7-2022 09:53 PM
HIkayat Merong Mahawangsa ?
Hikayat hikayat  ? raja donan bahtera kulit kacang


Iols baca hikayat tu confirm tak paham..terigt kecik2 baca buku citer dbp...mcm2 dongeng rakyat le ada.tp ritu tolong anak study spm ada le terbaca petikan hikayat pasai ke haper...dlm terkebil2 bahasa klasik tu...kira penulisan naskhah melayu zmn dulu tercampur jg ye kisah yg mcm dongeng...iols dulu nsb baik la pass jgk BM tu..bab klasik tu tak pernah betul...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-7-2022 01:47 PM | Show all posts
honeybee1802 replied at 6-7-2022 08:59 AM
Iols baca hikayat tu confirm tak paham..terigt kecik2 baca buku citer dbp...mcm2 dongeng rakyat le ...

wah cayalah !!  you baca ye hikayat hikayat tu , that means bahasa you bagus laaa....i mean sure ade citer citer yg best best setanding dengan brother grimm's fairy tale semua tu kan ...like puyeri gdariah bertukar jadi ungka putih...tapi tulah ...adakah hikayat semua ni elok dibaca dalam bahasa asal , asli klasiknya atu dimudahkan?

i dapat relate denga novel jane austen pride and prejudice, mule baca novel ni dalam siri oxford classic novel series dengan level vocab dia ade level ..which is good...okay menarik , i suke plot citer tu...then bila 17 baca karya asal , mak oiii.....bahasa inggeris klasik austen wah...gitu...cantik pengakuan Darcy tu hahahah
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2022 10:51 AM | Show all posts
iols rs citer ni palinggg best compare citer fantasy lain....maybe sebab konsep dia zmn dulu kala..

dan lain dr yg lain...buat iols xsabar n menderita nak tunggu episode seterus nya...padahal kalo somin ni blakon selalu x tgk pun xde feel...kecuali ada 1 citer dulu dia belakon yg igt dia adek beradik dgn hero tu...

btw..iols saspek mudok tu anak pempuan kuarga Jin...sebab x salah hanya ahli kuarga je yg boleh masuk gua tu kan?

pelik bila burung2 dan binatang lain dlm umah jin tu mcm semacam je bila mudok jejak kaki kt situ...

yg salama ni memori naksu je selalu playback...bkn memori si mudok tu sendiri....xsabar 2 episode akan dtg ni...sebab seme da tau identiti mudok tu is naksu
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2022 01:01 PM | Show all posts
hunny_bunny replied at 8-7-2022 10:51 AM
iols rs citer ni palinggg best compare citer fantasy lain....maybe sebab konsep dia zmn dulu kala..
...

Jung So min, oh citer kelakar yg lagi satu dia berlakon , genre rom - com tajuk Monthly Home Magazine, ade taw dia nyer thread kat sini. best, itu pun dia okay jugak berlakon.

Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2022 01:02 PM | Show all posts
honeybee1802 replied at 6-7-2022 08:59 AM
Iols baca hikayat tu confirm tak paham..terigt kecik2 baca buku citer dbp...mcm2 dongeng rakyat le ...

jap , ade satu drama ni  tajuk keris hitam bersepuh emas, i tak tengok tapi ditayangkan ketika 1995? 1996 ? i tak tengk sebab i eb;ajar waktu tu, so bukan kat rumah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 02:21 PM GMT+8 , Processed in 0.299026 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list