CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Lagubestbest

[Tempatan] Krisis Makanan: Warga Singapura Hari-Hari Lapar

  [Copy link]
Post time 1-6-2022 04:05 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 1-6-2022 03:29 PM
I mmg syukur sgt xjd rakyat sg. biarpon nilai matawang 3 kali ganda, tp keselesaan hidup lower 3 kal ...

Iols pun rasa makanan kat indonesia byk kena dgn tekak iols walopon makanan gerai.. hahaha..
Tapi org2 sana hidup bknnya senang..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-6-2022 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
ira_229 replied at 1-6-2022 03:53 PM
voucher2 tu utk ringankan beban rakyat kerana covid pada yg sama menolong pekedai2 runcit utk mere ...

Penduduk sikit voley la kott buat cenggitu..
Iols speku mmg cost of living singapura tinggi..

La ni minah tu kawen dgn org singapura, dok sana, ada anak sorang. Housing kat singapura mahai so iols tak heran kalau dia tak cukup fulus utk simpan duit for downpayment. Condo 2 bilik tu dah rega SGD800k.
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 04:17 PM | Show all posts
Samerosie replied at 1-6-2022 03:32 PM
Ya ya yg hawker centre ni i pusing2 cari kedai melayu tak nampak, last2 vegetarian indian boleh la ...

nak cari stall melayu penuh trick kat sana, bak kata org dulu2 hanya jauhari yg mengenal manikam ahhhgittewww.. dia ikut kawasan la. mcm woodland, pasir riz, tampines, kg gelam, geylang tu senang cari stall melayu. actually dia ada je cuma kalau u peratikan local cina melayu dia hampir seiras je susah nak bezakan kalau free hair. stall cina pon ada je yg halal, i dulu kerja area changi mmg makan stall cina je tak pon beli pasta frozen kat 7e (yg ni mmg ada cop halal) huhuh. susah la nak cari stall melayu
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 1-6-2022 04:05 PM
Iols pun rasa makanan kat indonesia byk kena dgn tekak iols walopon makanan gerai.. hahaha..
Tapi  ...

Betul uols. Gerai mcm nk roboh tp sedap n murah. Teringat2 iols. Kalau yg ada cheese tu punya la mewah dia letak smpai xhabis
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 04:23 PM | Show all posts
Patutla bila masuk Johor peel masing-masing macam har*m jad dan macam x betul pun ada
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 04:27 PM | Show all posts
ira_229 replied at 1-6-2022 01:56 PM
maid pun makan mewah tak caya nak tengok maid indon gi geylang, nak tengok maid pinoy gi lucky plaz ...

Rakyat Msia dari cleaner sampai Doktor,saintis,ceo etc berduyun2 masuk Singapore cari kerja demi sesuap nasi..tapi ada hati nak ckp rakyat singapore miskin hari2 kelaparan makan megi jah.
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 1-6-2022 04:19 PM
Betul uols. Gerai mcm nk roboh tp sedap n murah. Teringat2 iols. Kalau yg ada cheese tu punya la m ...

Murmur sbb duit mesia besaq banding dgn duit deme.. tapi org2 deme ramai yg susah..
Iols pi indonesia skali jahh... kalau ada gang pi jjcm sana, iols nak pi lagi.. borobudur tak pi lagi.. nak pi bandung lagi skali, termasuk open zoo dan taman rusa deme.. ntah ada rezeki ke dakk nnt..
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 04:34 PM | Show all posts
Edited by _blackbird at 1-6-2022 04:39 PM
Tinot7 replied at 1-6-2022 04:12 PM
Penduduk sikit voley la kott buat cenggitu..
Iols speku mmg cost of living singapura tinggi..

condo mmg mahal cuolss kat singapore. condo & landed ni freehold / equal to lot international. kat sana yg murah flat, diorg pon ada tau yg jenis mcm rumah prima tu. hdb kot nama nya ke hbd dari 1br to 5br. pastu kat sana kalau 2 room tu maksud nya 1 bilik 1 hall

biasa nya condo / landed kat singapore ni kena millioaire cuollss baru boleh beli. selagi tak millionaire duduk la flat hdb
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 1-6-2022 04:36 PM | Show all posts
Edited by Lagubestbest at 1-6-2022 05:05 PM
ira_229 replied at 1-6-2022 01:45 PM
TT ke yg tulis?
Mesti takde passport tau... tak pernah masuk singapore...

Dia bukan pasal duit sangat ni, ni pasal norma kehidupan "kualiti hidup". Makan nasi kat rumah nenek kat kampung ke makan kedai dalam mall cantik tersusun yang mahal? tentu2 makan kedai. Dua-dua kenyang makan tapi makan mana lebih berkualiti? tentu2 makan kat rumah nenek semua fresh sayur banyak lauk pelbagai cukup kuantiti. Sebab tu warga Indonesia champion bab ni walau semiskin.

Naik Toyota Camry drive baru berapa km tapi siap goncang kete nak penuhkan minyak dalam tank ke naik Bezza kehulu kehilir dari KL ke Penang ke Terengganu bagai.

Kita2 suka naik turun mall kan? Tapi kenapa orang tua suka pergi resort bayar ribu2 jalan2 tepi pantai je? takde apa pun tapi tu la kualiti.

Disebabkan all the glitters.. ramai dah tak nampak "nikmat sebenar" kehidupan jauh sekali mahu mensyukuri. Acewah sastera.

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Pastu masuk Johor tuang minyak Ron95.
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
_blackbird replied at 1-6-2022 04:17 PM
nak cari stall melayu penuh trick kat sana, bak kata org dulu2 hanya jauhari yg mengenal manikam a ...

Office spore i betul2 mengadap Haji Lane tu.  I ok je kekadang gi makan nasi padang kat kg gelam tu juga cuma hawker place tu i tak pernah pergi hehe.  Weekends i jalan sampai bugis st makan briani ke murtabak ke hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 04:40 PM | Show all posts
tripleid replied at 1-6-2022 04:27 PM
Rakyat Msia dari cleaner sampai Doktor,saintis,ceo etc berduyun2 masuk Singapore cari kerja demi s ...



Rakyat Msia yg keje kat sana ok.....gaji bawa balik beli harta, aset, rumah kat Malaysia....

warga singapore yg nak beli harta, rumah, kereta yg mahal di singapore yg terasa bebannya..


Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 04:42 PM | Show all posts
kalau kajian itu tak betul dan memalukan singapore...saman ajelah yg buat kajian tu...
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 04:47 PM | Show all posts
Samerosie replied at 1-6-2022 04:39 PM
Office spore i betul2 mengadap Haji Lane tu.  I ok je kekadang gi makan nasi padang kat kg gelam t ...

Haji Ln u kerja kat mana? dekat2 Haji Ln tu mcm ada hospital kan. dari haji lane tu nak gi arab st & kampong gelam dekat je. i dari changi jauh nak gi kg gelam ahahah biasa i lepak tempines je tak pon bedok, bedok ada rumah makcik i
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 05:10 PM | Show all posts
Edited by Samerosie at 1-6-2022 05:14 PM
_blackbird replied at 1-6-2022 04:47 PM
Haji Ln u kerja kat mana? dekat2 Haji Ln tu mcm ada hospital kan. dari haji lane tu nak gi arab st ...

Office building kat Gateway building tu beach road, cross the bridge terus turun kat Haji Lane.  Yes, raffles hospital ke apa nama dia, belakang tu jalan sikit bugis st market.  Ada satu kedai kat situ tu jual imported choc wholesale, iols borong kat situ selalu bila nak balik, kit kat flavour yg tak jumpa kat airport or jaya grocer ke bens ke apa.  Apa ke nama kedai tu tak pernah nak ingat.  Kedai dia mcm tersorok sikit.  

Sedara iols kat Holland Road area situ.  First time i kecik2 dulu pergi HDB flat yg ada lift kagum selalu dbkl flat yg kat cheras tu naik turun tangga je kan.
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 05:22 PM | Show all posts
Samerosie replied at 1-6-2022 05:10 PM
Office building kat Gateway building tu beach road, cross the bridge terus turun kat Haji Lane.  Ye ...

i tau gateway building tu. area situ best juga. huhuhu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-6-2022 05:25 PM | Show all posts
Nenasketum replied at 1-6-2022 11:48 AM
Hahahaha.... saper tau, tauler camana sedeh nya kehidupan depa tu, esp malays yang tak ada pelajaran ...

ye meh rakyat singapore takda pelajaran? semua melayu singapore baya2 i yg i kenal semua ada diploma. degree ya mmg tak ramai kalau melayu lah, 1 susah nak dpt masuk, kos tinggi, 1 mmg tak minat nak sambung belajar. rakyat dia sekolah free sampai diploma. sekolah agama je kena hire private tutor
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 05:31 PM | Show all posts
_blackbird replied at 1-6-2022 05:22 PM
i tau gateway building tu. area situ best juga. huhuhu

Ha ah i jalan je kalau weekends literally jalan kaki je semua tempat dekat2 kecuali nak gi orchard road i nak train.  Duduk pun kat hotel sebelah tu je.  Dulu office kat Jurong menangis tak berlagu jugalah.  Sujud syukur pindah sini hahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 05:39 PM | Show all posts
Samerosie replied at 1-6-2022 05:31 PM
Ha ah i jalan je kalau weekends literally jalan kaki je semua tempat dekat2 kecuali nak gi orchard ...

jurong lagi jauh. ahahaha u masih kerja sg lagi ke skang ni? wahh untung la skang rate malaysia 3.12 money changer ambil. dulu kereta lebih byk parking. i drive gi kerja balik kerja je. kalau stakat gi makan / jalan2 i pon jalan kaki je. sg jalan kaki ok tak lecek ketiak, posibility nak kena samun / kacau pon rendah. midight weekend i suka jogging sebab takda apa nak buat kan, bukan ada mamak 24jam pon kat sana hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 05:42 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 1-6-2022 03:24 PM
Kaka, iols rasa makanan singapura tak syedapp, rasa bland.. taktau la kalau iols salah masuk foodc ...

mmg pun...sebab tu i suka masuk malaysia nk makan..nasi lemak dia mmg sedap sebab pakai santan asli dengan sambal dia..laksa penang dia..yummms..dan mcm2 lagi..mmg sedap makanan kat malaysia..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2022 02:25 AM GMT+8 , Processed in 0.116892 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list