CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 9366|Reply: 75

[Lain-Lain] KKN Di Desa Penari - Indonesian Movie

[Copy link]
Post time 13-5-2022 02:26 PM | Show all posts |Read mode
Edited by ToungeSoup at 13-5-2022 02:28 PM

Sejak dua hari lalu, di media sosial terutamanya di TikTok dan Twitter, warganet rancak membicarakan tentang sebuah filem seram Indonesia berjudul KKN Di Desa Penari.Bakal menemui penonton tempatan pada 13 Mei ini, difahamkan filem terbitan produksi sama yang menghasilkan Ayat-Ayat Cinta itu adalah adaptasi daripada kisah sebenar.KKN iaitu singkatan kepada Kuliah Kerja Nyata adalah istilah bagi seseorang siswa di institusi pengajian tinggi berada di lapangan kerja sebenar atau di Malaysia disebut tempoh praktikal.
Diarahkan oleh Awi Suryadi, naskhah tersebut diilhamkan daripada kisah dialami seorang pengguna Twitter, @simplem813785 yang memuat naik status menceritakan secara terperinci tentang pengalamannya ketika menjalani KKN di Desa Penari terletak di Pulau Jawa.Bermula dengan ketakutan Nur sebaik mendengar cerita mistik, ditambah pula Widya yang suka menari serta sikap Bima yang tiba-tiba aneh, bermacam-macam peristiwa lain menimpa kelompok enam siswa dan siswi terbabit.Sebagai informasi, KKN Desa Penari mengalami dua kali penundaan tayang akibat pandemik Covid-19 dan dibintangi barisan pelakon seperti Tissa Biani, Adinda Thomas, Achmad Megantara, Aghniny Haque, Calvin Jeremy dan Fajar Nugraha.

* Siapa dah nonton..tengok kat medsoc..banyak beri good review




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-5-2022 02:47 PM | Show all posts
Edited by lil_honey at 13-5-2022 02:50 PM

tak seram mana, tapi jalan cerita dia menarik dan jelas. cuma ada part mcm bingung jap. kenapa si widya ni ikut bima tapi tak panggil or kejut kawan2 lain skali.masa part widya and nur nak mandi, kenapa tak mandi skali.
masuk je la dalam toilet tu sama2, tapi pandang la lain2..kalau dah takut mcm tu.   
plot twist dia pun okay. ingatkan diorang ni sekadar mulut celupar, rupanya buat menda lain.
7/10.

quite sedih dah hujung2 tu bila diorang tak dpt nak selamatkan kawan2 diorang.
badarawuhi nak jadikan orang lain dawuh, tapi orang lain yang dpt.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2022 04:20 PM | Show all posts
KKN tu apa
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2022 05:19 PM | Show all posts
Pilem dari cerita sebenar pasti ramai suka nak tengok tambah dah viral kat tik tok
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2022 05:19 PM | Show all posts

Kuliah Kerja Nyata macam tugas pratical macam budak U kat sini
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2022 06:58 PM | Show all posts
lil_honey replied at 13-5-2022 02:47 PM
tak seram mana, tapi jalan cerita dia menarik dan jelas. cuma ada part mcm bingung jap. kenapa si wi ...

Film ni memang meletop kat Indo. this film beat the record of Pengabdi Setan as the highest grossing Indonesian horror film of all time. ( Pengabdi Setan 4.2 mio viewers, KKN 4.5 mio viewers and stull on going)
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2022 07:29 PM | Show all posts
Belum sempat tengok... Susah nak dapat tiket movie ni. Weekend pasti fullhouse. Harus pesan tiket dari jauh hari
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2022 10:13 PM | Show all posts
lil_honey replied at 13-5-2022 02:47 PM
tak seram mana, tapi jalan cerita dia menarik dan jelas. cuma ada part mcm bingung jap. kenapa si wi ...

tak takut sangat ke? i suka cite yang seram gila, lagi takut lagi best
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-5-2022 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Best gila wei movie ni. X paham aku yg kata bosan la, tertido la... Film ni mmg dh lama aku tggu, x sgka plak masuk Malaysia. Mmg highly recommended. Tggu soon kita tgk versi uncut plak
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 04:35 PM | Show all posts
cicicumel replied at 15-5-2022 02:02 PM
Best gila wei movie ni. X paham aku yg kata bosan la, tertido la... Film ni mmg dh lama aku tggu, x  ...

bagi spoiler terus
apa yang best sangat?
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 05:25 PM | Show all posts
Baru lepas tengok... movie ni memang xdelah seram sangat. Cerite KKN ni memang menarik sehingga meskipun cerite antara movie dg twiter same je, ade rasa nak tegok cerite ni dalam bentuk filem
I suke je movie ni. Pemilihan setting die memang terbaek

Moral value pun sampai, movie ni beri pengajaran supaya kite tidak musrik dan supaye kite bisa menjaga sikap terutama di tempat baru


I suggest to read the story kat twiter Simpleman first before watch the movie coz cerite kat movie ni jelas but ade part yang sedikit jumpy
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 05:41 PM | Show all posts
aina_shaira replied at 15-5-2022 04:35 PM
bagi spoiler terus
apa yang best sangat?

I think movie ni mleletop kat Indo maybe karana cerita ni dah viral & maybe momentum movie ni tayang juga memang bagus. Penayangan movie ni bersamaan dengan Libur Raya. Film yang ditayangkan di libur raya & desember biasanye memang banyak viewers
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 06:09 PM | Show all posts
Edited by amandel at 15-5-2022 06:12 PM
aina_shaira replied at 14-5-2022 10:13 PM
tak takut sangat ke? i suka cite yang seram gila, lagi takut lagi best

I dengar MD Pictures ni ade banyak project film horror, yang nak tayang ni Ivanna directed by Kimo Sitamboel (Ratu Ilmu Hitam director)

MD juga nak filmkan another Simpleman twiter thread "Sewu Dino" (1000 day)

If Uols minat kisah seram Indo based on true story ade banyak cerite kat youtube chanel Kisah Tanah Jawa. MD pun juga nak filmkan cerite dari yt chanel ni


Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
aina_shaira replied at 15-5-2022 04:35 PM
bagi spoiler terus
apa yang best sangat?

Ntah la cmne nk xplain. Sbb aku dh lama tggu film ni. Lps dah siar kat Indon, aku sedikit kecewa sbb byk review kat youtube kata x best mana, x seram bla2.. Pastu smlm tgk review Zhafvlog plak dia kata best cuma jgn letak expectations tggi.

So aku book terus tgk pagi tadi. Surprisingly, ada je scenes seram wei.. Setting dlm hutan mmg tiptop kot. Sound plak best. Yg tgk kat telegram mmg la x best sbb x feel. Ending dia bg aku sgt sedih. Terpaksa melepaskan kawan dia kt dunia jin /bunian.

Cuma, aku nk cari gak kat telegram sbb nk tgk uncut versi. Part 18sx kot . Haha
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 08:38 PM | Show all posts
cicicumel replied at 15-5-2022 08:27 PM
Ntah la cmne nk xplain. Sbb aku dh lama tggu film ni. Lps dah siar kat Indon, aku sedikit kecewa s ...

sebenarnya apa kesalahan yang budak budak tu dah buat?

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2022 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts
aina_shaira replied at 15-5-2022 08:38 PM
sebenarnya apa kesalahan yang budak budak tu dah buat?

Berzina uols
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-5-2022 05:06 PM | Show all posts

dik cici, if I tak baca twitter pasal kisah, just baca dekat thread ni je jalan cerita, uols
rasa I akan faham tak jalan cerita movie ni tengok dekat wayang?
sebab plan nak g tengok wayang next week even takde movie ape yang best pun
at least ade valid reason nak jenjalan keluar
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2022 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
aina_shaira replied at 16-5-2022 05:06 PM
dik cici, if I tak baca twitter pasal kisah, just baca dekat thread ni je jalan cerita, uols
rasa  ...

Faham je.. Penceritaan dia mmg jelas slps masuk 2nd hour.

Cuma i x tahulah taste u cmne. Sbb ramai je yg kata film ni bosan. U pernah tgk Perempuan Tanah Jahanam? Lebih kurang tu la vibe nya
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 12:19 AM | Show all posts
I dah bace dulu kisah ni kat benang mps sane so agak excited bila difilemkan..
iols dah tgk movie ni td n kasi rating 8/10!
Jalan cite tak meleret and sampai gitu sama mcm dlm twitter
Org sebelah iols laki heols siap tertido berdengkur kejap

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 12:21 AM | Show all posts
Tapi vibes kampung tu hutan begitu bagi iols seram yach!
Mmg tak lah iols nak pegi praktikal dekat tmpt mcm tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-3-2023 06:17 PM GMT+8 , Processed in 0.117356 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list