CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 1664|Reply: 8

[Tempatan] Kerajaan2 Dunia Sedang Cipta Matawang Kripto.

  [Copy link]
Post time 22-4-2022 03:18 AM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 22-4-2022 05:51 AM

Tak semestinya Bitcoin/ ether/ doge. Tapi matawang digital berasaskan teknologi digital oleh kerajaan sesebuah negara. Malaysia ada tak?




Bahamas dah wujudkan Sand Dollar.
Nigeria dah ada eNira.
China e-yuan
Sweden sedang uji e-Krona
USA sedang buat (dalam kajian)..
Euro..
Russia.. dah siap uji antara dua bank.
India "digital rupee" dijangka 2022/2023
Mexico dijangka 2024



Sebab (dihebahkan)?
Nak pertingkatkan keupayaan tukaran/ pemindahan wang pukal antara institusi merentasi sempadan (forex).

Dan (diam-diam)..
Data. Kuasa. Kalau cash celah bantal kerajaan tak mampu kawal. Tapi dengan matawang kripto.. 24h kerajaan boleh pantau/ kawal. Duit sepatutnya hak mutlak individu/ kumpulan tapi sekarang tidak lagi. Bank sendiri pun boleh jadi wujud/ tak wujud dah.
- Senang pantau pergerakan matawang.
- Senang laksanakan undang-undang kewangan.

Kesan -(ve)
eg: GoFundMe dan TB Bank (atas arahan kerajaan Canada) telah menyekat akaun dua individu yang menerima wang bagi tujuan menyokong protes pemandu trak di Kanada melawan sekatan pergerakan dibuat kerajaan semasa pandemik. Tak masuk mahkamah ke ape, sekat buta-buta macam tu je.

Update:
Kerajaan-kerajaan dari 87 negara seluruh dunia sedang menilai perlaksanaan platform CBDC (Bank pusat matawang kripto).

PS: Agaknya (Malaysia) Fahmi Reza akan jadi orang pertama duit "beku" dalam akaun.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2022 05:45 AM | Show all posts
tahukah anda dibawah cbdc anda akan ditakluk sepenuhnya
mereka bleh tentukan apa dimana bagaimana bila wang tersebut dibenarkan dibelanjakan
dan berkuasa freeze kewangan dan hidup anda bagaikan neraka dunia
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 08:50 AM | Show all posts
Harap Malaysia ada mata wang digital tersendiri.. Lepas Malaysia adanya mata wang digital sendiri, boleh la bangunkan tapak web mining tersendiri untuk ditukar dengan duit betul melalui pengeluaran terus ke akaun bank..
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2022 11:03 AM | Show all posts
hahaha scammer,pengedar dadah semua aktiviti gelap suka la duit digital ni.... xde nilai pun sebenar nye.... bg satu pusat kawal... sape kawal pusat tu? abisla jahanam negara.... nabi dah kata simpan emas sebenar utk akhir zaman ni..... korang degil.... lantak koranglah.... bye
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2022 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini semua Conspiracy fear mongering.

Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2022 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
PHcoin tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2022 01:53 AM From the mobile phone | Show all posts
zonan4 replied at 14-6-2022 11:03 AM
hahaha scammer,pengedar dadah semua aktiviti gelap suka la duit digital ni.... xde nilai pun sebenar ...

Aku stujuk nihhh
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2022 07:53 AM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 14-6-2022 10:26 PM
PHcoin tersenyum sinis

Khalid Samad tersenyum sinis
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-7-2022 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Entahlah dekkkk…. Even now pun akak dah terasa macam ada entiti besar cuba nak kawal satu dunia dekkk, dan entiti tu bukanlah tuhan dekkk…..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 01:41 AM GMT+8 , Processed in 0.088685 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list