CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 953|Reply: 26

Elderly Care

[Copy link]
Post time 7-3-2022 04:42 PM | Show all posts |Read mode
Edited by dellashrill at 7-3-2022 04:49 PM

Hi guys,

just nak tanya macam mana anda jaga parent yang dah tua?

Sama ada parent stay kat kampung, duduk dengan adik or other siblings?

my situation:-

abah (81 Y) - Bekas pesakit strok. pada tahun 2015 dan 2016 di serang strok.

                    alhamdulillah, masih sihat dan boleh berjalan sehingga hari ini.

                    selain bekas pesakit strok, abah ada kencing manis, gout dan darah tinggi.

                    pemakanan ubat- sangat compliance.

mak (74 Y)- Patient Parkinson dan Vertigo sejak 2021 (masih boleh uruskan diri sendiri cuma kuderat dah tak sekuat dulu)

                   selain dari dua penyakit di atas, mak ada darah tinggi.

                   pemakanan ubat- sangat compliance.







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 7-3-2022 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
wow! semoga TT dipermudahkan... i am sure bukan mudah jaga org tua.. kalau masih sihat alhamdulillah.. hopefully tidak ada yg sukar.. u kena google banyak info info... ada jugak private nurses yg boleh advice on medical and treatment and so on. All I can say.. semoga TT always happy with ur parents.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2022 08:52 PM | Show all posts
Kesian kat my parent sejak mak kene parkinson ni. doktor tak bagi mereka tinggal berdua lagi. almost 2 tahun mereka pindah randah duduk rumah akak kat shah alam, then pindah perak duduk dekat adik bongsu.

since I can work from home, boleh monitor mereka 24 jam, I amik keputusan untuk jaga parent.

banyak benda lagi nak kene belajar sebab penyakit diorang tak sama. kat malaysia tak ada sangat group parkinson, so I join group luar negara.

yang ayah tak susah sebab dah tahu cara nak handle.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2022 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
dellashrill replied at 7-3-2022 08:52 PM
Kesian kat my parent sejak mak kene parkinson ni. doktor tak bagi mereka tinggal berdua lagi. almost ...

oh ya.... hmmm true kat sini parkinson ni jarang di bawa bincang.. sedangkan i think ramai warga tua kat sini hidapi ni... decision yg sukar tu... so actually apa yg u kena jaga ya? makan minum or lain lain?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2022 09:07 PM | Show all posts
adila39 replied at 7-3-2022 09:03 PM
oh ya.... hmmm true kat sini parkinson ni jarang di bawa bincang.. sedangkan i think ramai warga t ...

buat masa sekarang, kerja saya senang je since diorg boleh urus diri sendiri macam mandi, makan, tgk tv, solat semua tu.

prepare breakfast, lunch and dinner, then layan parent makan.

make sure diorg makan ubat, kalau ubat takde belikan or bawa pergi klinik if tak sihat.

ada appoinment Doktor, bawa jumpa.

macam mana masa kita kecil diorang jaga kita, macam tu la saya jaga parent saya.


Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2022 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
dellashrill replied at 7-3-2022 09:07 PM
buat masa sekarang, kerja saya senang je since diorg boleh urus diri sendiri macam mandi, makan, t ...

ohh... kalau i pun lebih kurang la.. cuma my parents masih sihat, boleh drive and masak.. so i yg banyak take advantage... but somehow i still kena spend time dgn depa.. like if nak kemana mana kena bawa, nak makan makan ke benda gitula... teman berbual mak and my dad pulak jenis suka ceramah so my job is to listen hahahha even kalau boleh xnak dgr hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2022 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
dellashrill replied at 7-3-2022 09:07 PM
buat masa sekarang, kerja saya senang je since diorg boleh urus diri sendiri macam mandi, makan, t ...

but i think u did very well... hope u get all the details u need tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2022 10:31 PM | Show all posts
mula2, pasal complaince dengan ubat:
sebab depa have good compliance, jadi mereka in good helath, cuma ada background past medical history lah.
pastikan mereka terus compliant dgn medicines mereka, dan ini akan kekalkan health mereka
sy syorkan mereka ambil Vit D harian eg 25microgram atau 800 IU
ini over the counter, tidak perlu KKM
jgn beli yg mahal2 yg spesel2
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 7-3-2022 10:37 PM | Show all posts
dalam context org kita, duduk dgn family sgt bagus kerana penjagaan nya adalah ikhlas
juga org tua merasa hidup bersama kids depa
mudah jumpa cucu, mudah minta diurus itu ini

walaubagaimanapun, di waktu ini, kita semua laki bini bekerja maka susah sebenarnya nak devote time fully to parents
kena ada support lain


suatu keadaan yg tidak ada dalam context kita ialah retirement home dan nursing home ie rumah org2 tua
stigma nya lalah anak2 takmo jaga parents

disini, org tua awal2 lagi buat funds di hari tua mereka, umur 60s je dah cari rumah mana yg depa suka
dah simpan duit etc
ini kerana semua kelengkapan itu ada, dan byk around tempat tinggal mereka

mereka pon dah tua ingin berehat dan tidak mahu cucu2 bergelabut lari sana sini etc
juga dirumah org2 tua, mereka boleh geng dgn org2 lain dan bercerita kisah lama
yg alim, alim lah.. yg tak, tak lah
scenario ini asing bagi org kita


Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2022 10:38 PM | Show all posts
dellashrill replied at 7-3-2022 08:52 PM
Kesian kat my parent sejak mak kene parkinson ni. doktor tak bagi mereka tinggal berdua lagi. almost ...

alhamdulillah, mulia tau jaga parents
sgt byk ayat2 Quran dan hadith RSAW pasal ini

dan sgt byk rahmah dan rezeki pada kita
awak beruntung
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2022 10:41 PM | Show all posts
ipes2 replied at 7-3-2022 10:31 PM
mula2, pasal complaince dengan ubat:
sebab depa have good compliance, jadi mereka in good helath, cu ...

tq dr ipes. Will add Vit D lepas ni.

I amik Vit D 25000 iu utk sebulan sekali.

lepas ni akan beli utk parents pula.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2022 10:51 PM | Show all posts
dellashrill replied at 7-3-2022 10:41 PM
tq dr ipes. Will add Vit D lepas ni.

I amik Vit D 25000 iu utk sebulan sekali.

so, vit d jika kita rendah, kita buat begini:
ambil 20000IU kali kali seminggu utk 7 minggu
lepas tu tukar kepada 800IU daily
ini adalah kerana, utk mengelak dari penyakit Hypervitaminosis D ie dimana seseorang itu byk sgt Vit D nya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-3-2022 10:07 AM | Show all posts
ipes2 replied at 7-3-2022 10:51 PM
so, vit d jika kita rendah, kita buat begini:
ambil 20000IU kali kali seminggu utk 7 minggu
lepas  ...

baik doktor. akan ikut saranan doktor.

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2022 10:46 AM | Show all posts
dellashrill replied at 7-3-2022 08:52 PM
Kesian kat my parent sejak mak kene parkinson ni. doktor tak bagi mereka tinggal berdua lagi. almost ...

Morning dell,

Bila u free sharela apa tu parkinson. I rasa ramai tak tau parents depa ada masalah ni if tak pernah diagnosed. Im sure sangat deperessing utk parents kita yang lalui fasa ni.

Challengging ni to deal with. But am sure u ada support system yang kuat kan? like family members yang lain. If u dont mind sharing kenapa ya parents kena diasingkan?
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2022 10:51 AM | Show all posts
ipes2 replied at 7-3-2022 10:37 PM
dalam context org kita, duduk dgn family sgt bagus kerana penjagaan nya adalah ikhlas
juga org tua m ...

i quite agree on this, bukan diletakkan kat rumah org tua tu and lepas tangan bulat bulat..cuma ye la kalau kat sini kena make sure if parents to faham dan ok dengan idea tu. Sebab stigma letak dirumah org tua still maknanya anak anak abandoned the parents.

i tak sure if kat sini ada rumah org tua yang modern atau dalam istilah bukan mcm yg kita selalu lihat tu, maybe dah ada i je tak tau...i tak pasti jika yang eksklusive ni dah meluas kat sini..ada tapi sangat mahal. Kalau ada pun depa x ketengahkan as old folks house but something else..like rehabilitation center la...so actually untuk della, ni a big opppurtunity jugak if she really into this as businesses

if for me pun i sangat skeptical perhaps akan ramai yang tak agree....but untuk fasa generation yg dah mula anak tak ramai ni...i rasa dah kena ada in their retirement plan dah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-3-2022 12:30 PM | Show all posts
adila39 replied at 8-3-2022 10:51 AM
i quite agree on this, bukan diletakkan kat rumah org tua tu and lepas tangan bulat bulat..cuma ye ...

yup, kita kene ubah mind set anak akan jaga kita masa tua nanti.
sebab tu I tengah explore this market.

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 8-3-2022 10:02 PM | Show all posts
Alhamdulillah .. i pun jaga both my parents till their last breath. itu rezeki yg Allah bagi .. tak semua org ada peluang mcm ni.

percaya lah, kalau kita buat dgn ikhlas, Allah permudahkan segala urusan kita & murahkan rezeki dalam pelbagai bentuk.

one thing i realized, masa bawa arwah my mum, i akan sentiasa dpt parking di tempat yg org kata impossible utk dpt parking dalam short period of time.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-3-2022 10:32 PM | Show all posts
airisa replied at 8-3-2022 10:02 PM
Alhamdulillah .. i pun jaga both my parents till their last breath. itu rezeki yg Allah bagi .. tak  ...

alhamdulillah.

I pun nampak rezeki I sentiasa melimpah-limpah walaupun I tak ada gaji tetap.

Since I nak jaga my parent, I minta permission dari husband untuk pindah landed untuk mudah jaga parent and stay near all my siblings.

I ada another 4 sibling yang stay berdekatan di Shah Alam. So, I move near them.


So, my parent tak rasa sunyi jauh dari anak-anak.

sarapan pagi kalau abang no 3 hantar, atau kak sulung hantar lunch if I tak available untuk masak or tapau makanan.

I siap cakap dengan my siblings, anggap jer rumah ni as rumah mak abah. so, if I nak pergi some where, diorang boleh stay sini jaga parent walaupun rumah diorg sekangkang kera je.


weekend cucu atau cicit datang melawat. so, mereka always happy.

apapun, happiness is important. jangan rasa kita jaga parent kita terbeban. kita kene welcome diorang untuk duduk bersama.

Pasangan kita pun perlu berpemikiran yang sama. Parent husband kita layan macam parent kita, parent kita husband layan macam parent dia.

in sya Allah, both parties akan bahagia. Barulah rumahtangga menjadi mawaddah, sakinah dan ya rahmah.



Why I nak buka elderly care, I nak other elderly dapat rasa hapiness like my parent when anak-anak tak dapat nak jaga ketika hari bekerja. weekend anak-anak nak lepak dengan parent diorang, silakan.





Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2022 10:59 PM | Show all posts
dellashrill replied at 8-3-2022 10:07 AM
baik doktor. akan ikut saranan doktor.

kali kali seminggu = 2 kali seminggu*
typo tu della
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2022 11:01 PM | Show all posts
airisa replied at 8-3-2022 10:02 PM
Alhamdulillah .. i pun jaga both my parents till their last breath. itu rezeki yg Allah bagi .. tak  ...

ya, sgt beruntung awak
dan paling utama ialah awak sudah mendapat keredhaan mereka
mereka sedar bahawa susah nak jaga mereka, dan awak bertahan juga sehingga mereka passed away
so, awak sentiasa dalam kerahmatan Allah, alhamdulillah
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 02:28 PM GMT+8 , Processed in 0.209369 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list