CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 32750|Reply: 619

[Dunia] Rusia Serang Ukraine: Bandar Kherson Ditawan Rusia

  [Copy link]
Post time 24-2-2022 11:57 AM | Show all posts |Read mode
Edited by plywood at 3-3-2022 04:36 PM

The Russian President told Ukrainian service members to 'lay down their arms and go home' as he declared war on Ukraine in an early morning address to the nation.


Putin said Russia could not exist with a 'constant threat emanating from the territory of Ukraine' as he said clashes between Russian and Ukrainian solders was 'inevitable'.

Within minutes of his public address, explosions could be heard in the capital city of Kiev as well as the city of Kramatorsk in central Ukraine and Odessa in the south.
Putin told Russians: 'I have decided to conduct a special military operation. Russia cannot exist with a constant threat emanating from the territory of Ukraine.

'You and I have been left with no opportunity to protect our people other than the one we use today.'
It comes after explosions were heard near the Ukrainian port city of Mariupol, as fears mounted that shelling is underway.
Residents in the city, which is located in south eastern Ukraine, have been woken up at 3.30am this morning by blasts 30 miles from the Russian border.
Video footage appeared to show clouds of smoke rising up into the night sky near Mariupol, but it was unconfirmed whether it was as a result of shelling.


Comments

Sila ubah tajuk thread kepada tajuk yang lebih relevan dalam kadar segera.  Post time 24-2-2022 03:48 PM

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 24-2-2022 12:00 PM | Show all posts


Footage shows smoke supposedly rising on the skyline after the blasts were heard near Mariupol, eastern Ukraine
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2022 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Sapa yang pircaya sangat dalam tered lepas si Puting kau ni tak minat perang? Ha? Ha?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2022 12:02 PM | Show all posts


Putin has recognised two areas in eastern Ukraine as independent and authorised Russian troops to go in on 'peacekeeping' missions. Rebels already hold part of that territory (in red) but Putin has recognised a much-wider region (yellow) amid fears he will now try to seize it. There are also fears he is preparing to attack Kharkiv in Ukraine (green) after massing forces nearby
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2022 12:03 PM | Show all posts
Alhamdulillah,doa rakyat Malaysia untuk perang telah termakbul
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2022 12:03 PM | Show all posts
Google translate

Presiden Rusia memberitahu anggota perkhidmatan Ukraine untuk 'meletakkan senjata mereka dan pulang ke rumah' ketika beliau mengisytiharkan perang ke atas Ukraine dalam ucapan awal pagi kepada negara itu.

Putin berkata Rusia tidak boleh wujud dengan 'ancaman berterusan yang berpunca dari wilayah Ukraine' kerana dia berkata pertempuran antara askar Rusia dan Ukraine adalah 'tidak dapat dielakkan'.

Dalam beberapa minit selepas ucapan awamnya, letupan boleh didengari di ibu kota Kiev serta bandar Kramatorsk di tengah Ukraine dan Odessa di selatan.

Putin memberitahu Rusia: 'Saya telah memutuskan untuk menjalankan operasi ketenteraan khas. Rusia tidak boleh wujud dengan ancaman berterusan yang berpunca dari wilayah Ukraine.

'Anda dan saya tidak mempunyai peluang untuk melindungi rakyat kita selain daripada yang kita gunakan hari ini.'
Ia berlaku selepas letupan kedengaran berhampiran bandar pelabuhan Mariupol, Ukraine, ketika kebimbangan semakin meningkat bahawa tembakan sedang berlaku.

Penduduk di bandar itu, yang terletak di tenggara Ukraine, telah dikejutkan pada pukul 3.30 pagi ini oleh letupan 30 batu dari sempadan Rusia.

Rakaman video kelihatan menunjukkan kepulan asap naik ke langit malam berhampiran Mariupol, tetapi tidak dapat dipastikan sama ada ia adalah akibat daripada tembakan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-2-2022 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Kata x nak perang...ah sudah.. kena wat prep balik ni..permulaan ww3
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2022 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada yang kata putin menang tanpa tabur peluru.... Hahahahaha
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-2-2022 12:06 PM | Show all posts
Putin perlu bertindak segera. Jika Ukraine sudah join NATO, sudah terlewat buat Russia.

ingat Putin lembik macam pemimpin Malaysia? tanah pun tergadai macam Pulau batu Puteh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2022 12:07 PM | Show all posts


Russia announces military operations in Ukraine as tensions mount to their climax



Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2022 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Elokla...terhapus ramai lagi manusia dimukabumi ni dlm waktu covid ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2022 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
shamsadis replied at 24-2-2022 12:06 PM
Putin perlu bertindak segera. Jika Ukraine sudah join NATO, sudah terlewat buat Russia.

ingat Putin ...

Bukan dia di barisan depan dlm berperang punnn
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2022 12:10 PM | Show all posts

Ukraine President Zelensky warns of major war in Europe: '200,000 Russian troops at the border'




Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2022 12:11 PM | Show all posts

Emergency UNSC meeting on Ukraine: Security Council to vote on a resolution condemning Russia


Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2022 12:12 PM | Show all posts
shamsadis replied at 24-2-2022 04:06 AM
Putin perlu bertindak segera. Jika Ukraine sudah join NATO, sudah terlewat buat Russia.

ingat Putin ...

Bukan tergadai la ngok. Terlepas peluang untuk diperolehi semula angkara mahathir pondan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2022 12:16 PM | Show all posts
BREAKING: Russia invades Ukraine -- Putin announces 'military operation' | LiveNOW from FOX


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-2-2022 12:17 PM | Show all posts
tulis situ military operations..masih considered war ke hapa..
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2022 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak tahu nak side mana, sebab mungkin betul russia pun terancam dengan ancaman ukraine. Dulu pesawat MH17 pun sewena wena je kena tembak. Perang yang tak dapat di elak ala2 timur tengah gittew.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2022 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 24-2-2022 12:08 PM
Elokla...terhapus ramai lagi manusia dimukabumi ni dlm waktu covid ni

Kann.betul tu.....dah la sumber bumi makin berkurangan.
Eloklah ramai2 mati..bleh jimat sumber2 bumi utk generasi akan datang dan juga dpt menyelamatkan hutan2 drpd diteroka dan dibalak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2022 12:21 PM | Show all posts
Amaran mengerikan Putin kepada Barat: 'Kepada sesiapa sahaja yang akan mempertimbangkan campur tangan dari luar - jika anda berbuat demikian, anda akan menghadapi akibat yang lebih besar daripada apa-apa yang anda hadapi dalam sejarah'

Presiden Rusia Vladimir Putin mengisytiharkan perang ke atas Ukraine dan memberi amaran mengerikan kepada sekutunya di Barat dalam ucapan awal pagi Khamis di Moscow.

Letupan kedengaran di Kiev, ibu negara Ukraine, ketika Putin mengumumkan bahawa Rusia melancarkan serangan ketenteraan ke atas Ukraine.

'Kepada sesiapa sahaja yang akan mempertimbangkan campur tangan dari luar - jika anda berbuat demikian, anda akan menghadapi akibat yang lebih besar daripada apa-apa yang pernah anda hadapi dalam sejarah,' katanya dalam siaran televisyen sekitar 6 pagi waktu Moscow.

Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu baru sahaja mengadakan mesyuarat tergempar malam Rabu. Awal hari Rabu, pegawai Eropah dan A.S. bergegas untuk meletakkan lebih banyak sekatan ekonomi ke atas Rusia sebagai tindak balas kepada penempatan tenteranya ke timur Ukraine.




Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-6-2024 09:56 AM GMT+8 , Processed in 0.080631 second(s), 52 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list