CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 2265|Reply: 32

Netizen Banding Gaji Lee Zii Jia Dengan Pemain Bola Sepak Malaysia Yang Jauh Lebih Banyak

  [Copy link]
Post time 26-1-2022 02:46 PM | Show all posts |Read mode







Pasti semua tahu karier sebagai pemain bola sepak profesional sememangnya "masyuk" kerana gaji bulanan yang ditawarkan kepada pemain agak tinggi.


Di negara kita majoriti pemain bola sepak menerima gaji lima angka dan ada juga pendapatan sehingga enam angka sebulan.


Namun, pendedahan mengenai bayaran gaji yang diterima atlet badminton perseorangan negara telah dipertikaikan oleh segelintir netizen kerana mereka beranggapan ianya terlalu sedikit jika dibandingkan dengan pencapaian yang pernah digapai olehnya sebelum ini.


Seorang pengguna Twitter memuat naik keratan berita yang memaparkan gaji pemain bola sepak tempatan dan membandingkan dengan gaji yang diperoleh Lee Zii Jia.






Difahamkan, gaji Lee Zii Jia sebagai seorang atlet badminton hanyalah sebanyak RM8,000 sebulan manakala bintang bola sepak pula dibayar puluhan ribu sebulan!


Jesteru, ramai mempersoalkan keperluan membayar gaji sebanyak itu terutamanya kepada pemain bola yang diimport dari negara luar yang mencecah ratusan ribu sebulan.


Manakala Lee Zii Jia yang pernah memasuki piala dunia tidak dibayar harga sepatutnya bagi seorang pemain bertaraf dunia. Malah ada juga menganggap pemain badminton lain pula mungkin dibayar lebih rendah daripada sepatutnya.


“Gaji pemain bola di Malaysia semua tinggi-tinggi, tapi taraf permainan masih di tahap rendah. Satu pembaziran.” tulis seorang netizen.


"atutlah jarang nampak muka footballer kat billboard promote water purifier. Gaji mcm CEO". tulis Shih-Li Kow.


“Bergantung pada kelab bola masing-masing. Ada yang sampai cecah RM250k, kalau kelab tu kayalah.” komen @AfiqUmar pula.



  




Terdahulu, konflik antara Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan pemain badminton perseorangan negara, Lee Zii Jia akhirnya bertemu jalan penyelesaian apabila Presiden BAM (Norza Zakaria) dilaporkan telah ‘merestui’ keputusan pemain itu yang ingin bergerak secara profesional. - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-1-2022 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Cina kalau tolak Persatuan...maksudnya pentadbiran Persatuan tu problem.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Gaji mahai2 main tahap estet..kaki bangku..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 02:55 PM | Show all posts
gaji 8k? gaji mp menteri2 lagi banyak padahal atlet yang main worldchampion ni bukan ramai pun..lagi la harumkan nama negara.patut bayar lagi tinggi gaji menteri
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Skuau at 26-1-2022 03:00 PM

adakah perbandingan ini dibuat secara adil...memandangan...'struktur & organisasi'...kedua-dua sukan ini berbeza...CONTOH(sahaja)...BAM vs JDT???Canna korang buat perbandingannya kat sini???
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 03:06 PM | Show all posts
Skuau replied at 26-1-2022 02:57 PM
adakah perbandingan ini dibuat secara adil...memandangan...'struktur & organisasi'...kedua-dua sukan ...


perbandingan dari ummah twitter yg tahu nak ngepost status je pun.. sah2 la dua sukan ni berbeza dari segenap sudut populariti semua.


Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 03:07 PM | Show all posts
tapi kalau betul 8k memang tak patutlah..aku pun ingat paling kurang belas2 ribu..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 03:24 PM | Show all posts
biarlah gaji LZJ ditanggung oleh sponsorship pula..duit dari BAM boleh nurture lebih ramai budak baru..lagipun LZJ main pakai bendera Malaysia juga..bukan dia tukar bendera pun..masa nak pilih nama wakil malaysia, based on ranking je la nanti..

tapi harap2 dua nama yg naik sebelum ni eloklah disiasat..buat mcm indonesia, ex player main peranan jaga persatuan..kurangkan orang bisnes/luar jaga persatuan..tgk mcm denmark, ex player dah terajui BWF...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-1-2022 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat dulu kalah lawan UAE 10-0.
Kalau kat negara lain habih kena report pasal rasuah.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 03:35 PM | Show all posts
memang tak logik la 8k. wakil malaysia tu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 04:08 PM | Show all posts
Mana sama. Bola profesional. Klab byr gaji.
LZJ amatur, persatuan byr elaun. Prize money share between BAM and player
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 04:15 PM | Show all posts
matseh replied at 26-1-2022 04:08 PM
Mana sama. Bola profesional. Klab byr gaji.
LZJ amatur, persatuan byr elaun. Prize money share betwe ...

BAM guna duit rakyat, nanti kalau BAM banyak guna duit rakyat utk bayar pemain, nanti rakyat bising...
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 04:25 PM | Show all posts
gaji pemain bola yg tak pernah masuk piala dunia tu pun jauh lagi banyak


ouch...




Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 26-1-2022 04:25 PM
ouch...

ko kena tepek video..perbandingan(harta) 3 Abdul tu...
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 04:31 PM From the mobile phone | Show all posts
keane.somewhere replied at 26-1-2022 02:48 PM
Cina kalau tolak Persatuan...maksudnya pentadbiran Persatuan tu problem.

Khuensss. Tu pun ada netisen ckp lzj ni x bersyukur
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 26-1-2022 04:25 PM
ouch...

Quote tu kena kasi sebesar alam sis. Pehtu tambah menang pun takat liga kampung pprt jahhh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-1-2022 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Masalahnya persatuab bam tu ramai cina. Presiden je melayu. So nak cakap cina tak puashati ngan cina ke
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 05:06 PM | Show all posts
kesiannye..gaji LZJ ni setanding gaji budak main liga primier dan piala belia Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 06:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Itu yg dia jadi ambassador merata2 brand tu xdak bayar gaji ka? Laku gak LZJ ni duta brand2 besaq gak .bukan cikak
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2022 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia popular dalam arena bolasepak di peringkat dunia ke nak bayar gaji mahal?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-8-2022 07:45 PM GMT+8 , Processed in 1.737644 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list