CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 125|Reply: 0

[Pulau Pinang] Pembakaran terbuka, pemilik premis dikompaun RM4,000

[Copy link]
Post time 11-1-2022 11:32 AM | Show all posts |Read mode
Pembakaran terbuka, pemilik premis dikompaun RM4,000

Nur Izzati Mohamad - Januari 11, 2022 @ 9:23ambhnews@bh.com.my
Premis kitar semula melakukan pembakaran terbuka di Juru Estate, Bukit Mertajam. - Foto ihsan JAS Pulau PinangBUKIT MERTAJAM: Jabatan Alam Sekitar (JAS) Pulau Pinang mengeluarkan kompaun RM4,000 ke atas sebuah premis yang menjalankan perniagaan kitar semula kayu palet terpakai di Juru Estate, di sini, semalam.

Pengarah JAS negeri, Sharifah Zakiah Syed Sahab, berkata kompaun itu dikeluarkan apabila premis berkenaan didapati melakukan pembakaran terbuka ke atas kayu palet yang dihantar ke premis terbabit sebelum dilupuskan.

Berikutan itu, katanya premis berkenaan didapati melakukan kesalahan mengikut Seksyen 29A Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974.

"JAS negeri turun melakukan siasatan ke atas premis itu berdasarkan maklumat orang awam.

"Siasatan oleh pegawai JAS mendapati aduan diterima berasas dan kompaun RM4,000 dikeluarkan atas kesalahan itu," katanya dalam kenyataan hari ini.

Jelasnya, syarikat yang menghantar kayu palet untuk kitar semula digesa memeriksa premis penerima bagi memastikan bahan yang dihantar boleh dikitar semula dan bukan dilupuskan secara pembakaran terbuka.

"Pihak JAS memandang serius isu pembakaran terbuka dan tindakan yang lebih tegas akan dikenakan kepada mana-mana pihak yang melakukan kesalahan sama.

"JAS negeri juga telah mengaktifkan beberapa pasukan rondaan selepas waktu bekerja bagi mencegah pencemaran dan pembakaran terbuka," katanya.

Tegasnya, sebarang kesalahan akan diambil tindakan sewajarnya iaitu kompaun atau tindakan mahkamah dengan denda maksimum RM500,000.

"Orang awam yang mempunyai aduan atau maklumat berkaitan pencemaran alam sekitar yang tertakluk kepada bidang JAS boleh dikemukakan melalui saluran talian bebas tol 1-800-88-2727 atau laman sesawang e-aduan di pautan https://eaduan.doe.gov.my/.

"Aduan pembakaran terbuka di sekitar kawasan perumahan boleh juga dilaporkan kepada pihak berkuasa tempatan," katanya.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-5-2022 12:12 AM GMT+8 , Processed in 0.080780 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list