CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: lurkingaround

[Tempatan] Ada risiko jangka panjang mRNA Covid-19 vaksin.?

  [Copy link]
Post time 3-12-2021 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 3-12-2021 09:50 AM
Dwdrum replied at 3-12-2021 09:01 AM
Ada experts depa study mrna.. Mrna medicine lebih decade....kim better u study lagi.. pakar di mal ...


lipid nanoparticle-formulated mRNA vaccines coding for the SARS-CoV-2 full-length spike protein have shown the highest level of evidence according to the efficacy and safety profile in clinical trials, being therefore authorized and recommended for use in the United States and Europe.

Dia sequence spike protein kat virus C19 tu
C19 kan banyak spikes. The S protein
Lipid ni komponen membran. So dia guna lipid nanopartile to transport mrna ke dalam sel untuk buat protein. As delivery system to transport nucleic acid based drugs
Pakai benign tumor tu tak jumpa kat mana

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 3-12-2021 09:21 AM
@Dwdrum @KIM.K

apa korang leter ni .. langsung akak tak faham

Ayah iols kalau demam pun gigil
Kuat booster shot ni
Tak silap reaksi white boold cell
Iols tak baca lak sebab dia. Maybe forumer lain tau
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 09:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 3-12-2021 09:48 AM
KIM.K replied at 3-12-2021 09:30 AM
lipid nanoparticle-formulated mRNA vaccines coding for the SARS-CoV-2 full-length spike protein ha ...


Bila dia sequence spike protein coronavirus, maknanya dia nak emulate same structure, tipu reseptor ACE2 menyamar C19.

C19 spike protein sangat cenderung bind dgn ACE2 berpuluh2 kali berbanding virus corona lain. Jadi saintis tiru spike ni untuk struktur vaksin yg dicipta. Ini yang dwdrum sebut as molecular mimicry

So pakai lipid sebagai membrane vaksin sahaja. Pasal virus dengan sel pun ada membrane lipid. Kena ada membran.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
jas7512 replied at 3-12-2021 07:27 AM
I pun cucuk pfizer ...dua2 kali cucuk x demam apa..alhamdulillah...cuma pas dos ke2..lepas pkl 9 mlm ...

Ni pasal booster....booster ni lain....
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Simunggu replied at 3-12-2021 08:32 AM
mcm kesan long covid juga ni...

Bahaya tu.....
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 12:05 PM | Show all posts
mcm2 kesan pengambilan booster pfizer ni eekk..bos i teruk naik bintik2 merah kat badan..tpt cuk bengkak and sakit dada oiii..terus x masuk opissss...
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
lurkingaround replied at 2-12-2021 09:51 PM
.
Kalau boleh, sila maklum balas di tred ini selepas 4 atau 5 tahun sama-ada kena penyakit jantung ...

harap2 hidup lagi la lps 5 thn nanti..boleh akak jd testimoni kt sini ????

yg ni yg saintis takut, long term effect due to spike protein production..no off button
ni yg akak faham la
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
si hitam nk masukkan booster jab utk syarat vaksin lengkap pulak..semak la hitam ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
akak nk tanya soalan marhein ni..
kandungan booster ni tak sama dgn vaksin dos 1 & 2 kan?
dari segi apa yg beza?
mRNA ambil dr mutated virus, varian beta &
delta ke?
harap ada yg jawab sbb malas nk gugel
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 01:46 PM | Show all posts
KIM.K replied at 3-12-2021 09:44 AM
Bila dia sequence spike protein coronavirus, maknanya dia nak emulate same structure, tipu resepto ...

.. so
OK ke tak OK vaksin mRNA ni atau vaksin2 lain?

atau ...

ibarat orang mega obese potong perut
risiko tinggi
tapi lagi risiko kalau terus mega obese

macam mana Kim?
You doktor atau researcher dlm bidang virology ni?
bagus lah u menulis ...like an expert in this field ...
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 3-12-2021 01:46 PM
.. so
OK ke tak OK vaksin mRNA ni atau vaksin2 lain?


Ni someone kena kupas pulak
Signaling dan stuktur vaksin.

Tadi iols kupas virus
Belum masuk vaksin
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 3-12-2021 02:42 PM
shy79 replied at 3-12-2021 12:36 PM
akak nk tanya soalan marhein ni..
kandungan booster ni tak sama dgn vaksin dos 1 & 2 kan?
dari segi ...


1) Tak sama. Hetelogoues booster shots different from vacc previously administered

Vaccine Selection Technical Working Group chairperson Dr P Kalaiarasu said the Pfizer vaccine is the ‘default’ vaccine for Malaysia’s Covid-19 booster shot rollout, even for those who previously received other vaccines.

This is based on data from Thailand and Chile showing heterologous vaccination with the Pfizer shot elicits a robust and more protective immune response against Covid-19.

Nevertheless, Kalaiarasu said last Friday that Sinovac and AstraZeneca vaccines will still be available as booster shots for people who previously received those vaccines, once approved by drug regulators.

2) Dia kata manusia boleh tolerate je brand or teknik prepare vaksin yg berbeza

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34671773/

Conclusion: Homologous and heterologous booster vaccinations were well-tolerated and immunogenic in adults who completed a primary Covid-19 vaccine regimen at least 12 weeks earlier.

3) Heterologous maknanya kandungan booster bukan amik dari sumber vaksin yg sama. Dia prepare guna sumber lain
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 3-12-2021 02:40 PM
1) Tak sama. Hetelogoues booster shots different from vacc previously administered

Vaccine Select ...

kim,  you silap reply ni..
forumer lain yg tanya pasal campur2 vaksin ni..
akak faham je pasal heterologous vaksin ni..
yg akak tanya kandungan booster pfizer ni sama tak dgn vaksin pfizer utk 1& 2nd dose dulu..
beza dr segi apa? sources of mRNA nya ke or doses ke or any other ingredients?

btw tq for your sharing about mRNA & viruses
boleh la faham sikit2..
akak pun minat biomollecular science ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
shy79 replied at 3-12-2021 04:11 PM
kim,  you silap reply ni..
forumer lain yg tanya pasal campur2 vaksin ni..
akak faham je pasal het ...

Bukan silap reply but you tak clear lagi maksud heterologous tu
Heterolog merujuk pada struktur molekular dia berbeza. Struktur terbitan yg sama panggil homolog
So swipe2 different vaccines ni adopt jugak term heterologous prime-boost tu

Dos 1 dan dos 2 pfizer tu homologous struktur molekul asas dia sama
Pfizer booster ni struktur molekul berbeza (heterologous) compare to dos 1 and 2 pfizer. Kalau sama tiga2 structural integrity baik mention homolog pfizer je

Beza booster pada (1) sumber dia sintesis mrna dan (2) mrna sequence tu tak homologous langsung dengan dos 1 dan 2 pfizer. Ubat baru. Bukan terbitan/derivatives.
Ni pun i dah ulang dua kali

Pfizer dah announced booster dia heterologous
Sino tak silap booster homolog dgn dos 1 dan 2 dia



Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Dos booster ni ada jenis homolog.
Maknanya kalau sinokepam kata dos booster kami homolog
Maka dia ubah2 sikit molekul tapi masih struktur asas yg sama dengan vaksin sinokepam dos 1 dan 2 = homolog
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 3-12-2021 05:12 PM
Bukan silap reply but you tak clear lagi maksud heterologous tu
Heterolog merujuk pada struktur mo ...

ok yg ni baru i phm..beza dr segi structural molecular nya
orait tq for info
sat lagi baru nk gugel pasal pfizer booster ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
shy79 replied at 3-12-2021 05:34 PM
ok yg ni baru i phm..beza dr segi structural molecular nya
orait tq for info
sat lagi baru nk gug ...

Betul la noh
Hehe iols tau sikit2 je
Ngajor tusyen kimia dulu

Mana2 tak betul kaka tego jelah
Ni pun duk double check
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-12-2021 06:43 PM | Show all posts
Edited by lurkingaround at 3-12-2021 10:11 PM
shy79 replied at 3-12-2021 12:36 PM
akak nk tanya soalan marhein ni..
kandungan booster ni tak sama dgn vaksin dos 1 & 2 kan?
dari segi ...

.
https://www.aljazeera.com/news/2 ... oll-for-nine-months - Germany reports highest daily COVID-19 death toll in nine months
The grim record comes as four fully vaccinated people in southern Germany test positive for the Omicron variant. / Jerman melaporkan jumlah kematian harian Covid-19 tertinggi dalam sembilan bulan
Rekod Grim datang sebagai empat orang yang penuh vaksin di Ujian Jerman Selatan yang positif untuk varian Omicron.
- 1 Dec 2021
.
Setakat ini, vaksin2 Covid lama yang dibuat dan dipasarkan dari Dec 2020 hingga sekarang hanya mencegah Covid Varian Alpha dan Beta =  tidak berapa berkesan untuk mencegah jangkitan Covid Varian Delta dan Omicron. Ini adalah seperti keberkesanan vaksin Influenza/Selsema bermusim. Olehitu, .......

https://www.newscientist.com/article/2299389-can-omicron-specific-vaccines-arrive-fast-enough-to-make-a-difference/ - Can omicron-specific vaccines arrive fast enough to make a difference?
Vaccine-makers are already adapting vaccines to fight the omicron coronavirus variant, but it will probably already have swept the world by the time these arrive / Bolehkah vaksin khusus alu datang cukup cepat untuk membuat perbezaan?
Pembuat vaksin sudah menyesuaikan vaksin untuk melawan varian koronavirus Omicron, tetapi mungkin sudah telah melanda dunia pada masa ini tiba
- 30 Nov 2021
.

https://www.webmd.com/lung/news/20200902/how-effective-is-the-flu-vaccine - How Effective is the Flu Vaccine? / Seberapa berkesan vaksin selesema?  - 2 Sep 2020
Because flu viruses mutate constantly and the vaccine wears off over time, you can’t get vaccinated once and expect to be covered for years, as you can with other diseases. The vaccine must be changed each year, in hopes of matching the ever-mutating viruses. And that’s been a challenge. On average, it’s been 40% effective, meaning it’s prevented illness 40% of the time. Since health officials started tracking it in 2003, effectiveness has varied from year to year, ranging from a low of 10% in 2004-05 to a high of 60% in 2010-11.
Oleh kerana virus selesema bermutasi secara berterusan dan kesan vaksin akan berkurangan dari masa ke masa, anda tidak boleh mendapatkan vaksin sekali dan mengharapkan untuk dilindungi selama bertahun-tahun, seperti yang anda boleh dengan penyakit lain. Vaksin mesti diubah setiap tahun, dengan harapan yang sepadan dengan virus yang sentiasa bermutasi. Dan itulah cabaran. Rata-rata, ia adalah 40% berkesan, bermakna ia menghalang penyakit 40% masa. Oleh kerana pegawai kesihatan mula mengesannya pada tahun 2003, keberkesanan telah bervariasi dari tahun ke tahun, mulai dari tahap rendah 10% pada tahun 2004-05 hingga tinggi 60% pada tahun 2010-11.
.
Rakyat macam telah kena kelentong oleh BIG Pharma dan kerajaan2 yang kurang-beri-kebebasan, spt Pfizer Inc dapat jual vaksin Covid mRNA  bernilai US$40 bilion setahun dan kerajaan2 ini sekarang boleh "track" hampir semua pergerakan Rakyat melalui app "contact-tracing" spt MySejahtera.
.


Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
lurkingaround replied at 3-12-2021 06:43 PM
.
https://www.aljazeera.com/news/2021/12/1/germany-reports-highest-daily-covid-19-death-toll-for-n ...

Antivacc sentiment ni bukan level2 aku nak hulur tengkuk
Abstract yang malap gelap tak bercahaya ni boleh la komen

Nak komen jujukan vaksin mrna tu, pastu nak menyokong bukti promortality isnt my league
Chuol ni lainlah API pun tak dikenalpasti


Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kosmo lapor Omicron takda duri
Takda spikes katanya macam virus C19 sebelum ni
Jadi antibodi kita tak kenal

Akbar oversea takda pula kata omicron takda spike
Just lapor ada banyak mutation di binding-site
Menyebabkan mudah masuk dalam sel
Maknanya sangat mudah berjangkit
Tak diketahui lg lebih dahsyat atau tak merbahaya omicron ni
Saintis baru nak kaji omicron dlm lab

https://www.kosmo.com.my/2021/12/01/omicron-varian-tidak-berduri-peningkan-saintis/

https://cchealth.org/press-releases/2021/1129-Omicron-Variant.php
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 11:39 PM GMT+8 , Processed in 0.079947 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list