CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: lurkingaround

[Tempatan] Ada risiko jangka panjang mRNA Covid-19 vaksin.?

  [Copy link]
 Author| Post time 3-12-2021 06:43 PM | Show all posts
Edited by lurkingaround at 3-12-2021 10:11 PM
shy79 replied at 3-12-2021 12:36 PM
akak nk tanya soalan marhein ni..
kandungan booster ni tak sama dgn vaksin dos 1 & 2 kan?
dari segi ...

.
https://www.aljazeera.com/news/2 ... oll-for-nine-months - Germany reports highest daily COVID-19 death toll in nine months
The grim record comes as four fully vaccinated people in southern Germany test positive for the Omicron variant. / Jerman melaporkan jumlah kematian harian Covid-19 tertinggi dalam sembilan bulan
Rekod Grim datang sebagai empat orang yang penuh vaksin di Ujian Jerman Selatan yang positif untuk varian Omicron.
- 1 Dec 2021
.
Setakat ini, vaksin2 Covid lama yang dibuat dan dipasarkan dari Dec 2020 hingga sekarang hanya mencegah Covid Varian Alpha dan Beta =  tidak berapa berkesan untuk mencegah jangkitan Covid Varian Delta dan Omicron. Ini adalah seperti keberkesanan vaksin Influenza/Selsema bermusim. Olehitu, .......

https://www.newscientist.com/article/2299389-can-omicron-specific-vaccines-arrive-fast-enough-to-make-a-difference/ - Can omicron-specific vaccines arrive fast enough to make a difference?
Vaccine-makers are already adapting vaccines to fight the omicron coronavirus variant, but it will probably already have swept the world by the time these arrive / Bolehkah vaksin khusus alu datang cukup cepat untuk membuat perbezaan?
Pembuat vaksin sudah menyesuaikan vaksin untuk melawan varian koronavirus Omicron, tetapi mungkin sudah telah melanda dunia pada masa ini tiba
- 30 Nov 2021
.

https://www.webmd.com/lung/news/20200902/how-effective-is-the-flu-vaccine - How Effective is the Flu Vaccine? / Seberapa berkesan vaksin selesema?  - 2 Sep 2020
Because flu viruses mutate constantly and the vaccine wears off over time, you can’t get vaccinated once and expect to be covered for years, as you can with other diseases. The vaccine must be changed each year, in hopes of matching the ever-mutating viruses. And that’s been a challenge. On average, it’s been 40% effective, meaning it’s prevented illness 40% of the time. Since health officials started tracking it in 2003, effectiveness has varied from year to year, ranging from a low of 10% in 2004-05 to a high of 60% in 2010-11.
Oleh kerana virus selesema bermutasi secara berterusan dan kesan vaksin akan berkurangan dari masa ke masa, anda tidak boleh mendapatkan vaksin sekali dan mengharapkan untuk dilindungi selama bertahun-tahun, seperti yang anda boleh dengan penyakit lain. Vaksin mesti diubah setiap tahun, dengan harapan yang sepadan dengan virus yang sentiasa bermutasi. Dan itulah cabaran. Rata-rata, ia adalah 40% berkesan, bermakna ia menghalang penyakit 40% masa. Oleh kerana pegawai kesihatan mula mengesannya pada tahun 2003, keberkesanan telah bervariasi dari tahun ke tahun, mulai dari tahap rendah 10% pada tahun 2004-05 hingga tinggi 60% pada tahun 2010-11.
.
Rakyat macam telah kena kelentong oleh BIG Pharma dan kerajaan2 yang kurang-beri-kebebasan, spt Pfizer Inc dapat jual vaksin Covid mRNA  bernilai US$40 bilion setahun dan kerajaan2 ini sekarang boleh "track" hampir semua pergerakan Rakyat melalui app "contact-tracing" spt MySejahtera.
.


Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
lurkingaround replied at 3-12-2021 06:43 PM
.
https://www.aljazeera.com/news/2021/12/1/germany-reports-highest-daily-covid-19-death-toll-for-n ...

Antivacc sentiment ni bukan level2 aku nak hulur tengkuk
Abstract yang malap gelap tak bercahaya ni boleh la komen

Nak komen jujukan vaksin mrna tu, pastu nak menyokong bukti promortality isnt my league
Chuol ni lainlah API pun tak dikenalpasti


Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kosmo lapor Omicron takda duri
Takda spikes katanya macam virus C19 sebelum ni
Jadi antibodi kita tak kenal

Akbar oversea takda pula kata omicron takda spike
Just lapor ada banyak mutation di binding-site
Menyebabkan mudah masuk dalam sel
Maknanya sangat mudah berjangkit
Tak diketahui lg lebih dahsyat atau tak merbahaya omicron ni
Saintis baru nak kaji omicron dlm lab

https://www.kosmo.com.my/2021/12/01/omicron-varian-tidak-berduri-peningkan-saintis/

https://cchealth.org/press-releases/2021/1129-Omicron-Variant.php
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
shy79 replied at 3-12-2021 05:34 PM
ok yg ni baru i phm..beza dr segi structural molecular nya
orait tq for info
sat lagi baru nk gug ...

https://www.theedgemarkets.com/article/no-mixing-booster-shots-pfizer-recipients-decision-astrazeneca-soon-says-khairy

Sis, minta maaf iols baru jumpa info yang booster Pfizer ni homolog kepada dos 1 dan 2 Pfizer

DOS KETIGA PFIZER ni penerima dos 1 dan 2 Pfizer je dapat.
So Dos 1, 2 dan 3 Pfizer semua homolog. Struktur sama, sumber yang sama
Ambil lepas 6 bulan dos ke-2

Booster Pfizer ni utk org yg amik dos 1 dan 2 vaksin lain. Rasanya dua2 tu Comirnaty benda yang sama
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 3-12-2021 09:28 PM
KIM.K replied at 2-12-2021 05:15 PM
Gini la sis
Dia macam u kata saya expert buat sandwich
Expertise u sandwich, bukan buat roti


Tidak perlu butthurt sis... Aku tahu none in malaysia expert mrna.... Crispr dan lipid less than   5 years di malaysia.... Bukan expertise ko kim
  i tidak perlu mentioned 1 name uni di malaysia ada  buat workshop. Crispr ssmua masih merangkak... Aku tahu... Mahu experti perlu pandai tools no tools semua bullshit saja... Tool vuna untuk study
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 2-12-2021 05:30 PM
lipid nanoparticle-formulated mRNA vaccines coding for the SARS-CoV-2 full-length spike protein ha ...

Pernah denvar siRNA?
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 4-12-2021 01:26 PM
Tidak perlu butthurt sis... Aku tahu none in malaysia expert mrna.... Crispr dan lipid less than   ...

Aku pun tak pernah jumpa any lecturer in med school tak reti signaling ni. Regardless diorg buat paper apa pun sangat fasih.
Nak kena maki dgn dekan tak reti baca paper

Maybe org membaca paper tapi tak biasa motor skills buat experiments
Kalau prof i dulu jadi abdi kat proteomic and gene expression labs
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 3-12-2021 09:38 PM
Aku pun tak pernah jumpa any lecturer in med school tak reti signaling ni. Regardless diorg buat p ...

Bukan semua DR itu Scientist ramai juga benak dalam scientific study...tidak ramai physician really involved bidang scientific.... Med grad masuk dalam research di awal depa semua merangkak.. Scientific setting berbeza... Sebab itu di tempat i ramai dr sambung phd subfield study lain grad dari faculty lain seperti math.. Physics. Engineering etc.... Tanya Dr depa reti guna phyton?.. Paling busuk pun matlab.....
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 4-12-2021 01:33 PM
Pernah denvar siRNA?

Silencing rna. U buat ke?

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 4-12-2021 01:48 PM
Bukan semua DR itu Scientist ramai juga benak dalam scientific study...tidak ramai physician reall ...

Thats why i kata org tulis paper, present, termengah2 kat lab dia tau la selok belok bidang dia
Yang taktau tu nganga
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2021 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
https://www.who.int/news/item/28-11-2021-update-on-omicron

Covid treatment sekarang pakai IL-6 receptor blocker pasal nak stop inflammatory marker. Nilah sebabnya org belajar signaling nak blok certain enzyme from producing deleterious proteins
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-12-2021 04:17 PM | Show all posts
KIM.K replied at 5-12-2021 12:37 PM
https://www.who.int/news/item/28-11-2021-update-on-omicron

Covid treatment sekarang pakai IL-6 rece ...

.
WHO sudah cadang IL-6 receptor blockers sejak Julai 2021 tapi masih ramai mati Covid selepas itu, sama spt cadangan tahun dulu untuk corticosteroid, iaitu dexamethasone. .......

https://www.who.int/news/item/06 ... dly-increase-access - 06-07-2021 - WHO recommends-life-saving-interleukin-6-receptor-blockers-for-covid-19-and-urges-producers-to-join-efforts-to-rapidly-increase-access
.


Buta2 menghindari reaksi keradangan/"inflammation" dari pesakit2 Covid mungkin telah buat keadaan mereka lebih buruk........

https://kids.frontiersin.org/articles/10.3389/frym.2018.00051 - May Inflammation Be With You! / Semoga Keradangan Bersama Anda! - 21 Sep 2018
Abstract

Inflammation is a protective reaction of the body against injury or infection, in which the affected area becomes swollen, hot, red, and painful. In the past, it was believed that this reaction was dangerous and that anti-inflammatory medicines were necessary. However, we now recognize inflammation as a protective and necessary response of our internal defense system, and we know that it may not always be good to block it. ...

abstrak

Keradangan adalah tindak balas perlindungan badan terhadap kecederaan atau jangkitan, di mana kawasan yang terjejas menjadi bengkak, panas, merah, dan menyakitkan. Pada masa lalu, adalah dipercayai bahawa tindak balas ini berbahaya dan ubat anti-radang diperlukan. Walau bagaimanapun, kami kini mengiktiraf keradangan sebagai tindak balas perlindungan dan perlu bagi sistem pertahanan dalaman kami, dan kami tahu bahawa ia mungkin tidak selalu baik untuk menyekatnya. ...

.



Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2021 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 6-12-2021 02:42 PM
lurkingaround replied at 5-12-2021 04:17 PM
.
WHO sudah cadang IL-6 receptor blockers sejak Julai 2021 tapi masih ramai mati Covid selepas itu ...


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2021.683800/full

IL6 activation ni downstream daripada pengumpulan ANG II dalam serum. ANG II sepatutnya dipotong oleh ACE2 tapi ACE2 bind SARS-COV-2. Ini menyebabkan inflammation akibat overexpression ANG II

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.HYP.0000248135.97380.76

ANG II aktifkan IL-6 proinflammatory marker. Isi tersirat: IL-6 downstream pathway kepada ANG II, punca inflammation
Apabila blok IL-6, overexpression ANG II masih berlaku maka keradangan berterusan. Jadi mengapa blok downstream protein?

Most paper mencadangkan blok ANG I atau di punca SARS-COV-2/ACE II binding site.
ANG I hydrolisis oleh mangkin ACE jadi ANG II.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2021 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 6-12-2021 05:46 PM

Aku terbaca kenyataan sorang konspirator antivaksin ni dia mention, blood clotting leads to higher concentration of blood plasma

Boleh sesapa tolong explain
Plasma protein ke, fibrinogen ke. Apa maksud kena strok, trombosis menyebabkan plasma tinggi dalam darah pesakit

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2021 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 6-12-2021 05:50 PM

https://www.healthline.com/health/thick-blood

Blood clotting disorders that cause thick blood tend to be rare. Some of the more common include factor V Leiden, which an estimated 3 to 7 percent of the general population has. This condition doesn’t mean a person’s blood will be too thick, but that they are predisposed to having thick blood.

Of all the people who’ve had a blood clot in their veins, less than 15 percent are due to a condition that causes thick blood

What are the symptoms of thick blood?
Many don’t have any symptoms of thick blood until they experience a blood clot. The blood clot usually occurs in a person’s vein, which can cause pain and affect circulation in and around the area where the clot occurs.

Some are aware they have a family history of a blood clotting disorder. This may motivate them to be tested for blood clotting issues before any arise.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2021 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
https://www.cancersmoc.com/blood-thickness/

Thick blood is caused by heavy proteins, or by too much blood in the circulation. Too many red cells, white cells, and platelets will result in blood thickening. Another cause is an imbalance in the blood clotting system. Specific diseases include lupus, inhibitors, deficiency in protein C or S or antithrombin, or mutations in Factor 5 or prothrombin. Cancer can also cause blood thickening.

Sebenarnya, pemekatan plasma darah yang menyebabkan darah beku. Bukan darah beku menyebabkan pemekatan plasma

Bagi seseorang yang gopoh, tamak dan terlalu nak membongak, tak layak panggil gifted and highly knowledgeable researcher as menipu safety protocols. Safety protocols in business ni aku tulis SOP keselamatan dua tahun sebelum jadi undang-undang import export dangerous goods di malaysia ni.
IQ kena depan sebelum masa.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2021 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 6-12-2021 06:03 PM

Kaki konspirashit forum sebelum nak bukak mulut kat fb tu, study elok2 la. Jangan nak humblebrag semata. Kalau IQ ko tinggi takpe

Aku nak tanya apsal orang dah amik 2 jab baru kau nak ajar konspirasi kenapa ko sekeluarga tak amik jab pastu kau boleh plak jual penawar?

Ko ingat IQ kitorang level2 family kau ke? Segala mala anak beranak follower kau dah kiok, baru nak cerita kau antivak terpaling? Nak kena penampor jepun?
Berani lak jual ubat penawar baksin
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2021 06:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Orang dah amik jab kau pun launch ubat penawar baksin. Kau pun sama level takguna dengan aluminium tuhhh...muntah baca dakwah dalam gelap gini
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2021 06:29 PM | Show all posts
Edited by lurkingaround at 6-12-2021 06:36 PM
KIM.K replied at 6-12-2021 03:58 PM
Aku terbaca kenyataan sorang konspirator antivaksin ni dia mention, blood clotting leads to higher c ...

.
Persoalannya bertumpu kepada kesan sampingan gumpalan darah/"blood clots" dari vaksin Covid AstraZeneca. Jumlah yang mati akibatnya adalah kecil tapi terbukti ada risiko. Telah lengkap vaksin AZ, ramai orang2 UK pun mati Covid = macam tak berapa berkesan untuk menyelamat nyawa segelintir orang spt orang2 tua berpenyakit/"comorbid". .......

https://www.bbc.com/news/health-59418123 - Covid: Trigger of rare blood clots with AstraZeneca jab found by scientists / Covid: Pencetus gumpalan darah yang jarang-ditemui dengan AstraZeneca Jab, dijumpai oleh saintis - 2 Dec 2021

Patutkah Rakyat ambil risiko gumpalan darah/"blood clot" dari vaksin Covid AZ walaupun risiko mati adalah kecil.? Bagaimana pula kalau risiko kecederaan dari gumpalan darah/"blood clots" ini yang risikonya mungkin lebih tinggi.? ... Vaksin Covid Sinovac hampir tiada risiko gumpalan darah/"blood clots" ini, iaitu tiada risiko mati atau cedera.
.



Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2021 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
lurkingaround replied at 6-12-2021 06:29 PM
.
Persoalannya bertumpu kepada kesan sampingan gumpalan darah/"blood clots" dari vaksin Covid Astra ...

Ko ni KBAT fail, saja aku malas nak highlight

Bila masa persoalannya blood clot disebabkan AZ. Konspirator terpaling antivak ni tak sebut AZ, maybe dah terkenal side effect AZ. Itu hanya quick generalization, WHO report Sinopharm ada kes thrombus. Aku tegur sebab doesnt sound quite right

Comorbids sebaiknya tak amik AZ atas self awareness. Takda profesional berani suggest, aku lagi tak boleh. AZ menafikan tuduhan blood clots so you're on your own

https://www.medicalnewstoday.com/articles/sinopharm-covid-19-vaccine-should-you-worry-about-the-side-effects#Serious-side-effects

Ko dah tau IL-6 receptor blocker tu useless dan ramai terkorban, gi la cari the big why. Tu pasal aku jumpa IL-6 ni downstream cytokine. Jangan kais2 permukaan je, gi gali deeper cognitive resolutions. Molecular answer to the medical cause. One answer at a time

Aku pun belum kupas mekanisma vaksin setakat ni. Baru sentuh virus
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-5-2022 02:01 AM GMT+8 , Processed in 0.082544 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list