CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 341|Reply: 7

[Dunia] Proton ‘kalah’ dengan Vietnam eksport kereta elektrik ke AS

[Copy link]
Post time 29-11-2021 01:33 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Abahmung at 29-11-2021 01:35 PM

Proton ‘kalah’ dengan Vietnam eksport kereta elektrik ke AS
utusan.com
28 November 2021, 4:06 pm


TANGKAP layar ciapan Twitter mengenai Vietnam pintas Malaysia dalam pasaran kereta elektrik.


PETALING JAYA: Tular dalam Twitter mengenai warganet mempersoalkan kemampuan jenama Proton ke pasaran antarabangsa berbanding negara jiran.

Baru-baru ini, pemilik akaun Twitter, @peoplespowerr mempersoalkan negara Vietnam yang suatu masa dahulu berada di belakang Malaysia, kini mengeksport kereta elektrik ke Amerika Syarikat.

Kata @peoplespowerr, Vietnam yang pernah diuji dengan peperangan sewaktu Malaysia mencipta Proton pada 1980-an, kini menghasilkan kereta utiliti sukan (SUV) dengan nama Vinfast.

“When Malaysia started Proton in the 80s, Vietnam was struggling after the war. Now they export electric vehicles to the US.

“We got to ask ourselves, what happened to us,?" Soalnya.



Video mengenai pelancaran kereta elektrik Vietnam, VinFast ke Amerika Syarikat baru-baru ini.  

Pemilik akaun @JSRizal1 berkata, suatu masa dahulu Malaysia pernah berada di hadapan Korea Selatan dan kini, Vietnam.

“Saya menjangkakan kita akan dipintas Indonesia.  Kita tiada apa untuk ditawarkan,” ujarnya.

@n9malaysian pula berkata; “Kita kene berbangga. Tower kita antara yang tertinggi di dunia. Bercukurlah!”

Sumber:Utusan







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 01:47 PM | Show all posts
haruslahh

kalau kita ada mentri2 mcm rina doremon, jemin kluster kilang, dan barisan2 menteri pasola yg lain. mmg la yindon akan pintas kita tak lama lagi.. esok2 kita pulak la anto anak2 dare pegi yindon cuci jamban iron baju apa semer

bukan setakat keja petik buah kat ostolia and s.korea saje... ok la tu.. internasional hapeerrrrr

abah mail pun nak kena ada sampai 3 advisor, pelik juge deme buat apa selain dari gentel2 telo dapat gaji buter...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 02:03 PM | Show all posts
kete proton dulu ada buat kete elektrik, tapi harga kayangan.. sapa mampu nk beli?..

itula, penasihat proton, yg tua, atuk2 tu patut tukar org muda, bole pndang jauh

ni masih lagi zaman peradaban penggunaan petroleum.. sampai telaga minyak kering baru nk berubah agaknya...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 02:28 PM | Show all posts
Vinfast ni guna BMW license utk produce kereta & juga beberapa company kereta intellectual property package together jadi Vinfast. Dia dapat masuk ke US utk launch electric car sebab dia simply a rebadge dari BMW pun. Kat Vietnam sendiri, rakyat dia just yg top bracket aje mampu pakai. So comparison dgn Proton mcm apple to orange.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:28 PM | Show all posts
tungkai replied at 29-11-2021 02:28 PM
Vinfast ni guna BMW license utk produce kereta & juga beberapa company kereta intellectual property  ...

Aku baru nak minta pencerahan pasal ni.. kalau rebadge tak payah la nak bangga sangat... sangkak2 proton pun ada la jugak own model..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:31 PM | Show all posts
xyah laa nak letrik2 skrg ni... tuh najib dah sambung nyawa dengan geely pon dah bersyukurr....

harapkan PM4/7... abes duit cukai korg je ke proton tuh....
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
tungkai replied at 29-11-2021 02:28 PM
Vinfast ni guna BMW license utk produce kereta & juga beberapa company kereta intellectual property  ...

Ingatkan from scratch semua dari vietnam.

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:38 PM | Show all posts
Edited by tripleid at 29-11-2021 04:41 PM
“When Malaysia started Proton in the 80s, Vietnam was struggling after the war. Now they export electric vehicles to the US.

“We got to ask ourselves, what happened to us,?" Soalnya.

Lepas langkah sheraton haritu tak nampak apa pun hala tuju Malaysia utk jadi negara maju.ekonomi makin kecut,ringgit makin hari makin jatuh... jangan heran kalau 10tahun lagi indon,vietnam dah bertiang pintas Msia dlm segenap aspek sosial dan ekonomi


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
WOODEN BLINDS FOR WINDOWS - WHOLESALE SUPPLIERS
rosshidabintiWOODEN BLINDS FOR WINDOWS - WHOLESALE SU
Views : 10651 Replies : 73
Jom share makanan yg kawan2 makan~vol 1
amirairaJom share makanan yg kawan2 makan~vol 1
Views : 2815 Replies : 297
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 48426 Replies : 1080
Dr. Aishah Yunos dedah ada  Wanita hidap ‘Vaginismus’ takut bersama suami selama enam tahun
YgBenarDr. Aishah Yunos dedah ada Wanita hidap
Views : 282 Replies : 1
Lagu cina
namemysoulLagu cina
Views : 70 Replies : 20
[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
ipes2[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
Views : 45181 Replies : 504
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 29786 Replies : 508
Kuin keris v60
owhgeeKuin keris v60
Views : 70965 Replies : 1990
Wanita maut digilis tren selepas ditolak lelaki kurang siuman
ultra78Wanita maut digilis tren selepas ditolak
Views : 1421 Replies : 32



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 04:22 PM GMT+8 , Processed in 0.104799 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list